„Teleleu la Medicină” – FILIT 2022

oct. 18, 2022 | @ Presa | 0 comentarii

De 9 ani, trăiesc teleleu și documentează viața la firul ierbii. Fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu vă dau întâlnire sâmbătă, 22 octombrie, la ora 14, la Centrul Cultural „I.I. Mironescu”, Amfiteatrul „Radu Ursache”, pentru a sta la povești. Vino să afli din câte tonuri de gri este compusă realitatea!

Moderator: Richard Constantinescu.
Eveniment organizat în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași – FILIT, în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași / Centrul Cultural „I.I. Mironescu”.

Cosmin Bumbuț și Elena Stancu sunt creatorii revistei de fotografie Punctum, și a două filme documentare: Ultimul căldărar (2016), care spune povestea unei tinere familii de romi care pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi, și Rezidentele (2018), despre primul centru din România pentru deținutele cu boli mintale.

Au documentat viața din penitenciarele românești, eșecurile sistemului de educație, violența domestică tolerată în România, comunitățile care trăiesc în sărăcie extremă, obstacolele pe care i le pune sistemul medical românesc unui copil bolnav de cancer.

În 2012 au publicat albumul „Cuba continuă” (Editura Art), povestea subiectivă a unui popor izolat şi suspendat în timp, iar în 2017 au publicat cartea „Acasă, pe drum” (Editura Humanitas), despre oamenii pe care i-au întâlnit în călătoriile lor. Din ianuarie 2019, aceștia documentează comunitățile de români din Europa.

Întâlnirea cu poveștile de viață ale acestui cuplu pe care îl vom avea invitat la Centrul Cultural «I.I. Mironescu» va schimba, eu așa nădăjduiesc, modul în care privim viața, a noastră, dar, mai ales, a celorlalți. De aproape și de departe. Spunea odinioară un prieten scriitor: «Cât de departe ești… aproapele meu!“». Elena Stancu și Cosmin Bumbuț dau viață acestui cuvânt mai mult decât o fac mulți dintre noi. Sunt oameni reali, care ne aduc în prim-plan oameni reali, cu povești de viață reale. Nicio urmă de retuș sau de camuflare a vieții adevărate. Sângerânde, adesea, dar vie. Cu dureri și lacrimi, dar și cu bucurii. Aștept întâlnirea aceasta și îi invit pe studenți și pe colegii din universitate să se imerseze în lumi nebănuite și să palpite alături de doi fantastici ilustratori ai Vieții”, ne-a împărtășit dr. Richard Constantinescu, director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu” și moderator al dialogului de sâmbătă.

Elena Stancu s-a născut în 1982, la Craiova, dintr-o familie de medici. Este jurnalistă. A scris despre violență domestică, sărăcie, sistemul medical românesc și a câștigat două burse și două premii „Superscrieri”, o bursă oferită de Centrul „Carter” din SUA și un premiu la Balkan Fellowship for Journalistic Excellence. Începând cu anul 2008, Cosmin Bumbuț și Elena Stancu au lucrat împreună la mai multe reportaje sociale.

Cosmin Bumbuț s-a născut în 1968, la Baia Mare. Este fotograf. A făcut cincisprezece ani fotografii de modă și de publicitate, iar pictorialele lui au apărut în reviste precum ElleTabu și Esquire. În 2013 a publicat „Bumbata”, un album care arată viața de zi cu zi a deținuților din Penitenciarul Aiud, premiat la Concursul Naţional de Design și la Gala Bun de Tipar. Cosmin Bumbuț a câștigat mai multe premii de fotografie, printre care Sony World Photography Awards în 2015 cu proiectul Camera intimă.