Literatura ca terapie

oct. 18, 2022 | @ Presa | 0 comentarii

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași / Centrul Cultural „I.I. Mironescu în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române Iași vă invită să participați la întâlnirea cu scriitoarele Laura Lindstedt, deținătoarea importantului premiu literar „Finlandia” și Monique Roffey, scriitoare, profesor și activist, întâlnire organizată în cadrul Festivalului Internațional de Literatură, Interpretare și Traducere (FILIT) Iași.

Moderatoare: Ioana Geantă

Deoarece dialogul va fi în limba engleză, invităm la eveniment studenții programelor de studiu în limba engleză și nu numai.

Evenimentul „Literatura ca terapie” va avea loc duminică, 23 octombrie ora 14, în Aula „Dr. Alexandru Tzaicu” a Centrului de simulare „Prof. Univ. Dr. Cristian Dragomir”, din Strada Mihail Kogălniceanu nr. 13.

 

Laura Lindstedt / Finlanda

Laura Lindstedt s-a născut în 1976, la Kajaani, regiunea Kainuu (Finlanda). A studiat literatura, filosofia, limba franceză, istoria artei și semiotica la Universitatea din Helsinki, unde a obținut doctoratul cu o teză despre scriitoarea Nathalie Sarraute. Numită de presă „steaua rock” a literaturii finlandeze, Laura Lindstedt a debutat în 2007 cu romanul Sasket, Editura Teos (Foarfecile), nominalizat la prestigiosul Premiu Finlandia, pe care l-a câștigat în 2015 cu cel de-al doilea roman, Oneiron, apărut în același an la Editura Teos. Acesta a mai fost distins cu Premiul Toisinkoinen și nominalizat la Marele Premiu pentru Literatură al Consiliului Nordic și la Premiile Runenberg și Flame Bearer. Drepturile de publicare pentru cel mai recent roman al său, Ystäväni Natalia, Editura Teos, 2019 (Prietena mea Natalia, Editura Humanitas, 2021) au fost vândute în douăzeci de țări, cartea fiind considerată o revelație atât în Europa, cât și în Statele Unite ale Americii, unde a fost declarată New York Times Editor’s Choice și Entertainment Weekly’s Best Book of The Month.

 

Monique Roffey / Regatul Unit, Trinidad și Tobago

Monique Roffey s-a născut în 1965, la Port of Spain (Trinidad) și a crescut în Regatul Unit. A publicat romane, eseuri, jurnalism literar și o carte de memorii. A fost director la Arvon Foundation (2002-2006), este membră a Royal Society of Literature, co-fondatoare a Writers Rebel within Extinction Rebellion, profesoară la Universitatea Metropolitană din Manchester. În 2002, a publicat primul ei roman, Sun Dog, care s-a bucurat de apreciere din partea criticii și a publicului. În 2010, The White Woman on the Green Bicycle (Femeia albă pe bicicleta verde, Editura Litera, 2012), al doilea roman al scriitoarei, a intrat pe lista scurtă de nominalizări la Premiul Orange, iar în 2011 a fost nominalizat la Premiul Encore, care se acordă celui mai bun al doilea roman al unui scriitor. A mai publicat: Archipelago (2012), House of Ashes (2014), The Tryst (2017) și The Mermaid of Black Conch (2020), pentru care a primit Premiul Costa Book (2021).