Rectorul UMF Iași, invitat la un eveniment dedicat cooperării bilaterale româno-belgiene în domeniul sănătății

oct. 21, 2022 | @ Presa | 0 comentarii

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la înființarea Ministerului Afacerilor Externe, Ambasada României în Regatul Belgiei a organizat, în data de 19 octombrie 2022, la Muzeul de Artă și Istorie din Bruxelles, o manifestare inedită intitulată „Către o diplomație medicală românească”. La eveniment a participat și prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, la invitația Excelenței Sale Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei.

Obiectivul evenimentului a fost acela de a cataliza grupuri de susținere a cooperării bilaterale româno-belgiene, de creștere a ponderii acesteia în ansamblul relațiilor dintre cele două state, precum și de implicare a comunității românești de doctori în proiecte de cercetare, construcție de spitale și cooperare cu România. Totodată, evenimentul a avut ca țintă crearea și întărirea unei rețele a doctorilor români din Belgia, unde comunitatea medicală românească se numără printre cele mai numeroase din Europa.

În program a fost inclusă o dezbatere pe teme medicale moderată de Prof. Dr. Ștefan Constantinescu, UCLouvain, președinte al Academiei Regale de Medicină a Belgiei și al Federației Europene a Academiilor de Medicină (FEAM), în care au luat cuvântul prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, precum și univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF București. Cei doi rectori au arătat deschidere pentru realizarea unui schimb de experiență cu medicii români care lucrează în prezent în sistemul medical belgian, care să ajute la dezvoltarea sistemului medical românesc. De asemenea, au pus accent pe rolul inteligenței artificiale și al digitalizării în actul medical.

„A fost o ocazie deosebită pentru Universitate de a crea noi punți diplomatice și instituționale, dar și de a ne întâlni cu foști absolvenți ai noștri integrați în sistemul medical belgian. A fost o dezbatere interesantă, în care s-a vorbit, comparativ, despre cele două sisteme medicale, dar și despre crearea unei platforme profesionale a doctorilor români din Belgia, care să faciliteze, pe de o parte, legătura între medicii români prezenți în această țară, pe de altă parte, contactul cu universitățile din România. În cadrul evenimentului am discutat și despre viitoare proiecte de colaborare în domeniile de interes strategic pentru universitate cu reprezentanți ai Oficiului Român pentru Știință și Tehnologie pe lângă Uniunea Europeană (ROST) de la Bruxelles și ai Reprezentanței Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană”,  declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Oficialii belgieni, fostul ministru al sănătății, Maggie de Block, și reprezentantul ministrului federal al sănătății, directorul Direcției pentru Afaceri Internaționale din cadrul ministerului de resort, Lieven De Raedt, au lăudat inițiativa Ambasadei României, subliniind că este prima de acest gen organizată în Belgia și au transmis propuneri de cooperare în special legate de platformele digitale medicale în plină dezvoltare, precum și în proiecte bilaterale.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, alături de prof. dr. Ștefan Constantinescu, președinte al Academiei Regale de Medicină a Belgiei și al Federației Europene a Academiilor de Medicină

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, alături Excelența Sa Andreea Păstârnac, Ambasadorul României în Regatul Belgiei