Suntem mândri de voi! Echipa Mavis a UMF Iași, în marea finală Hearthackaton din SUA

oct. 25, 2023 | @ Presa | 0 comentarii

Pe 29 octombrie va avea loc marea finală a primei competiții studențești mondiale pentru realizarea unei inimi artificiale – „Heart Hackaton”, desfășurată în Dallas, Statele Unite ale Americii. Una dintre echipele finaliste este alcătuită din studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

„Mavis Artificial Heart” este proiectul finalist realizat de o echipă alcătuită din 30 de studenți de la Facultatea de Bioinginerie Medicală și de la Facultatea de Medicină, coordonată de drd. Alexandru Pleșoianu, de la Centrul de Inovare și Transfer Tehnologic pentru Managementul vârstnicului și îmbătrânirii sănătoase – CITT MAVIS.

În ultimele luni, studenții UMF-iști au lucrat intens pentru a finaliza prototipul care va fi prezentat în marea finală: „Am finalizat prototipul funcțional si testele hidraulice. În ultimele două săptămâni am petrecut peste 12 ore pe zi în laboratorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic MAVIS  pentru a realiza următoarea inimă artificială pe care urmează să o testăm împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare Iași. Alături de echipele din Noua Zeelandă, Australia, Egipt, UK, Suedia, USA vom prezenta în data de 29 octombrie, în cadrul Conferinței Internaționale pentru Suport Mecanic Circulator din Dallas, rezultatele muncii dintr-un an. Suntem recunoscători susținerii pe care am primit-o din partea universității, sponsorilor, familiilor și prietenilor noștri, fără de care nu am fi ajuns aici”, au transmis membrii „Mavis Artificial Heart” . 

Competiția Hearthackaton, ce se desfășoară pe durata unui an, lansează provocarea studenților din toată lumea de a lua în considerare tehnologii inovatoare pentru realizarea  următoarelor generații de inimă artificială. Prin acest eveniment, studenților li se oferă oportunitatea de a intra în legătură cu profesioniști din industrie și cercetători din domeniul dispozitivelor pentru asistare ventriculară. Competiția este organizată de Monash Young MedTech Innovators (Australia), cu sprijinul International Society for Mechanical Circulatory Support, iar sponsorii sunt SynCardia – a Picard Medical Company, magAssist, RealHeart, Virtonomy.io și Hydrix.

Echipa MAVIS, care va reprezenta Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, a participat la toate etapele din cadrul competiției și a îndeplinit cerințele impuse de organizatori. Pentru a se califica în marea finală a fost necesar întocmirea unui raport în care a fost detaliat stadiul la care s-a ajuns în dezvoltarea prototipului.

Alături de echipa MAVIS a Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași, în marea finală s-au mai calificat șapte echipe de la următoarele universități: California Baptist University (SUA), University of New South Wales (Sidney, Australia), The American University in Cairo (Egypt), University of Bath (United Kingdom), Monash University (Melbourne, Australia), KTH – Royal Institute of Technology (Stockholm, Sweden) și Biomedical Engineering, University of Canterbury (New Zealand).