Conferințele U.M.F. „Grigore T. Popa”: Antropologul Vintilă Mihăilescu prezintă „Corpul cultural”
10/04/2018
news@umfiasi.ro (618 articole)
0 comentarii
Distribuie

Conferințele U.M.F. „Grigore T. Popa”: Antropologul Vintilă Mihăilescu prezintă „Corpul cultural”

Cunoscutul antropolog Vintilă Mihăilescu va susține pe 26 aprilie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”, conferința cu titlul „Corpul cultural”.

Corpul uman este totdeauna considerat ca o imagine a societății și nu există nici un mod ‘natural’ de a aborda corpul care să nu implice totodată o dimensiune socială” – demonstra Mary Douglas în 1966, trecând în revistă toate culturile pre-moderne ale lumii. Referindu-se la cazul Europei, Jean Baudrillard constata în 1970 că „timp de secole, a existat o străduinţă de a convinge oamenii că nu aveau (un corp, n.n.); astăzi există obstinarea sistematică de a-i convinge de corpul lor. O propagandă necontenită ne aminteşte (…) că nu avem decât un corp şi că trebuie să-l salvăm. (…)…totul probează astăzi că acest corp a devenit obiect de mântuire. Acesta s-a substituit literalmente sufletului în această funcţie morală şi ideologică” Baudrillard anticipează astfel actualul cult al corpului.

Înainte de a fi biologie, corpul a fost cosmogonie. În prezent a devenit ideologie. În viitor ni se promite trans-umanism. Conferința Corpul cultural își propune să prezinte pe scurt tot acest parcurs.

Prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu (n. 23 mai 1951) este şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice și directorul Școlii Doctorale din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Este specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. A fost directorul Muzeului Țăranului Român (2005-2010), are o rubrică permanentă în Dilema Veche (Socio-hai-hui) și a scris numeroase cărți (ultimele două, apărute la editura Polirom:„De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc” și „Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană”). În 2006, a fost decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române (2006).

În 1990 a iniţiat organizarea Societăţii de Antropologie Culturală din România (SACR), al cărei preşedinte a fost între 1994 şi 2000.  Între 1992 şi 2000 a fost membru al Société des Européanistes, cu funcţia de secretar pentru Europa de Est.

În perioada 1997-1999 a fost directorul „Observatorului Bucureşti” în cadrul programului PHARE de Dezvoltare rurală.

Între 1998 și 2000 a fost editor şef al “Yearbook of the Romanian Society of Cultural Anthropology”.

Este membru în consiliul ştiinţific/director al: Center for the Study of Balkan Society and Culture (Graz), Ethnobarometer (Rome/Amsterdam), International Association of South-east European Anthropology (Londra) şi South-east European Academic League (Sofia).

A avut numeroase burse de studii la Mission du Patrimoine Ethnologique și a fost visiting professor la universităţi şi centre de studii avansate din Franţa, Elveţia, Germania, Belgia, Canada, Ungaria şi Bulgaria.

Cărți de autor: Fascinatia diferentei, Paideia, Bucuresti, 1999; Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziţiei,  Paideia, Bucuresti, 2000; Antropologie. Cinci introduceri, Polirom, Iasi, 2007; Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Curtea Veche, Bucureşti, 2010; Scutecele naţiunii şi hainele împăratului. Note de antropologie publică, Polirom, Iasi, 2013; Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului, Cartier, Chişinău, 2013; Fascinaţia diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog, Ediţie revăzută şi adăugită, Trei, Bucureşti, 2014; Apologia pîrleazului, Polirom, Iași, 2015; Ascultîndu-l pe Ivan, Vellant, București, 2015; Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană, Polirom, Iași, 2017.

news@umfiasi.ro

news@umfiasi.ro

News@umfiasi.ro este portalul de știri al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Comentarii

Nu exista comentarii Fii primul care comenteaza acest articol!

Scrie un comentariu