Lansare de carte: „Din istoria anecdotică a medicinei ieșene”

oct. 13, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Miercuri, 18 octombrie 2023, ora 13:30, în Aula „George Emil Palade”, va avea loc un eveniment editorial special la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași: lansarea volumului „Din istoria anecdotică a medicinei ieșene”, reeditat de Editura Junimea, Iași, 2023. Autori: medicii profesori doctori: Adrian Aldea (coordonator), Ostin C. Mungiu, Eugen Târcoveanu, Gabriel Ungureanu. Prima ediție a apărut în 2018, la Editura „Gr. T. Popa” a UMF Iași, sub îndrumarea regretatului prof. univ. dr. Ostin Mungiu.

Prezintă dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei și director al Centrului Cultural „I. I. Mironescu”, UMF Iași.

„Invit întreaga comunitate academică a UMF Iași să participe la un eveniment deosebit: lansarea volumului «Din istoria anecdotică a medicinei ieșene». Semnată de medicii profesori doctori Adrian Aldea, Ostin C. Mungiu, Eugen Târcoveanu și Gabriel Ungureanu, cartea promite să ne poarte într-o călătorie captivantă prin istoria medicinei ieșene, cu o doză sănătoasă de umor și povești inedite”, a transmis prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.  

„Se spune că oamenii își scriu amintirile la vârsta la care încep să-și piardă memoria. Presat de această sumbră constatare, m-am grăbit să pun pe hârtie lumea studenției mele acum, când cred că o am destul de proaspătă în minte și pot reflecta asupra ei cu luciditatea deplinei maturități.

M-am oprit asupra anecdoticei condimentate a vieții noastre de student presărată cu micile bucurii, dar și cu amărăciunile unor timpuri în care fusesem aruncați fără voia noastră, pe care le-am depășit cu seninătatea și dulcea inconștiență a tinereții.

Mi-am asumat riscul de a folosi argoul studențesc, atât de plastic și de savuros al acelor ani, fără de care mi-ar fi fost greu să reconstitui atmosfera universitară a vremii poate în detrimentul unei ținute literare mai elevate a lucrării.” – prof. univ. dr. Adrian Aldea.