Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, a fost cooptat în comitetul executiv al Asociaţiei Şcolilor de Medicină Europene. În AMSE sunt înscrise 70 de universități și facultăți de medicină din toată Europa, România fiind reprezentată de UMF Iași, UMF Craiova, Universitatea de Vest din Arad și Facultatea de Medicină din cadrul UMF Cluj.
„Colaborarea UMF Iași cu celelalte universități și facultăți de medicină din întreaga lume este absolut necesară și sunt onorat că am fost ales membru în Comitetul executiv în acest forum care reunește cele mai prestigioase insituții de învățământ superior medical din Europa. În agenda AMSE se regăsesc subiecte importante pentru învățământul medical superior: modul de conducere al școlilor medicale, cum este gestionată relația cu spitalele universitare, reglementările în domeniul asigurarea calității, dar și contextele politice și economice, care influențează misiunea de educație și cercetare medicală a facultăților de medicină”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.
Asociația Școlilor Medicale din Europa (AMSE) – a început cu AMDE, Asociația Decanilor de medicină din Europa, în 1979. În cadrul unei discuții în cadrul conferinței Asociației pentru Educație Medicală din Europa (AMEE) de la Atena din 1979, s-a convenit că este nevoie de un forum în Europa pentru școlile de medicină (reprezentate de către decanii lor) pentru a analiza împreună probleme de interes reciproc. Acest grup a devenit AMDE. Discuția a avut loc într-o călătorie cu barca la Epidaur în timpul întâlnirii AMEE , astfel, AMDE, ca Afrodita, s-a născut din mare.
La acea vreme, AMEE era încă o organizație tânără: comitetul de fundație AMEE s-a întâlnit pentru prima dată la San Remo în 1971, iar prima conferință AMEE a avut loc la Uppsala în 1977. Atunci a fost creat un comitet, prezidat de Wim Lammers (din Groningen, Olanda), pentru a elabora o constituție pentru AMDE și pentru a pregăti prima ședință care a avut loc la Groningen, în 1980. La acea vreme, obiectivele convenite ale AMDE erau, printre altele, explorarea viitorului școlilor medicale, politicile de admitere și relația lor cu rezultatul educației medicale și profilul profesional al absolvenților de medicină în raport cu nevoile în schimbare ale asistenței medicale.