„Sunteți un reper pentru formarea medicală în limba franceză”

mart. 26, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Mai țineți minte secretul dezvăluit Micului print, în facinanta carte a lui Antoine de Saint Exupery? L’essentiel est invisible pour les yeux, on ne voit bien qu’avec le coeur”  (Limpede nu poți să vezi decât cu inima. Ochii nu pot pătrunde în miezul lucrurilor”). În fiecare an, în martie, inima francofonă bate pe cinci continente, iar la UMF Iași – un pol al francofoniei în România, „Journées de la Francophonie” este un eveniment devenit tradiție. În acest an, sărbătoarea francofonie la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” din Iași s-a desfășurat online  vineri, 26 martie 2021, cu invitați speciali și prezentări deosebite, atât ale membrilor comunității UMF Iași, cât și ale prietenilor francofoni. Iar emoțiile și cuvintele frumoase ale gazdelor și invitaților au demonstrat încă o dată că legăturile francofone se disting, mult mai limpede, cu inima.

„Suntem francofoni și francofili”

În alocuțiunea sa, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, a arătat că instituția pe care o conduce este un adevărat pol al francofoniei, cu peste 1200 de studenți care studiază la liniile de predare în limbă franceză. „Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași este membră titulară a Agenției Universitare a Francofoniei, asociație internațională care reunește 990 de instituții de învăţământ superior şi de cercetare din toată lume. UMF Iași este prima Universitate din Europa Centrală și de Est care a încheiat un parteneriat cu UNESS International. Centrul de Reușită Universitară  al UMF Iași este, de asemenea, o fereastră deschisă spre valorile francofoniei. Suntem, așadar, francofoni și francofili, prețuim limba franceză, prețuim diversitatea culturală și este o bucurie, de fiecare dată, să sărbătorim în martie, alături de prietenii Universității, Ziua Francofoniei. Cu atât mai mult acum, când traversăm o perioadă atât de dificilă, este important să întărim legăturile, să ne dezvoltăm, să încheiem noi parteneriate, să găsim împreună soluții inteligente și pragmatice pentru a face față provocărilor și să luptăm împreună pentru valorile profunde ale francofoniei, pentru promovarea educației, culturii, egalității și solidarității”, a mai subliniat rectorul UMF Iași.

Sunt extrem de mândru să fac parte din comunitatea academică a Universității «Grigore T. Popa» din Iași”

Prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației și președinte al Agenției Universitare a Francofoniei a apreciat excelenta colaborare din UMF Iași orientală și AUF. „Sunt extrem de mândru să fac parte din comunitatea academică a Universității «Grigore T. Popa» din Iași și de faptul că acordați o atât de mare importanță francofoniei, lucru pentru care vă felicit. Vă mulțumesc pentru invitație și pentru oportunitatea de a sărbători împreună Zilele Francofoniei.  Mă bucur pentru excelenta colaborare stabilită între UMF Iași și Biroul pentru Europa centrală și orientală al AUF. Profit de ocazie pentru a vă informa că România a organizat la București, în septembrie, a XVIII a ediție a reuniunii Adunării Generale a AUF, iar în calitate de președinte sunt extrem de mulțumit de participarea universităților noastre în proiectele lasante. Cu ocazia Zilelor Francofoniei, vă felicit pentru excelență, care v-a permis să vă situați într-o poziție privilegiată pe harta universităților de medicină din Europa. Sunteți un reper pentru formarea medicală în limba franceză, iar interesul manifestat de tinerii din spațiul francofon demonstrează înaltul nivel didactic al profesorilor.  Vă doresc să progresați în colaborarea cu UNESS, mulțumită căreia studenții francofoni ai UMF au acces la Platforma Pedagogică Informatizată din Franța și care le oferă alternative pentru pregătirea în vederea susținerii Internatului”, a punctat prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, în discursul său.

De la celebrarea francofoniei la UMF Iași nu puteau lipsi invitații speciali din Franța: doamna Laurence Auer, ambasador al Franței în România, domnul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF, domnul Olivier Palombi și doamnei  Nathalie Chhun, reprezentanți  UNESS International, domnul  Frederic Beaumont, ataşat de cooperare universitară şi ştiinţifică la Ambasada Franţei în România și doamna Muriel Augry-Merlino, director al Institutului Francez Iași.

Întregul eveniment poate fi vizionat pe canalul YouTube al UMF Iași.