Cunoscutul analist politic Dorel Șandor va susține la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași conferința „România. La răspântie”. Prelegerea va avea loc joi, 9 mai, de la ora 16.00, în Aula „George Emil Palade”.
„Vă așteptăm la o nouă manifestare din seria de evenimente de înaltă ținută academică pe care le organizăm periodic sub numele «Conferințele Grigore T. Popa». Sunt convins că atât invitatul nostru – cunoscutul analist politic Dorel Șandor, cât și tema propusă de acesta – «România. La răspântie» vor asigura succesul unui eveniment devenit deja tradiție la UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.
„Suntem într-o Românie complicată și contradictorie, oarecum lipsită de orizont. O analiză la zi sau pe interval nu poate fi clară și sistematică. Este dificil să faci predicții, fără motivații partizane. Mai ales din cele posibil așteptate de public. Dar, ar putea fi și o oportunitate pentru luciditate și deschidere către adevărată evoluție.
De ce ?! Se mai poate?! Oare de câte ori, intervale similare nu au fost decât premise și oportunități pentru căderi istorice iremediabile, greu de achitat pe viață concretă. Ne repetăm?!”, se întreabă conferențiarul.
După conferință va avea loc lansarea cărții „Insectar politic. 2013-2018”, caracterizată de autor drept o „colecție de «fise de stare» pe o realitatea complexă și contradictorie, în iminentă desfășurare. Centrată pe teme politice în prim-plan, dar cu impact și oarecum „afara de control”, care seamănă deformări și deturnări pe domenii din cele mai importante în viața publică. Un interval pe cât de larg desfășurat, pe atât de mascat de tendințe contradictorii, tot mai clar exprimate și influente.De aici, o colecție de evaluări în viața curentă, dar cu o determinare tot mai adâncă în realitatea României «care este»… ”
„Experimentat în medieri, sugestii fine și așteptări realiste, Dorel Sandor înțelege că istoria are o textură compozită: raționalizările se izbesc de obstinațiile iraționale, așa cum modelele sunt transformate pe măsură ce se realizează, întrucât factorul uman-plonjat în oceanul virtualităților-ascultă de paradoxul unei plasticități autonome. Experimentat în medieri, sugestii fine și așteptări realiste, Dorel Sandor înțelege că istoria are o textură compozită: raționalizările se izbesc de obstinatiile iraționale, așa cum modelele sunt transformate pe măsură ce se realizează, întrucât factorul uman-plonjat în oceanul virtualităților-ascultă de paradoxul unei plasticități autonome”, scrie Teodor Baconshi, în prefața cărții.
Invitatul UMF Iași are o experiență impresionantă în calitate de consultant politic.
A oferit servicii de consultanță în campanii electorale și a fost consilier al unor personaje cheie din peisajul politic românesc:
– 2005 – 2008: consilier politic al lui Călin Popescu Tăriceanu în calitate de președinte al PNL și prim-ministru al României
– 2004 – consultant, alegeri parlamentare – Alianța “Justiție și Adevăr PNL-PD”
– 2004 – consultant, alegeri prezidentiale – campania electorală a lui Traian Băsescu
– 2000 – consultant, alegeri locale București – campania electorală a lui Traian Băsescu
– 1996 – 1999 – consilier al lui Petre Roman în funcția de președinte al Senatului României
– 1996 – consultant – Alegeri parlamentare București – Petre Roman, președinte al Partidului Democrat
De asemenea, în calitate de analist politic a participat la cele mai populare talk-show-uri politice găzduite de TVR, Digi24, Realitatea, Antena 2 și este autorul a numeroase articole de analiză a evoluției socio-politice ale României, apărute atât în publicații românești ( Adevărul, România Liberă, Cotidianul, Revista 22), cât și în cele străine (New York Times, Washington Post, Wall Street Journal).
A fost directorul Centrului pentru Studii Politice și Analize Comparative.