Anul acesta s-au înscris cu 10% mai mulți candidați (2380) la concursul de admitere la UMF Iași, comparativ cu anul trecut (2150), iar în 2018 au fost cu 6% mai mulți decât în 2017 (2022).

La sfârșitul perioadei de înscrieri, situația din acest an se prezintă astfel:

La Medicină sunt 1114 de dosare valide (concurență de 3.71/loc bugetat și 2,33/total locuri), la Asistență Medicală Generală – 376 (concurență de 6.84 /loc bugetat, 2,01/total locuri), la Nutriție și Dietetică – 54 (concurență de 5.40/loc bugetat și 1,17/total locuri ), la Medicină Dentară – 324 (concurență de 3,64/loc bugetat și 2,04/total locuri), la Tehnică Dentară – 95 (concurență de 2,79/loc bugetat și 1,30/total locuri), la Farmacie – 93 (concurență de 0.94/loc bugetat și 0,51/total locuri), la Bioinginerie medicală – 130 (concurență de 2.03/loc bugetat și 1,59/total locuri), iar la Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare – 194 (concurență de 2,62/loc bugetat și 1,72/total locuri).

În total au fost validate 2380 de dosare.

„La aproape toate specializările concurența este mai mare decât anul trecut, fapt care nu poate decât să ne bucure și îi asigur pe toți cei care au ales Universitatea noastră că nu vor regreta această opțiune. În continuare Medicina se află într-un trend ascendent, dar și la Asistență Medicală Generală, Nutriție și Dietetică, Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare și Bioinginerie Medicală concurența pe locurile bugetate este mai mare. La Farmacie ne confruntăm cu aceeași situație delicată, care se regăsește la toate UMF-urile din țară. Lipsa de interes pentru această specializare este un fenomen care nu ține de calitatea actului educațional și sper ca această situație să-și găsească rezolvarea, pentru că societatea are nevoie de farmaciști bine pregătiți. Le doresc succes tuturor candidaților!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

 

Repartiția pe săli a candidaților

 

Identificarea sălii de concurs

Candidații vor putea identifica sălile de concurs marți, 23 iulie 2019, între orele 18.00-21.00

 

Numărul de locuri

Candidații din acest an la concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași vor concura pe 725 de locuri bugetate distribuite astfel:

 • 300 la Medicină,
 • 55 la Asistență Medicală Generală,
 • 10 la Nutriție și Dietetică,
 • 89 la Medicină Dentară,
 • 34 la Tehnică Dentară,
 • 99 la Farmacie,
 • 74 la Balneofiziokinetoterapie și recuperare
 • 64 la Bioinginerie.

În plus, sunt puse la dispoziția elevilor din mediul rural 19 locuri (2 – Medicină Dentară, 4 – Tehnică Dentară, 6 – Farmacie, 5 – Asistență Medicală Generală și 2 – Nutriție și Dietetică), 6 locuri pentru romi (2 – Medicină, 1 – Asistență Medicală Generală, 1 – Medicină Dentară, 1 – Tehnică Dentară și 1 – Farmacie) și 34 locuri pentru români de pretutindeni.

Numărul de locuri cu taxă în lei este de 597, repartizate astfel:

 • 178 la Medicină,
 • 132 la Asistență Medicală Generală,
 • 36 la Nutriție și Dietetică,
 • 70 la Medicină Dentară,
 • 39 la Tehnică Dentară,
 • 85 la Farmacie,
 • 39 la Balneofiziokinetoterapie și recuperare
 • 18 la Bioinginerie.

Studenții internaționali au la dispoziție 624 de locuri pe cont propriu valutar.

 

Testul grilă

Testul grilă: 24 iulie 2019, între orele 10.00-13.00

Accesul candidaților în sălile de examen se va face miercuri, 24 iulie 2019, între orele 8.30 – 9.00, pe baza buletinului / cărţii de identitate / paşaportului, în termen de valabilitate şi a legitimaţiei de concurs. Candidatele căsătorite trebuie să prezinte şi certificatele de naştere şi de căsătorie.

Susținerea testului grilă se va desfășura miercuri, 24 iulie 2019, între orele 10.00-13.00.

Pentru completarea grilei, candidaţii vor folosi markerele negre pe care le vor primi în sală de la comisie.

În timpul concursului candidaţii nu au voie să aibă obiecte de scris de orice fel, altele decât cele date de organizatori, hârtii albe sau scrise, publicaţii de orice fel, telefoane mobile sau orice alt tip de aparatură de comunicare, ceasuri de rnână, pagere, i-phone, genţi, materiale didactice de orice fel etc. Cei care intră in sală cu astfel de obiecte precum şi cu materiale docurnentare au obligaţia să le depoziteze într-un loc special, indicat de şeful de sală înainte de aducerea caietelor cu intrebari, unde nu vor avea acces până la terminarea concursului.

Candidații care au ca disciplină de concurs Chimie organică, Fizică sau Matematică vor primi de la Comisia de admitere, la intrarea în sala de concurs, un minicalculator neprogramabil. Acesta va fi returnat comisiei la sfârșitul concursului, odată cu predarea tezei. (anunț în format pdf)

Scanarea tezelor în fața candidaților și comunicarea punctajelor va avea loc după finalizarea testului grilă.

Disciplinele de concurs sunt următoarele:

 • pentru specializările Medicină și Medicină Dentară: Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu și Chimie organică sau Fizică – la alegere
 • pentru specializarea Farmacie: Chimie organică – obligatoriu și Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere
 • pentru specializările Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică: la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie organică
 • pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare, Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)
 • pentru specializarea Bioinginerie – la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Ponderea subiectelor la prima vedere la concursul de admitere, sesiunea iulie 2019, va fi de 50%.

Candidații care au ca disciplină de concurs Chimie organică, Fizică sau Matematică vor primi de la Comisia de admitere, la intrarea în sala de concurs, un minicalculator neprogramabil. Acesta va fi returnat comisiei la sfârșitul concursului, odată cu predarea tezei.

 

Cazare în timpul admiterii

Pentru perioada admiterii, Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași pune la dispoziție 60 de locuri de cazare în căminele E5 și 1 Mai B. Tariful de cazare este de este de 50 lei de persoană pe zi.

Cererile de cazare se depun la Serviciul Facilități Studenți (str. Gheorghe Asachi nr.14, Cămin E5, parter) în perioada înscrierilor pentru concursul de admitere (15-19 iulie), în intervalul orar 9.00 – 15.00.

Reamintim că pentru concursul de admitere la studii universitare de licență, pentru sesiunea iulie 2019, depunerea dosarelor are loc în perioada 15-20 iulie, iar pe 24 iulie candidații vor susține testul grilă, cu durata de trei ore, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei.

Mai multe informații despre admitere găsiți pe site-ul UMF Iași.