Asist. Mariana Pavel-Tanasă, cadru didactic la Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, este una dintre cele patru câștigătoare din acest an a unei burse L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință, în valoare de 42.000 de lei. Proiectul de cercetare propus de tânăra cercetătoare va evidenția legătura dintre autofagia celulelor NK (natural killer) și infertilitatea feminină, pentru a crește șansele de reușită ale FIV.

Mariana Pavel Tanasă

Lansate în România în 1999, bursele L’Oréal – UNESCO Pentru Femeile din Știință au sprijinit până în prezent 25 de tinere cercetătoare, cu burse în valoare totală de peste 1 milion  de lei. Rezultatele științifice ale proiectelor susținute au deschis noi arii de cercetare la nivel național și internațional, au generat noi metode de diagnostic și tratament pentru boli rare, au dus la formarea de noi laboratoare și departamente, ori au dus la atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte de cercetare.

Ediția a zecea a programului s-a desfășurat în perioada iulie – octombrie 2019 și a reunit 72 de dosare de candidatură.

Programul de burse naționale se adresează cercetătoarelor cu vârsta de maxim 35 de ani, care fie sunt doctorande, fie au obţinut titlul ştiinţific de doctor şi urmează un program de pregătire postuniversitară în țara noastră.

De zece ani sprijinim și recunoaștem meritele, efortul și potențialul tinerelor din cercetarea românească prin componenta locală a programului L’Oréal – UNESCO For Women in Science. Le susținem prin burse care le permit să deruleze proiecte importante și care deschid noi oportunități în cercetarea românească și internațională, contribuind, astfel, la avansul științei. Credem cu tărie că femeile aduc perspective diferite față de bărbați în știință, de aceea reprezentativitatea acestora în toate domeniile științei și pe toate palierele ierarhice este vitală”, a declarat Vanya Panayotova, Director General L’Oréal România.

O misiune importantă a UNESCO este să contribuie la dezvoltarea durabilă prin știință, iar una dintre prioritățile globale ale Organizației este de a lupta pentru egalitatea de șanse. Sunt două axe importante ale Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, iar programul <Pentru Femeile din Știință> se înscrie perfect în acest context. CNR UNESCO a fost și rămâne, prin vocația sa, un partener strategic atât pentru sectorul public cât și pentru cel privat în sprijinirea dezvoltării științei”, a declarat Ani Matei, Secretar General CNR UNESCO.

Programul international For Women in science

Pe parcursul ultimilor 20 de ani, Fundația L’Oréal și UNESCO au sprijinit 3.200 de tinere femei de știință din toată lumea, prin programe de burse. Bursele L’Oréal – UNESCO For Women in Science (în română – Pentru Femeile din Știință) se acordă anual, la nivel național sau regional, în ceremonii organizate în 117 țări.

275 de tinere beneficiază de programe de burse naționale sau regionale în fiecare an. Dintre acestea, cele mai promițătoare 15 femei de știință sunt selectate în cadrul programului Internațional Rising Talents.

Anual, cinci femei de știință primesc premiul L’Oréal – UNESCO For Women in Science Award în domeniul lor de activitate. Fiecare laureată primește câte un premiu de 100.000 euro.