Bătrânețea la români: între stigmatizare și cercetare științifică

mai 24, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Săptămâna diversității îl readuce la UMF Iași pe Marius Turda, profesor de  istoria biomedicinei la Oxford Brookes University şi director al Centrului de Istorie a Medicinei al aceleiaşi universităţi, care ne propune un subiect mai puțin dezbătut în România: Bătrânețea la români: între stigmatizare si cercetare științifică (marți, 25 mai, de la ora 18.00, pe ZOOM: https://zoom.us/j/98429764945).

După 1947 datorită influenţei politice a lui C.I. Parhon, endocrinologia (domeniul de excelenţă a lui Parhon) a dominat disciplinele medicale din România, asigurând supravieţuirea teoriilor interbelice ale ameliorării biologice, cu un accent deosebit pe reîntinerirea glandulară, organoterapie şi studiul longevităţii. În deceniul următor, Parhon şi discipolii săi, au reuşit să continue cercetarea pe constituţia umană, din punct de vedere endocrinologic şi al bolile cronice degenerative. În acest domeniu al biologiei aplicate, relaţia care s-a înfiripat în perioada interbelică dintre biotipologie şi endocrinologie a prins rădăcini în România comunistă. Când, în 1952, s-a înfiinţat Institutul de Gerontologie şi Geriatrie, director a fost ales Ana Aslan, care fusese studenta lui Parhon şi apoi şef de departament al Institutului de Endocrinologie. În anii 1960 şi 1970, terapia de reîntinerire a lui Aslan a devenit una dintre cele mai importante cercetări ştiinţifice din România. Puteai în sfârsit să «trăiești mult şi bine» în comunism!“ – 
profesor Marius Turda, Director – Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University.

Marius Turda a terminat Facultatea de Istorie în București, iar din 1997 și-a continuat studiile masterale și doctorale în străinătate, la Universitatea Central Europeană (CEU) și la Universitatea  Oxford, unde a avut șansa de a colabora cu marele istoric Robert Evans, pe care-l admira de mult timp. „Am vrut să lucrez cu el. A fost o experienţă unică şi am învăţat foarte multe de la el. Tot în Oxford erau doi specialişti în eugenism – Paul Weindling – şi fascism – Roger Griffin. Am fost norocos să pot să colaborez cu ei şi să îi am colegi“, povestea Marius Turda într-un interviu.

Domeniile sale de cercetare sunt istoria eugenismului, rasismului și ideologiile naționaliste din Europa Centrală și de Sud Est. În 2006 înfiinţează Grupul de Cercetare a Istoriei Eugenismului şi a Rasei, iar în 2012 fondează Institutul „Cantemir” la Universitatea Oxford, care se ocupă de cercetarea Europei Centrale, de Est şi Sud-Est. În prezent este profesor de istorie a biomedicinei la Oxford Brookes.

Vezi Programul complet al Săptămânii diversității la UMF Iași.