Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis, ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Franţei în România, a făcut o vizită vineri, 27 septembrie, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. În cadrul vizitei, Excelența Sa a participat la o întâlnire cu studenții francezi de la UMF Iași, prilej cu care i-a asigurat că Ambasada le va oferi tot sprijinul pentru ca aceștia să aibă un parcurs academic, social și cultural cât mai bun în România.

„Rendez-vous”-ul cu tinerii francezi care studiază la UMF Iași a fost succedat de întâlnirea cu rectorul UMF Iași, prof. dr.  Viorel Scripcariu și echipa sa, alcătuită din prorectorii și decanii instituției. Excelenţa Sa doamna Michèle Ramis a venit însoțită de dl. Mehmet Meydan – consul al Ambasadei Franţei la Bucureşti, dl. Frédéric Beaumont – atașat de cooperare universitară și stiintifică, dl. Radu Grădinaru – consul onorific al Franței la Iași, d-na Muriel Augry-Merlino – directorul Institutului Francez Iași și de dl. Antoine Tesniere – consilier științific în domeniul sănătății la Ministerul Învățământului Superior și Cercetării din Franța.

La UMF Iași avem o comunitate numeroasă de studenți francezi și este normal ca Ambasada Franței, prin Excelența Sa doamna Michèle Ramis, să se asigure în mod direct că aceștia au parte de o educație medicală de calitate, care să le permită, atunci când se întorc în Franța, de o bună integrare în sistemul de sănătate francez. Este al treilea an consecutiv de când primim vizita delegației franceze și mă bucur că avem o relație de colaborare între UMF Iași, Ambasada Franței și Institutul Cultural Francez extrem de productivă, și că de fiecare dată avem un dialog deschis și la obiect. De asemenea, putem vorbi și de o dimensiune afectivă, având în vedere caracterul profund francofon al Universității, un motiv în plus să acordăm o atenție deosebită legăturilor noastre academice, de cercetare și culturale cu Franța”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

La întâlnirea desfășurată în Rectoratul Universității, s-a discutat, printre altele, despre reforma sistemului de învățământ din Franța, despre „suprimarea”, începând cu anul următor, a faimosului „numerous clausus”, dar și despre demersurile care se fac pentru ca studenții din România să poată beneficia de accesul la platforma online de pregătire a examenului ECN („Examen classant national”), echivalentul rezidențiatului în Franța.

Tot vineri, 27 septembrie, studenții din anul I de la liniile de predare în limbi străine au putut participa la Orientation Days, o acțiune organizată de UMF Iași cu scopul de a-i integra pe „boboci” în atmosfera universitară, dar și de a le face cunoscut orașul în care vor studia șase ani. În cadrul Orientation Days, studenții au primit câte un halat și au făcut cunoștință cu decanii și tutorii de an și au participat la tururi academice și în tururi ale Iașului ghidate de colegii lor mai mari.

În anul universitar 2019-2020, vor începe studiile la liniile de predare în engleză şi franceză 450 de studenţi, din 26 de ţări.