Buletin informativ Ședință Senat 10 decembrie 2021

dec. 14, 2021 | @ Academic | 0 comentarii

Stimați colegi, vă informăm că vineri, 10 decembrie 2021 Senatul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași s-a întrunit în ședință extraordinară cu ocazia decernării titlului de Doctor Honoris Causa Dlui Academician Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea de la  Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București. La sedință a participat, cu statut de invitat, o delegație a Primăriei Municipiului Iași din care a făcut parte și Dl. Primar Mihai Chirica. Acest moment festiv a fost programat în cadrul manifestărilor dedicate Zilelor U.M.F. Iași.

Ca de obicei, ceremonia a debutat cu prezentarea alocuțiunii de Laudatio de către Dl. Rector, Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu în onoarea distinsului laureat. Dl. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este absolvent al Institutului de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București, promoția 1964. Este o personalitate marcantă în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în țară, cât şi în străinătate, având contribuții deosebite în domeniul neurochirurgiei, obținând pe parcursul carierei numeroase premii și distincții din partea unor asociații și universități renumite. Aria de expertiză a Dlui. Prof. Dr. Alexandru Vlad Ciurea este Neurochirurgia reușind să ”şlefuiască”, prin ştiinţă, artă și tenacitate, creierul uman, salvând mii de vieţi dincolo de limita posibilului în cele peste 23.000 de intervenții chirurgicale. Printre realizările profesionale ale Dlui Academician Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea se numără publicarea a 163 de articole în reviste indexate ISI, a 39 de cărți în edituri naționale și 1 carte în editură internațională, este autor a 45 de capitole publicate în edituri naționale și a 8 capitole apărute în edituri internaționale. Dl Prof. Al. V. Ciurea este membru titular în 5 Academii (Euroacademia Multidisciplinară Neurotraumatologică, 2015; Academia Oamenilor de Știință  din Romania,  2011; Academia Română de Științe Medicale, 2009; Academia Braziliană de Neurochirurgie, 2007; Academia Multidisciplinară Neurotraumatologică, membru fondator, Phoenix, Arizona, SUA, 2004) și a participat ca lector invitat la peste 500 de congrese și conferințe naționale și internaționale și profesor invitat la 9 universități din SUA, Elveția, Germania, Iordania și Turcia. Prin contribuțiile științifice deosebite a obținut Certificat de Inovație: Anatomia Ascunsă din Opera lui Michelangelo, înregistrat la OSIM cu nr. 300251/2011. De-a lungul carierei sale a obținut peste 66 distincții, diplome și premii fiind membru în 23 de societăți profesionale, vicepreședinte onorific al Societății Euroacademia Multidisciplinaria Neurotraumatologica și ex vicepreședinte al World Federation of Neurosurgical Societies. Precizăm și faptul că din 2017 Dl Prof. Al. V. Ciurea este Vice-președintele Comisiei Naționale de Neurochirurgie a M.S. din România fiind responsabil cu realizarea Curriculei Naționale de Neurochirurgie și crearea specializării Neurochirurgie Pediatrică. 

În continuare, conform tradiției universității noastre, s-a dat citire în limba latină  Diplomei Doctor Honoris Causa care a fost înmânată personal Dlui Academician Prof. Univ. Dr. Al. V. Ciurea de către Dna Prof. Univ. Dr. Ioana Grigoraș – Președinte al Senatului U.M.F. Iași.

În cadrul aceleeași ceremonii, Dl Primar Mihai Chirica a acordat titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași, Dlui Prof. Univ. Dr. Al. V. Ciurea care devine astfel un prieten și un ambasador al orașului nostru. 

Festivitățile s-au încheiat prin cuvântul de mulțumire exprimat de Dl Prof. Univ. Dr. Al. V. Ciurea întregii comunități moldave de care este afiliat pe linie maternă. Totodată, Prof. Al. V. Ciurea a invocat importanța școlii medicale ieșene în pionieratul și dezvoltarea specialităților de neurochirurgie în cadrul școlii medicale românești.    

Stimate Dle Academician Prof. Univ. Dr. Al. V. Ciurea vă felicităm și vă mulțumim pentru onoarea de a accepta această distincție din partea universității noastre care devine astfel mai bogată spiritual, nutrind speranța unei colaborări fructuase în viitor pentru a inocula spiritul dvs creator tinerilor membri ai comunității medicale. 

Biroul Senat
14 decembrie 2021