Joi, 26 septembrie, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași și secretarii generali ai Asociației Internaționale a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor (IASGO) – dr. Kyoichi Takaori și dr. Dan Duda, au semnat un memorandum de înțelegere în vederea unei colaborări mai strânse între cele două organizații.

Scopul acestui memorandum este ca specialiștii ambelor organizații să participe la activități științifice comune privind tratamentul bolilor gastrointestinale – seminarii și workshop-uri specializate – și să identifice împreună noi oportunități de cercetare. IASGO este o asociație de prestigiu, care adună cei mai buni specialiști în chirurgie, oncologie și gastroenterologie din lume”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Potrivit memorandumului, UMF Iași și IASGO vor ține câte un simpozion științific anual, la care vor participa în număr egal membri ai celor două organizații, cu scopul de a certifica UMF Iași ca centru de excelență în educația medicală și de cercetare.

De asemenea, membri ai conducerii UMF vor fi incluși în consiliul editorial al revistei oficiale IASGO – „Surgery, Gastroenerology and Oncology” (SGO).

Reprezentanți ai IASGO participă zilele acestea la Iași la Congresul Naţional de Chirurgie Hepato-Bilio-Pancreatică şi Transplant Hepatic, a cărui cea de a 13-a Ediție marchează Jubileul a 1000 de transplanturi hepatice în România. De altfel, congresul va fi precedat de Cursul „Advances in Hepato-Pancreatico-Biliary Malignancies” susţinut sub egida IASGO. Congresul este organizat de Asociaţia Română de Chirurgie Hepato-bilio-pancreatică şi transplant hepatic, IASGO, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţa „Sf. Spiridon” Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Societatea Română de Chirurgie, Academia de Ştiinte Medicale din România şi Societatea de Medici şi Naturalişti Iaşi.

Încă de la înființarea sa în 1988, la Amsterdam, obiectivele principale ale IASGO au fost îmbunătățirea standardelor de îngrijire medicală prin promovarea inovației și abordărilor multidisciplinare pentru tratamentul bolilor gastrointestinale și globalizarea cunoștințelor medicale actuale.