Aula „George Emil Palade” a găzduit luni, 30 septembrie, de la ora 17.00, festivitatea de deschidere a anului universitar 2019-2020, o ceremonie încărcată de emoții – în special ale părinților, acei „îngeri păzitori ” – cum au fost descriși într-un discurs, dar și ale studenților și cadrelor didactice, a întregii comunități a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași. Ca în fiecare an, au onorat cu prezența lor rectori și prorectori ai celorlalte universități de stat din Iași (prof. univ. dr. Cătălin Tănase – prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache – prorector al Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași, prof. univ. dr. Atena-Elena Simionescu, rector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași, conf.univ.dr. Florin Grigoraș, prorector al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și prof. univ. dr. Vasile Vântu, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” Iași), precum și reprezentanți ai administrației locale (domnul primar Mihai Chirica, domnul Maricel Popa, presedintele Consiliului Judetean Iasi și domnul prefect Marian Șerbescu, Institutia Prefectului Judetului Iași). O prezență constantă la ceremonia de deschidere este și preot prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, care a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan. Evenimentul a fost moderat de către de dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istoria Medicinei din cadrul UMF Iași. În mesajele conducerii UMF Iași, dar și ale distinșilor invitați, s-au evidențiat reușitele Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași – care aniversează în acest an 140 de ani, dar și apelul la unitate și colaborare între toate universitățile ieșene.
„Vrem să dăm societății oameni bine pregătiți profesional, dar și oameni curioși, oameni cu o cultură generală solidă”
„Este nu doar un moment special și încărcat de emoție, dar și un reper istoric pentru noi toți: deschidem astăzi, în mod oficial, al 140-lea an universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași”, a subliniat, încă de la începutul discursului său, prof. univ. dr. Viorel Scricapriu, rectorul UMF Iași.
Rectorul s-a adresat apoi studenților, oferindu-le câteva repere despre esența educației – „Educația este mijlocul prin care ne atingem scopurile. Formarea dvs., a studenților mediciniști, farmaciști, bioingineri medicali, este primul și cel mai important dintre scopuri. Excelența în educație este deviza sub care am ales să funcționăm, iar aceasta înseamnă că ne-am asumat să vă formăm profesional astfel încât să fiți printre cei mai buni medici, farmaciști sau bioingineri medicali. În egală măsură, ne străduim să vă formăm ca oameni, caractere și profile umane, pentru că noi credem cu tărie că rolul școlii, indiferent de profilul ei, este să dea societății cu mult mai mult decât simple unități sociale funcționale, capabile să îndeplinească cu succes un anume «job». Noi vrem să dăm societății oameni bine pregătiți profesional, dar și oameni curioși, oameni cu o cultură generală solidă, oameni capabili de o continuă dezvoltare personală și dornici să se autodepășească”.
De asemenea, amfitrionul serii le-a mulțumit și cadrelor didactice pentru efortul continuu de a-și îndeplini vocația și misiunea de dascăli și a dat asigurări că universitatea va continua să susțină acest efort și printr-un suport logistic adecvat. „Cu mulți dintre dumneavoastră am avut întâlniri directe în acest an, iar probleme precum dotările, necesitatea de modernizare tehnologică și optimizarea alocării resurselor au fost subiecte recurente. O bună parte din problemele semnalate au putut fi rezolvate, altele sunt în curs de soluționare. Cel mai mare câștig însă, al nostru, al tuturor, este că am avut ocazia să intrăm în contact direct, nemediat, așa cum ar trebui să relaționăm și cum mă angajez să o facem în continuare. Pentru a-și atinge dezideratul excelenței academice, comunitatea academică trebuie să fie un organism viu, în care membrii săi comunică natural și depun efort comun pentru scopuri comune, beneficiind de o infrastructură și de resurse adecvate. Îmi revine bucuria să va anunț, ca rector la Universității de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa», că în anul universitar 2019 – 2020 ne vom extinde activitatea didactică într-un nou sediu: clădirea «Nicolae Leon» (fostul sediu al Universității «Petre Andrei»). Este un pas major pe care reușim să-l facem în efortul continuu de a dezvolta patrimoniul și resursele Universității și sunt extrem de onorat că am putut contribui, ca rector, la această reușită. De asemenea, avem în vedere inaugurarea unui Centru de Simulare modern, comparabil cu oricare al centru de simulare din Europa și al unui centru de cercetări fundamentale, într-o locație pe care deocamdată o păstrăm surpriză.”
Rectorul a mai punctat și reușitele instituției pe care o conduce, reușite care au făcut ca UMF Iași să ajungă „o universitate deschisă către lume și integrată în sistemul valoric internațional”. „Avem încheiate în acest moment parteneriate cu universități de prestigiu din Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Kazkhstan, Lituania, Macedonia, Maroc, Olanda, Polonia, Republica Moldova, Senegal, Slovenia, Spania, Turcia, Ucraina și Ungaria. Sunt tot atâtea oportunități de a extinde și mai mult rețeaua conexiunilor noastre internaționale, un element vital pentru performanța academică”. De asemenea, prof. univ. dr. Viorel Scricapriu a felicitat întreaga sa echipă pentru efortul ”consistent și sistematic de creștere a expunerii Universității noastre în lume”. „Numai luna trecută, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” a fost prezentă la trei importante târguri educaționale internaționale: Conferinţa Asociaţiei Europene pentru Educaţie Internaţională – EAIE 2019, de la Helsinki, Finlanda; Târgul Educațional de la Dortmund (Einstieg University Fairs) și Gulf University Fair Casablanca, Maroc”. Rectorul a mai amintit și de memorandumul semnat recent cu prestigioasa IASGO (Asociația Internațională a Chirurgilor, Gastroenterologilor și Oncologilor), dar și de prezența pe poziții onorante a UMF Iași în cele mai importante topuri internaționale de evaluare a instituțiilor de învățământ: „Universitatea noastră este în prezent cotată în Top 25 Publicații interdisciplinare, în sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior U-Multirank. Această onorabilă poziționare a fost dată publicității pe 4 iunie și ia în calcul datele actualizate pentru 2019. Nu mai puțin importante rămân rapoartele de evaluare din 2012 și 2016 ale Programului de evaluare instituțională (IEP) al Asociației Europene a Universităților Europene (EUA) consideră Universitatea noastră a fi un lider regional și național al învățământului superior”.
„Aveți șansa nemaipomenită de a viețui într-un oraș de care o să vă îndrăgostiți”
Mesajul conducerilor universităților de stat din Iași a fost transmis, în acest an, de către prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache – prorector al Universității Tehnice „Gh. Asachi” Iași. În discursul său, prorectorul UTI a propus două exerciții de admirație: unul față de părinții bobocilor, adevărați îngerii păzitori, și altul pentru „singura profesie civilă, în care la intrare se face un jurământ și singura profesie care la momentul ăsta poate fi un exemplu elocvent de interdisciplinaritate și de transdiciplinaritate”.
Prof. univ. dr. Daniel Condurache a atins și un subiect sensibil – „o tendință polemică” în peisajul universitar ieșean, tendință pe care a descris-o, nu întâmplător, prin cuvintele patronului spiritual al UMF Iași, „Grigore T. Popa”, vorbe care transformă istoria într-o oglindă: „Grozavă otravă e veninul. Uneori atacă pe altul, dar mai curînd ucide pe cel care-l fabrică”. „Cred că nu avem nevoie de discursuri polemice. Cred că puterea Iașului universtar stă încele cinci universități care la un moment dat vor trebui să fie o universitate unică”.
Prorectorul UTI le-a vorbit studenților și despre privilegiul pe care-l au de a studia într-un oraș special ca Iașul, orașul care, în momentele de răscruce, „a știut să cedeze locul de capitală, deși ceva din aerul unei capitale se mai regăsește la Iași”. „Aveți șansa nemaipomenită de a viețui într-un oraș de care o să vă îndrăgostiți, un oraș extraordinar de dulce de trăit în el, un oraș în care nu doar veți studia, este un oraș cu un teatru național, cu o operă extraordinare”.
Apreciere și recunoaștere pentru calitatea învățământului medical de la Iași au fost cuvintele cheie ale discursurilor reprezentanților administrației locale. „Veți intra într-un parcurs de acumulare de cunoștințe, de dezvăluirea unei profesii despre care doar vi s-a vorbit, dar înainte de toate probabil va fi o acumulare dată de spiritul pe care Iașul îl poate lăsa în sufletul vostru. Un spirit care vă invită de fiecare dată să fiți liberi și spuneți to ce doriți să spuneți din interiorul minții și al sufletului vostru. Un spirit pe care va trebui să-l duceți mai departe și să-l dăruiți. Iașul nu a crescut decât dăruind.”, s-a adresat primarul Mihai Chirica studenților UMF-iști.
Și Maricel Popa, președintele CJ Iași, insitutție care administrează șase spitale ieșene, a ținut să sublinieze că „Pentru Iașul academic, învățământul superior medical are un loc aparte. Avem cei mai bun specialiști. Așa că dragi, studenți, vă felicit că ați ales Iașul, că ați ales Iașul, că ați ales această universitate. Sunteți cei mai ambasadori, renumiți în toată lumea”. „Vorbim azi de 140 de ani excelență, 140 de când școala de medicină a pregătit cei mai buni specialiști în domeniu. Cea mai important resursă, cea mai mare bogăție o reprezintă studenții și mediul universitar de elită. Performanța trebuie recunoscută și apreciată, dar și ajutată. Instituția prefectului a fost, este și va fi alături de studenți, profesori și toată marea familie a educației ieșene”, a punctat și prefectul Iașului, Marian Șerbescu.
Preot prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, a transmis mesajul Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan cu prilejul Deschiderii anului universitar 2019-2020, cuvând care „conține un salut, o apreciere, un îndemn și o binecuvântare. Este un salut pe care-l adresează tutoror celor care se ostenesc în această instituție de cultură din Iași pusă în slujba omului. Este un cuvânt de apreciere pentru calitatea actului didactic, pentru pregătirea pe care studenții o urmează în această instituție, lucru recunoscut și în plan național și internațional, iar Mitropolia are o frumoasă colaborare pe plan local prin policlinica și spitalul Providența”.
„Societățile studențești sunt formate din studenți, pentru studenți”
Vlad Aruxandei, student în anul IV la Facultatea de Medicină, a transmis, din partea celor patru societăți studențești ale UMF Iași, salutul de bun venit în noul an universitar. În calitate de „big brother”, i-a îndemnat pe studenții din anul I să se implice în mod serios pentru a-și duce la îndeplinire ambițiile și visurile și i-a asigurat că „noi, în calitate de colegi, vă stăm alături spre a vă reprezenta, ajuta și vă a ghida în orice privință. Societățile studențești sunt formate din studenți, pentru studenți”.
Ca în fiecare an, în cadrul ceremoniei de deschidere, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” și-a premiat studenții care s-au remarcat în cercetarea științifică, au participat la conferințe sau la congrese, au obținut premii, s-au remarcat în voluntariat sau în acțiuni legate de responsabilitatea socială. Iar decanii facultăților din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” au ales – și nu le-a fost ușor – pe cei mai buni dintre cei buni.
Prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină, i-a premiat pe Laura Maria Blejuşcă (Medicină, limba română, an 6), Diana Marina Miclăuş (Asistenţă Medicală Generală, an 2), Koush Angy Abu (Medicină, limba engleză, an 6) și pe Michel François Macé (Medicină, limba franceză, an 6).
Prof. univ. dr. Norina, Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară, i-a premiat pe Andreea Mihaela Iordan (Medicină Dentară, an 6), Florin-Răzvan Curcă (Medicină Dentară, an 6), și pe Diana Gabriela Ciuclea (Tehnică Dentară, an 3).
Prof. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie, i-a premiat pe Georgiana luliana Brumă (Farmacie, an 4) și pe Ana Maria Tudosă (Farmacie, an 5).
Prof. univ. dr. Anca Galaction, decanul Facultății de Bioinginerie, i-a premiat pe Mădălina Simion (Bioinginerie, an 3) și pe Ana Maria Aghinitei (Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, an 2).
De asemenea, rectorul UMF Iași a înmânat un premiu special pentru studentul care a obținut cea mai mare medie a anilor de studiu: 9.92 – Adrian Enache, de la Facultatea de Medicină, specializarea Asistenţă Medicală Generală.
Ultimul moment al festivității de deschidere a fost rezervat înmânării, de către rectorul UMF Iași, a deciziilor de acordare a titlului de profesor universitar, pentru prof. univ. dr. Camelia-Margareta Bogdănici (Disciplina Oftalmologie, Facultatea de Medicină), prof. univ. dr. Lucia-Corina Dima-Cozma (Disciplina Semiologie Medicală, Facultatea de Medicină), prof. univ. dr. Elena Toader (Disciplina Deontologie Medicală și Bioetică, Facultatea de Medicină), prof. univ. dr. Cristina-Gabriela Tuchilus (Disciplina Microbiologie, Facultatea de Medicină), prof. univ. dr. Gianina Iovan (disciplina Cariologie și Odototerapie Restauratoare, Facultatea de Medicină Dentară), prof. univ. dr. Cornelia-Geanina Mircea (disciplina Biochimie Farmaceutică și Laborator Clinic, Facultatea de Farmacie).
Întreaga festivitate de deschidere a anului universitar la UMF Iași poate fi vizionată pe canalul youtube al Universității.