Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași sărbătorește, în perioada 7-9 decembrie, 137 de ani de la înființare. Peste 30 de evenimente vor avea loc pe parcursul celor 3 zile, la care sunt invitați să participe studenți, cadre didactice dar și ieșenii interesați.

Ceremonia aniversară va fi găzduită de Aula „George Emil Palade”, miercuri, 7 decembrie 2016, începând cu ora 10.00. După cuvântul de deschidere al prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași și salutul invitaților, vă invităm la conferința interdisciplinară „Arta Chirurgului”, susținută de prof. dr. Ion Christian Chiricuță și criticul de artă Adrian Buga.

Cum poate arta să inoveze știința medicală sau tehnica chirurgicală? Privirea antrenată cu studiul aprofundat al imaginii, interiorizată și trecută prin filtrul cunoștințelor medicale ale profesorului dr. Ion Chiricuță, renumit medic oncolog și colecționar de artă, a avut un impact major asupra medicinei din România. Lucrările colecționate cu pasiune și analizate îndelung de profesor, dar și metoda sa creativă de integrare a artei în activitatea medicală devin subiectul filmului „Arta Chirurgului”, realizat de Adrian Buga, critic de artă și consilier al Casei Regale.

După conferința „Arta Chirurgului” rămânem în aceeași notă, la vernisajul expoziției de pictură, grafică și obiect „Vivat Academia”, ce va avea loc în holul Aulei „George Emil Palade“. Expoziţia, care va putea fi vizitată timp de o lună, reunește 20 de lucrări de pictură, grafică și obiect, semnate de șase artiști: Alexandru Antonescu, Crinela Antonescu, Christian Paraschiv, Mircea Roman, Mihai Sârbulescu, Victoria Zidaru. Evenimentul expozițional „Vivat Academia”, aflat deja la a treia ediție din acest an (octombrie – expoziție UMF “Carol Davila” București, noiembrie – expoziție UMF „Victor Babeș” Timișoara), este organizat în cadrul „Artiști Contemporani Români în Instituții de Învățământ Superior”.

Spiritul UMF se va resimți din plin în Muzeul Rotonda UMF, unde vor avea loc lansările de carte ale Editurii „Grigore T. Popa” dar și ale Editurilor Medicală și Academiei, tot miercuri, începând cu ora 14.00.

Joi, 8 decembrie, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, rectorul universității, prof. univ. Dr. Viorel Scripcariu va decerna titlurile de profesori emeriți. Imediat după ceremonie, purtând numele de „Balul Iernii“, Societatea Studenţilor Medicinişti din Iaşi a organizat un spectacol caritabil în folosul copiilor de la Bogdăneşti.

Pe parcursul celor trei zile vor avea loc manifestări dedicate cercetării științifice, pe toate palierele: studenți, doctoranzi, cadre didactice, cercetători, după un program pe care-l puteți găsi pe site-ul universității.