”Rezistența la antibiotice”, ”Cum se poate evalua riscul de rezistență antibacteriană”, ”Cum combatem rezistența la antibiotice?” și ”Ce înseamnă utilizarea rațională a antibioticelor?” au fost temele principale ale workshopului intitulat „Antibioticele – folosește-le cu grijă! Fiecare este responsabil!”, susținut de Mihaela Moșnegu, directorul medical al Antibiotice Iași și prezidat de prof. univ. dr. Lenuța Profire, decanul Facultății de Farmacie din cadrul UMF ”Grigore T. Popa” Iași. Evenimentul, organizat de Societatea Studenților Mediciniști Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa”, în parteneriat cu Antibiotice Iași, a avut loc joi, 24 noiembrie 2016, la ora 14:00, în Amfiteatrul Spitalului de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva”.

Cu siguranță toți aveți amintiri mai mult sau mai puțin plăcute din copilărie, dar trebuie să priviți altfel antibioticul, pentru că acesta salvează vieți. Dar utilizarea mai puțin rațională a antibioticelor conduce la rezistență și dumneavoastră, ca viitori specialiști, aveți această responsabilitate”, s-a adresat prof. univ. dr. Lenuța Profire participanților.

La workshop au participat zeci de studenții mediciniști, farmaciști și stomatologi din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași.

E datoria nostră să ne implicăm în susținerea specialiștilor de mâine”, a motivat Mihaela Moșnegu implicarea companiei pe care o reprezintă în acest proiect. Directorul medical al Antibiotice Iași a prezentat epopeea antibioticelor, de la descoperirea lor, în 1928, de către Fleming, până în zilele noastre, atrăgând atenția că, deși este una dintre cele mai importante descoperiri ale medicinei, ”utilizarea neraționala a antibioticelor a condus la una dintre cele mai grave probleme de sănătate la nivel mondial.  Începînd cu 2014, Organizația Mondială a Sănătății a atras atenția că ne putem considera într-o eră post-antibiotică”, a explicat Mihaela Moșneguțu.

Evenimentul face parte din campania de responsabilitate socială inițiată de Societatea Studenților Mediciniști Iași cu prilejul Zilei Europene de Informare despre antibiotice (ZEIA) și are ca scop informarea populației asupra utilizării corecte a antibioticelor. Ulterior, au sprijinit și s-au implicat în acest proiect și   Societatea Studenților Farmaciști Iași și Societatea Studenților Stomatologi Iași.

La sfârșitul workshopului, Compania Antibiotice a lansat și un concurs de proiecte, intitulat „Antibioticele – folosește-le cu grijă! Fiecare este responsabil!”.

Concursul are ca scop identificarea unor acțiuni, proiecte, care ar conduce la inițierea unei campanii de informare corectă a populației în vederea utilizării raționale a antibioticelor.

Studenții au fost invitați  să elaboreze un proiect de comunicare adresat populației cu privire la utilizarea cu responsabilitate a antibioticelor.

Candidații se pot înscrie la concurs cu un proiect în perioada 25 noiembrie 2016 – 31 ianuarie 2017. Termenul limită de înscriere este 31 ianuarie 2017, ora 24.00.

Înscrierea proiectului în concurs se va face la adresa de mail concurs@antibiotice.ro.

Proiecte înscrise vor fi evaluate în perioada 1 februarie – 28 februarie 2017 de un juriu format din reprezentanți ai Societății Studenților Mediciniști, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” și ai Companiei Antibiotice Iași. Câștigătorii vor fi anunțați pe 1 martie 2017, când va fi organizată și festivitatea de premiere.

Criterii de selecție:

  • Strategia proiectului dar și mesajele utilizate trebuie să respecte recomandările oficiale de pe site-ul European Antibiotic Awareness Day: http://ecdc.europa.eu/ro/eaad/pages/home.aspx
  • Proiectul trebuie să conțină mesaje corecte despre consumul responsabil de antibiotice
  • Este premiat proiectul cu imaginea și mesajul creativ care utilizează canalele de comunicare inovative
  • Proiectul va fi implementat în perioada 1 aprilie- 31 decembrie 2017

Premiile:

  • locul I – o tabletă
  • locul II- telefon
  • locul III – memory stick

[ot-gallery url=”http://news.umfiasi.ro/gallery/workshop-antibioticele-foloseste-le-cu-grija/”]