Studenții medicinişti trag un semnal de alarma în contextul lipsei acute de sânge din spitalele din România. Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi (SSMI), în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, organizează o nouă ediţie a Campaniei de Donare de Sânge, sub deviza “Donează Sânge, Fii Erou!”, în perioada 21-25 noiembrie 2016.

Proiectul național, implementat în Departamentul de Sănătate Publică (SCOPH) din cadrul Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR), se va desfășura în 9 centre universitare din România: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Sibiu, Craiova, Timișoara, Oradea și Tîrgu-Mureș.

Evenimentele nefavorabile ce au avut loc în România în decursul ultimului an ne demonstrează că încă ne confruntăm cu un deficit major de donatori de sânge. Conform datelor din Centru de Transfuzie Sangvină Iași, pentru a răspunde prompt cerințelor fiecărei unităţi medicale, ar trebui să se înregistreze zilnic în jur de 80-90 de donatori. Cu toate acestea, în prezent numărul donatorilor este mult sub așteptări. De aceea, proiectul „Donează sânge! Fii erou!” vine în întâmpinarea acestei probleme prin organizarea unei campanii      ample, menite să atragă atenția asupra importanței donării de sânge.

În prima parte a proiectului, se va demara o campanie de informare şi de sensibilizare a ieşenilor, referitoare la criza de sânge cu care se confruntă spitalele din România și importanța actului donării. În perioada 17-20 noiembrie, voluntarii Societaţii   Studenţilor Mediciniști din Iași vor împărți flyere în campusurile studenţești și vor discuta cu potenţialii donatori, explicându-le importanța actului donării și beneficiile pe care le implică. Cea de-a doua parte se va derula în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Iași, când în perioada 21-25 noiembrie 2016, între orele 7:30-13:30, voluntarii vor fi prezenți în centru pentru a discuta cu donatorii, pentru a-i convinge să revină și pentru a acorda ajutor personalului.

Pentru această campanie, proiectul mobilizează aproximativ 130 voluntari activi, studenți în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, care depun eforturi constante pentru organizarea și mediatizarea actului donării de sânge în rândul populației generale.

Datorită rezultatului obținut în campania anterioară, 3202 donatori de sânge în doar 5 zile, în cele 9 orașe , proiectul “Donează Sânge, Fii Erou!” a obținut premiul III la secțiunea Sănătate şi Premiul Publicului la Gala Tineretului din România.  Acest eveniment, organizat de Ministerul Tineretului și Sportului, își propune să recunoască meritele tuturor celor implicați în proiecte și inițiative cu și pentru tineri din România.

Societatea Studenților Mediciniști Iași este organizația non-guvernamentală ce se ocupă cu apărarea, formarea și dezvoltarea următoarelor generații de medici. Prin proiecte ce variaza de la sănătate publică până la educație non-formală, societatea își propune investirea studenților mediciniști cu calitățile necesare pentru a îmbunătăți sistemul medical românesc. De asemenea, la nivel local, Societatea Studenţilor Medicinişti Iaşi apără interesele tuturor studenţilor la medicină în faţa conducerii Facultăţii de Medicină şi a Universităţii de Medicină şi Farmacie “Grigore T. Popa”, Iaşi.