S-au împlinit 139 de ani de când tânărul profesor de anatomie Leon Sculy ținea primul curs al Facultății de Medicină din dulcele târg al Ieșilor. De atunci, generații și profesori de studenți, cu jertfă, onoare și dragoste pentru cea mai nobilă meserie din lume, trecând prin războaie, epidemii și dictaturi, au păstrat vie flacăra cunoașterii și a vieții aici, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

În perioada 7-9 decembrie, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa a onorat acel moment de răscruce din istoria învățământului medical superior ieșean printr-o serie de manifestări culturale și științifice de înaltă ținută academică: prelegeri ținute de mari istorici români despre războiul de întregire națională, academicianul Alexandru Zub și fostul ambasador Dumitru Preda, proiecția unui film despre contribuția medicilor ieșeni în Marele Război, celebrarea a 18 ani de transplant la Iași și inaugurarea Muzeului de Istorie a Farmaciei.

La momentele aniversare avem reflexul de a privi în urmă, dar și obligația de a plănui viitorul, de a privi înainte”, a subliniat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, la deschiderea festivă a Zilelor UMF Iași. La evenimentul care a avut loc vineri, 7 decembrie, de la ora 10.00, în Aula Magna „George Emil Palade”, au participat oficialități , reprezentanți ai cultelor și ai celorlalte universități de stat din Iași, studenți și cadre didactice. Invitatul special al UMF Iași a fost distinsul academician Alexandru Zub, director onorific al Institutului „A. D. Xenopol”, filiala Iași, care a susținut prelegerea „Istorici români în războiul de întregire națională”.

Amfitrionul manifestării, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a deschis festivitatea printr-un discurs în care a punctat realizările Universității din ultimii ani, realizări care întăresc prestigiul instituției pe care o conduce: „Universitatea de Medicină și Farmacie <Grigore T. Popa> Iași este singura instituție de învățământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe, atât în anul 2017, cât și în 2018. De asemenea, Universitatea noastră a parcurs sistemul de evaluare a instituțiilor de învățământ superior utilizând platforma U-Multirank, obținând calificative foarte bune la indicatorii <Predare și învățare>, <Cercetare> și <Orientare regional>. Nu mai puțin important este faptul ca UMF Iași este parte a Grupului celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată, iar raportele de evaluare ale European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) califică Universitatea de Medicină și Farmacie <Grigore T. Popa> drept lider regional și național în domeniului învățământului superior”.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcaiu a amintit și de latura cosmopolită a UMF Iași, „în anul 2018 nu mai puțin de 2581 de studenți străini alegând să învețe medicina la Iași”, dar și despre efortul de internaționalizare, concretizat în 57 de acorduri de parteneriat și colaborare cu universități și spitale din țări precum Belgia, Cehia, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Spania, Bulgaria , Republica Macedonia, Slovenia, Ungaria, Grecia, Turcia și Luxemburg”.

Pe termen scurt, ne propunem să menținem eforturile de internaționalizare și de creștere a vizibilității universității în Europa și în lume, inclusiv prin accesarea unor noi clasamente universitare și prin menținerea și îmbunătățirea condiționărilor actuale”, a anunțat rectorul Universității. De asemenea, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a făcut și o dezvăluire: „Ne propunem ca ediția de anul viitor a Zilelor UMF, când vom împlini 140 de ani, să marcheze și deschiderea pentru activități didactice a noului corp al universității, clădire care va purta numele Nicolae Leon”.  Personalitate importantă a istoriei medicinei românești, Nicolae Leon a fost decan al Facultății de Medicină și rector al Universității ieșene între anii 1918 și 1920-1921. A înființat primul laborator de parazitologie din țară și a a predat pentru prima oară în România un curs de de parazitologie. Savantul Nicolae Leon a realizat și primele cercetări epidemiologice privind malaria în România, cercetări ce au stat la baza planurilor de eradicare a acestei boli.

 

Noi plângem moartea unui bun camarad, și țara, a unui viteaz ostaș”

Prezentatorul evenimentului, dr. Richard Constantinescu, titularul disciplinei de Istorie a Medicinei, a adus un omagiu eroilor neștiuți ai Marelui Război, prin citirea unei cărți poștale primită de la un profesor nonagenar din Iași, al cărui unchi, Petru, a pierit în Marele Război. „Stimate domn, cu adâncă durere vă fac cunoscut că fiul dvs., Petru, sublocotenent de rezervă în această companie, în ziua de 18 octombrie anul curent a căzut luptând vitejește pe cîmpul de onoare, alungând pentru totdeauna pe vrăjmași de pe pământul strămoșesc. Deie-vă domnul tăria necesară pentru a suporta pierderea scumpă. Noi plângem moartea unui bun camarad, și țara, a unui viteaz ostaș. Facă Cerul ca aceste jerfe de sânge să fie încoronate de succes, iar generațiile viitoare să vorbească cu respect și venerație despre cei căzuți pentru idealul național realizat. Comandant căpitan Bulbuci”.

A urmat cuvântul de salut din partea „universităților surori” din Iași, transmis de prof. univ. dr. Ionel Mangalagiu, prorector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: „Acum 139 de ani s-a născut, la 1 decembrie, UMF Iași. Atunci erau doi oameni de stat majori ai acestei țări:  Mihail Kogălniceanu și Nicolae Crețulescu, care au fondat Universitatea. Cu acea ocazie, primul curs de anatomie a fost ținut de profesorul Leon Sculy. De la 1 decembrie 1879, s-au succedat generații și generații de profesori și de cercetători la această universitate. Fiecare și-a îndeplinit menirea și a adus contribuții atât la dezvoltarea medicinei din Iași, cât și la realizarea unui scop mai nobil decât acesta, care-l reprezintă menținerea stării de sănătate a comunității ieșene și a națiunii în general. 1 decembrie s-ar părea că este o dată care poartă noroc națiunii noastre. La 1 decembrie 1918 s-a realizat Marea Unire. Ne doresc la toți ca astfel de date să fie cât mai multe în istoria națiunii noastre. De-a lunghul timpului, profesorii, întregul corp academic al universității, cu professionalism și cu dăruire, au crescut generații și generații de studenți, și aceste generații s-au descurcat și au construit piatră cu piatră ceea ce este Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași.

Anul acesta, în An Centenar, ne-a bucurat foarte mult faptul că cele cinci universități de stat din Iași au dat dovadă de o coeziune mai mare decât în anii trecuți. Am realizat împreună o serie de activități, și o să citez două dintre ele: deschiderea festivă a anului universitar de la Teatrul Național și acțiunea <Iași, orașul studenției tale>. Sper ca astfel de acțiuni comune să continue și gândul meu este ca poate într-un viitor nu prea îndepărtat să putem realiza un consorțiu, astfel încât să crească foarte mult puterea mediului academic ieșean”.

 

UMF este un partener cu care ne mândrim”

La întâlnirea aniversară au participat, ca de fiecare dată, și reprezentanții autorităților locale, precum primarul Mihai Chirica, prefectul Marian Șerbescu și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, care au felicitat întreaga comunitate academică a UMF Iași.

UMF este un partener cu care ne mândrim. De altfel, mediul universitar este cel mai important brand al Municipiului Iași. Multe din proiectele Iașului nu s-ar fi făcut dacă nu am fi avut universitățile, dacă nu ar fi fost capacitatea acestora de a ne reprezenta cu succes și faptul că de fiecare dată ele au fost fruntea. Mediul politic și chiar social au venit în siajul mediului academic și am făcut astfel față provocărilor pe care multe orașe din România nu le-au putut trece. Este bine că se întâmplă acest lucru și e de datoria noastră să susținem ca mediul academic ieșean să fie în continuare reprezentativ pentru Municipiul Iași. Această perioadă de 139 de ani a legat două generații de oameni care s-au dăruit mediului academic medical românesc”, a subliniat primarul Iașului, domnul Mihai Chirica.

Dincolo de trecutul care ne face cinste, trebuie remarcat faptul că UMF este una dintre cele mai bine racordate universități la ceea ce înseamnă prezentul și, mai ales, viitorul domeniului său de activitate. Din cei aproape 30.000 de studenți străini care învață în România, cei mai mulți sunt la înscriși la universitatea de medicină ieșeană. De asemenea, UMF Iași este una dintre puținele universități din țară poziționate între primele 500 din lume în Topul Shanghai”, a declarat domnul Marian Șerbescu, prefectul Iașului.

Și președintele Consiliului Județean Iași, domnul Maricel Popa, a ținut să felicite UMF Iași pentru cei 139 de ani de existență: „Este o mândrie pentru toți că la cei 139 de ani, Universitatea de Medicină din Iaşi este în clasamentul internațional al celor mai bune o mie universități. Pentru Iaşi, învăţământul superior medical are un loc aparte. Avem cei mai buni specialiști datorită acestei școli de elită. Despre medicii care au ieșit de pe băncile acestei școli auzim oriunde în țară și dincolo de granițele ei. Nutrim cu toții speranța că cei care au ales să studieze la Iași, vor opta să rămână în țară după absolvire”.

De asemenea, preotul Constantin Sturzu, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor, a transmis mesajul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, un mesaj de mulțumire, felicitare și binecuvântare: „Cred că actul medical este prin excelență divino-uman, pentru că, așa cum spune o vorbă, medicul tratează, Dumnezeu, însă, vindecă. Încât lucrarea dvs. este extrem de prețioasă nu doar pentru sănătatea acestei națiuni, ci și pentru actul acesta, al apropierii omului de Dumnezeu”.

Prof. univ. dr Ioana Grigoraș, președintele Senatului UMF Iași,  a reflectat asupra  înțelesului profund al acestei sărbători, care ar trebui căutat în „conceptul de comunitate”. „Suntem aici într-o comunitate, toate autoritățile locale, suntem într-un semn comun al spiritualității, suntem împreună în comunitatea universităților ieșene și suntem în comunitatea cadrelor universitare din cadrul UMF Iași. Cred că trebuie să fim legați nu numai prin activitateta curriculară cu studenții, cu rezidenții, cu pacienții, ci trebuie să fim legați prin fire mult mai multe, nevăzute și tot mai diverse, sub semnul unei profunde comunicări, a unei îmbogățiri spirituale, intelectuale, istorice și sufletești ”.

 

Acad. Alexandru Zub: „Istoricii români în războiul de întregire națională”

Zilele UMF Iași s-a desfășurat și în acest an sub egida Centenarului Unirii de la 1918, astfel că toate manifestările au fost dedicate acestui moment de răscruce din istoria românilor. În această linie s-a înscris prelegerea academicianului ieșean Alexandru Zub, care „a povestit”, timp de o oră, despre „Istoricii români în războiul de întregire națională”, temă care „ mă leagă pe mine, ca istoric, de ceea ce a făcut înaintea mea mai ales un Kogălniceanu, care la 1843 descria națiunea română în felul pe care vi-l amintiți. El este cel care a făcut primul pas important în ceea ce privește modernizarea societății românești”.

Istoricii, acești „închinătorii ai lui Clio”, nu au fost cruțați de teribila divinitate, ba chiar „avea motive să-i prefere, pentru că ei începuseră de fapt războiul cu alte arme, mai dinainte.”. „Marea conflagrație nu a fost o surpiză pentru Xenopol, Iorga, Pârvan, dat fiind că fiecare dintre ei aștepta împlinirea idealului național”, a explicat academicianul Zub.

A urmat proiecția unui fragment din filmul documentar „Medici în linia întâi (1916-1918)”,  finanțat de Primăria Iași în cadrul manifestărilor Festivalului Internțional al Educației (FIE 2018). Fragmentul reflectă „jertfa” medicilor ieșeni în Marele Război, de la Paul Anghel și Mihai Stefănescu-Galați, până la Grigore T. Popa. Filmul a fost prezentat de reputatul chirurg  Eugen Târcoveanu, consultant științific al filmului, și de jurnalista Alina Țiței, regizor și producător.

Prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu a vorbit despre eroii filmului: medici precum Mihai Ștefănescu-Galați sau Grigore T. Popa, care aveau și „sfântul talent al scrierii”, femeile, reprezentate de una dintre figurile marcante ale istoriei României – Regina Maria, precum  și „principalul erou”, care a fost însuși orașul Iași. „Nu cred că există un alt oraș din aceasta țară care să fi jertfit mai mult în acea perioadă”.

„Medici în linia întâi (1916-1918)” evocă rolul esențial pe care l-au avut medicii și sanitarii în perioada Primului Război Mondial și implicarea orașului Iași în tratarea victimelor marii conflagrații mondiale.

Pelicula este una dintre puținele reconstituiri documentare cu privire la implicarea lumii medicale și a societății în marele efort de război dintre anii 1916-1918. Puțini mai știu astăzi că în cei doi ani de conflict au murit 350 de medici și peste 2000 de sanitari. Aceștia nu au luptat cu arma, dar s-au expus direct prin dăruirea lor. Alături de aceștia a participat și o mare parte a societății, fie ca voluntari, fie ca oameni de sprijin în multiplele activități legate de îngrijirea răniților. Această experiență copleșitoare a fost aproape uitată iar filmul documentar „Medici în linia intâi” încearcă să umple acest gol.

În partea  a doua a festivității de deschidere, participanții au fost invitați să se întoarcă în timp, prin intermediul fotografiilor și a articolelor din ziarele epocii, în Muzeul de Istorie a Medicinei, unde a fost deschisă expoziția „Contribuția medicilor ieșeni în Marele Război ”, al cărei curator este  dr. Richard Constantinescu, custodele muzeelor UMF Iași.

Programul manifestărilor Zilelor UMF a continuat cu lansările de carte ale Editurii „Grigore T. Popa”, găzduite tot de Muzeul de Istorie a Medicinei:  Elemente de nursing în cancer, ediția a II-a – sub coordonarea lui Lucian Miron; Predictori morfologici ai permeabilității grafturilor în revascularizarea coronariană chirurgicală – autori: Grigore Tinică, Cristina Furnică; Din istoria anecdotică a medicinii ieșene – autori: O. C. Mungiu, G. Ungureanu, A. Aldea, C. Romanescu; Curs de neurologie – sub redacția: Aurora Constantinescu, Dan I. Cuciureanu). Cărților Editurii „Grigore T. Popa” li s-au adaugat cartea Editurii Academiei Române – Balneoclimatologia în România și Republica Moldova – sub coordonarea: Ioan Sorin Stratulat și lansarea unui număr nou al revistei „Însemnări ieșene”.

 

Poveștile lui Vasi

Seara, de la ora 17.00, în Aula „George Emil Palade”, Vasi Rădulescu, medic și scriitor, a invitat studenții la o șuetă despre scris, medicină, curaj și despre… viață, în general. Întâlnirea cu „micul prinț” a avut loc în cadrul Clubului de literatură „V. Voiculescu”, coordonat de dr. Richard Constantinescu.

Autor al unor cărți care s-au vândut într-un tiraj considerabil, „Dragă inimă” și „Culorile uitării”, a povestit, deschizându-și sufletul, despre lucrurile simple pe care ți le dăruiește viața și care te pot face fericit: „Stau într-o garsonieră cu chirie, în Capitală, am un colțișor în care scriu și citesc, cu un fotoliu și cu o mica bibliotecă, am un colț lângă un geam pe care l-am organizat și am acuarele – acolo fac cartonașele cărților și pictez din când în când, pentru că mă relaxează și nu am nevoie de lucruri foarte multe ca să fiu fericit”.

 

18 ani de transplant renal la Iași, 200 de familii fericite

Programul manifestărilor a continuat sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 10.00, în Aula „George Emil Palade”, cu un eveniment de marcă: Aniversarea a 18 ani de transplant renal la Iași. Sâmbătă, 8 decembrie, în cadrul Zilelor UMF 2018, s-au sărbătorit 18 ani de transplant renal la Iaşi, printr-o manifestare organizată în Aula George Emil Palade.

Au fost prezenți la întâlnire doamna dr. Anca Baculea, directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, conducerea UMF Iași, reprezentanți ai Spitalului „C.I. Parhon”, reprezentanți ai Societății Române de Nefrologie, invitați din Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” Chișinău, reprezentanți ai pacienților, oficialități locale precum și întreaga echipă de profesioniști implicați în activitatea de transplant din Iași.

Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a felicitat întreaga echipă de transplant, subliniind că Universitatea este mândră că există, la Iași, un nucleu de transplant. „UMF va incuraja toate proiectele de amploare, proiectele îndrăznețe ale lumii academice medicale ieșene” . Din punctul de vedere al chirurgului, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu a apreciat „chirurgia de transplant” ca fiind una extrem de dificilă și care necesită „o echipa multidisciplinară”. Rectorul UMF Iași a vorbit și despre cei care au sprijinit realizarea transplantului la Iași: prof. univ.dr. Carol Stanciu și prof. univ. dr. Cristian Dragomir.

Gazda evenimentului , prof. univ. dr. Adrian Covic, coordonatorul Centrului de Transplant Renal Iaşi, a trasat, cu date statistice dar și cu fotografii emoționante ale pacienților transplantați, drumul străbătut de echipa sa pe parcurul celor 18 ani. „Sunt peste 200 de pacienţi transplantaţi. Nu numai că sunt sănătoşi, dar au copii, dar urcă pe munte, sunt activi profesional. Pentru ei şi pentru noi e o mare bucurie. Nicio altă ramură a medicinei, în afară de obstetrică, nu reuşeşte să redea perfect vieţii un pacient care este destul de grav bolnav. Înseamnă un moment de bilanţ în cadrul zilelor UMF, 138 de ani pentru universitate, 18 ani pentru noi. Datele centrului nostru arată că supravieţuirea la Iaşi în transplantul renal este mult peste media europeană. Vorbim de supravieţuirea pacientului de 98% la 5 ani, de supravieţuirea rinichiului de peste 90% la 10 ani”.

 

Gânduri și idei despre „Marea Unire a românilor, la 100 de ani

De la ora 12.00, un alt mare istoric a împărtășit, în Aula George Emil Palade, câteva „gânduri și idei” despre războiul de întregire națională. Prof. univ. dr. Dumitru Preda, ambasador al României în Republica Cuba (2011-2016), șef al Arhivei Istorice (1997-1998) şi director al Direcţiei Arhivelor Diplomatice (1999-2002) a susținut conferința „Marea Unire a românilor, la 100 de ani”. Prof. univ. dr. Dumitru Preda a vorbit despre perioada zbuciumată a războiului, de jerfa celor care au luptat pentru împlinirea idealuliui national, de tragica situație a ardelenilor, bucovinenilor și basarabenilor aflați, la un moment dat, în tabere adverse: „Ce este mai groaznic să te lupți frate cu frate?”, despre momentul retragerii la Iași, când „o țară redusă la acest colt, trăia din speranțe” și despre contribuția marilor diplomați români la Marea Unire.

 

Inaugurarea Muzeului de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău”

A urmat un alt moment important din programul Zilelor UFM Iași: inaugurarea Muzeului de Istorie a Farmaciei „Marțian Cotrău”.  Regretatul profesor de toxicologie și fost decan al Facultății de Farmacie  a strâns, de-a lungul anilor, o colecție impresionantă de cărți, documente, manuscrise, obiecte farmaceutice și tablouri. Dintre cele peste 300 de cărți vechi amintim „Index Medico Pharmaceutique (N.T. Deleanu si I. Coniver, 1937), Formularul preparatelor galenice (pentru laboratoare si farmacii) a lui Emil Belcot (1946) sau Farmacopeea Universales (1851). Colecția mai cuprinde zeci de recipiente farmaceutice vechi, o balanță de epocă, un pilular, forma pentru supozitoare și primul tub Rontgen din România confecționat de profesor Dragomir Hurmuzescu .

Știu că unii dintre dumneavoastră erau legați sentimental de niște locuri în care maeștrii, profesorii pe care i-ați avut și-au desfășurat activitatea. L-am cunoscut personal pe domnul profesor Marțian Cotrău și am fost foarte apropiați, așa că nu pot spune că am avut intenția de a distruge un mit sau de a modifica ceva din memoria lui, însă am considerat că avînd și un muzeu de farmacie aproape de muzeul de medicină, vom da o mai mare importanță Universității”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

Sunt „documente care vorbesc despre trecutul acestui ținut, de trecutul farmaciei”, a declarat dr. Richard Constantinescu, custodele muzeului, care a ținut să mulțumească în mod special prof. univ. dr. Elena Butnaru și conf. univ. dr. Luminița Agoroaei, cadre didactice ale Facultății de Farmacie, care au păstrat intactă întreaga colecție muzeală a marelui profesor Marțian Cotrău.

După inaugurarea muzeului a urmat o lansare de carte inedită, „Rețete medicale din Moldova în prima jumătate a secolului al XIX-lea”, a cărei autor este doamna Maria Pascu, farmacist primar din Bacău. Volumul cuprinde prezentarea unui pachet de rețete farmaceutice de la începutul secolului al XIX-lea descoperite la Arhivele Naționale Bacău. „Documentele prezentate aduc în atenția specialistului o suită de formule magistrale care prezintă informații despre nivelul de dezvoltare a sistemului medico-farmaceutic de la începutul sec. al XIX-lea în țara noastră, prin modul de prescriere a rețetelor, natura ingredientelor, tehnica de preparare a produselor în farmacie, constituind mărturii din istoria farmaciei române”, scrie autoarea, în prefața cărții.

Ziua de sâmbătă, 8 decembrie, s-a încheiat în sala Casei de Cultură a Studenților Iași, cu tradiționalul Bal al Iernii. Organizat anual de către Societatea Studenților Mediciniști Iași (SSMI), Balul Iernii este un spectacol caritabil al cărui scop este strângerea de fonduri pentru copiii de la Complexul de Servicii Comunitare „Bogdana” din Bogdănești.

Programul Zilelor UMF Iași s-a încheiat duminică seara, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu o gală extraordinară, care a inclus premierea profesorilor emeriți și spectacolul de operă „Carmina Burana”.