Ca în fiecare an, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași a participat la Târgul de Carte „Librex – 2018”, cu o serie de evenimente științifico-culturale, care au avut loc vineri, 11 mai, în incinta Palas Mall Iași. Au participat prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, directorul Editurii „Gr. T. Popa”, prof. Viorica Scutaru, director al Bibliotecii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, prof. univ. dr. Gabriel Gurman, Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, de la disciplina de Oftalmologie, prof. univ. dr. Monica Tatarciuc, prodecanul Facultății de Medicină Dentară, prof. univ. dr. Vlad Gorduza, prodecan al Facultății de Medicină și Elena Leonte, publicist, editor și autor de cărți.

Conferință despre ”o aniversare neobișnuită”: revista medico-chirurgicală, 131 de ani de la apariție

Prima manifestare în cadrul Librex 2018 a fost conferința susținută de prof. univ. dr. Eugen Târcoveanu, reputat chirurg, directorul editorial al Editurii „Gr. T. Popa”, despre „un adevărat brand al Iașului”: Revista Medico-Chirurgicală (RMC), prima revistă medicală din țară. Conferința a marcat împlinirea a 131 de ani de la apariţia primului număr  al publicației înființată de Societatea de Medici şi Naturalişti din Iaşi. Prof. univ. dr. Târcoveanu a punctat principalele etape prin care a trecut revista și a omagiat pe toți cei care, cu pasiune și stăruință, au făcut posibilă apariția ei. „Medici de la Sf. Spiridon, dr. Mihail Zotta şi dr. Iacob Czihac, care erau școliți la cele mai importante școli di Europa, s-au gândit să facă un Cerc de cetire medicală, care a fost embrionul Societății de Medici Naturaliști Iași”. Mai târziu, acești vizionari și alții care li s-au alăturat s-au gândit să facă o revistă în care să publice cercetările lor. „La 1 ianuarie 1844, C. Vîrnav înfiinţează Povăţuitorul sănătăţii şi economiei, foaie periodică pentru poporul românesc, care se transformă în Foaia Societăţii de Medici şi Naturalişti din Principatul Moldovei. În 1887, foaia se transformă în Buletinul Societăţii de Medici şi Naturalişti, la propunerea lui Cobălcescu”.

 

„Esențe tari” – evadarea în lumea scrisului

Conferința a fost urmată de o lansare de carte eveniment – volumul „Esențe tari”, apărută la editura Grigore T. Popa, semnată de unul dintre cei mai mari medici anesteziști din lume, prof. univ. dr Gabriel Gurman, care a primit, în 2014, titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași.

Volumul „Esențe tari”, apărut la editura Universității, cu o grafică de excepție, semnată de ing. Marius Atanasiu, cuprinde o selecție de articole apărute în revista „Viața Medicală” de-a lungul timpului.  Prof. univ. dr. Gabriel Gurman a mărturisit în fața publicului că scrie pentru că nu are încotro: „Noi avem un bagaj uman pe care-l ducem cu noi de la spital acasă și de acasă la spital și nu ne părăsește niciodată. Noi trăim tragediile pacienților noștri și succesele, însă noi nu putem muri cu fiecare pacient. Și din cauza asta noi încercăm să punem pe hârtie ceea ce nu putem face în viața de toate zilele”.

Profesorul Gurman a povestit, cu mult umor, despre dorința sa de a avea o amantă mai puțin obișnuită: „Tata mi-a spus așa: <Fiul meu, medicina este o amantă pe care dacă o înșeli, te-aruncă din pat și nu te mai primește niciodată>. Eu nu am putut face volei pentru că era tot un fel de amantă și nu am putut face o mulțime de lucruri, până când l-am citit pe Cehov, care a spus într-o scrisoare: <Am o nevastă și am o amantă. Nevasta este medicina, amanta este literatura. Când mă plicitsesc de una mă duc la cealaltă, și se pare că niciuna dintre ele nu se supără pe mine. Și eu am zis: Tată, se pare că nu prea ai dreptate, și așa am început să scriu. Și am publicat, până acum, în trei limbi: ebraică, română și engleză, cam 15 volume”.

Seria de evenimente a UMF Iași în cadrul Librex 2018 a continuat cu alte două lansări ale unor volume de specialitate extrem de utile atât pentru tinerii studenți, cât și pentru medicii rezidenți: „Opthalmology for students”, de prof. univ. dr. Camelia Bogdănici, prezentată de prof. univ. dr. Vlad Forduza, prodecan al Facultății de Medicină și „Sisteme haptice și lasere utilizare în medicina dentară modernă”, de șef lucrări Doriana Agop-Forna, prezentată de prof. univ. dr. Monica Tatarciuc, prodecan al Facultății de Medicină Dentară.