Profesorul, arhitectul și scriitorul Augustin Ioan a conferențiat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași despre spațiul sacru, oferind o perspectivă din interior a unuia dintre puținii arhitecți din România cu adevărat „scrântiți întru Hristos”. Conferința care a avut loc vineri, 18 octombrie, în Aula Magna „George Emil Palade”, a adunat un public curios și interesat, alcătuit din studenți și cadre didactice atât de la UMF Iași, cât și de la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași și de la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași.
Invitatul UMF Iași, profesor la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism «Ion Mincu» din Bucureşti, reputat specialist în teoria și istoria arhitecturii moderne și contemporane și a spațiilor sacre, a prezentat o serie de proiecte arhitecturale, din portofoliul propriu și ale colegilor săi români, dar a dat și o serie de exemple de biserici ortodoxe din străinătate, arătând care sunt tendințele actuale, greșelile și exagerările proiectanților.
Prof. univ. arh. Augustin Ioan a arătat, încă de la începutul conferinței, de ce este importantă tema spațiului sacru, „care nu are legătură numai cu biserica, ci și cu sacrul civic, care înseamnă valorile pe care o comunitate le împărtășește, le celebrează sau le comemorează și care unește, agregă comunitatea respectivă”.
Arhitectul a subliniat că tradiția, care este „o sumă de principii care se actualizează în formele vremii sale”, este prost înțeleasă de mulți arhitecți: „A copia formele istorice nu înseamnă că faci arhitectură tradițională”, rezultatele fiind mai degrabă biserici cu aspect bătrâncios, nicidecum tradiționale.
Conferențiarul a amintit și despre procesul de schimbare la față a arhitecturii ortodoxe care a început în Occident, dând câteva exemple de biserici ortodoxe „futuriste” din Statele Unite și chiar din Rusia, în ciuda faptului că este cunoscut faptul că Biserica Ortodoxă Rusă este cea mai retrogradă.
Prof. univ. arh. Augustin Ioan a dat la o parte cortina și a introdus publicul și în culisele a două proiecte importante: proiectul care a câștigat singurul concurs național pentru catedrala patriarhală, în 2002 și proiectul catedralei arhiepiscopale cu necropolă regală de la Curtea de Argeș, pentru care a primit Ordinul Coroana României în grad de cavaler (2014), precum și premiul Duiliu Marcu pentru arhitectură al Academiei Române (2017).
De asemenea, conferențiarul, licențiat în teologie ortodoxă Honoris Causa la Center for Traditionalist Orthodox Studies, Etna, CA, a vorbit despre cât este de important ca spațiul sacru să fie înțeles în profunzime. „Din dorința de a moderniza cu orice preț și dintr-o asimiliare superficială a înțelesurilor bisericii”, arhitecții eșuează în proiecte inadecvate și lipsite de substanță.
Iar dincolo de regulile, normele care trebuiesc respectate, „dincolo de geometrii sacre, de pronaos, naos etc.”, arhitectul Augustin Ioan, după 25 de biserici proiectate, a mărturisit că a înțeles ce reprezintă biserica: „Dacă toate condițiile sunt îndeplinite, dacă ești predispus, spațiul sacru te ajută să metabolizezi lumina exterioară în lumină interioară”.