Joi, 15 decembrie 2016, comunitatea academică a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este invitată să participe la referendumul pentru modificarea Cartei universitare.

 

DE CE ESTE NECESARĂ REVIZUIREA CARTEI?

Revizuirea Cartei Universității este necesară din două motive fundamentale:

  1. Corelarea Cartei cu legislația în vigoare în domeniul învățământului, în condițiile în care de la publicarea noii Legi a învățământului, în 2011, au fost adoptate peste 300 de acte normative de modicare.
  2. Adaptarea Cartei la cerințele actuale moderne ale comunității universitare, un obiectiv strategic prevăzut în Planul Managerial al Rectorului Universității, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu.

 

PROCEDURA DE REVIZUIRE A CARTEI

Procesul de revizuire a Cartei a început în primăvara anului 2016, prin consultarea comunității academice asupra modificărilor necesare a fi aduse. Acesta a fost primul pas al unui proces complex și transparent, în care s-au implicat toți membrii comunității academice cu scopul armonizării Cartei cu toate schimbările care au survenit de la ultima modificare, în 2011.

După dezbaterea în comunitatea universitară, în conformitate cu Legea Educației Naționale, propunerea noii Carte a fost adoptată de către Senatul UMF Iaşi, reunit în ședință în data de 14 noiembrie, iar până pe 25 noiembrie s-a aflat în dezbatere publică.

Joi, 15 decembrie, va avea loc un primul tur al referendumului de aprobare în comunitate. Dacă referendumul va întruni rigorile legale, pe 9 ianuarie se va valida în Senat formula finală, iar pe 10 ianuarie va fi trimisă la Ministerul Educației pentru obținerea avizului de legalitate.

 

MODIFICĂRILE NOII CARTE A UMF „GRIGORE T. POPA” IAȘI

Printre cele mai importante modificări aduse Cartei menționăm:

Art.54, lit. E: Rectorul, Prorectorul, Decanul și Prodecanul nu pot exercita mai mult de două mandate succesive și complete.

Art. 59, (5): Durata mandatului unui membru al Senatului Universitar este de 4 ani. Pentru studenți, durata mandatului se reglementează prin Regulamentul de alegeri al studenților, dar nu mai mult de 4 ani.

Art. 141 (4): Cadrele didactice care sunt alese sau numite în instituțiile publice ale statului sau desfășoară activități specifice funcției publice în ministere ori în alte organe de specialitate ale statului nu pot desfășura decât activitățile aferente unei norme didactice.

Introducerea paragrafelor privind organizarea și funcționarea Editurii „Grigore T. Popa”

Art. 49. Incompatibilități (pag. 16) și Art. 51. Conflicte de interese (pag. 17) au fost aduse la zi în conformitate cu modificările legislative din ultimii 5 ani.

Noua Cartă a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași poate fi citită aici: http://www.umfiasi.ro/News/Documents/2016-2017/CARTA%2015%20nov.pdf

 

INFORMAȚII UTILE VOTANȚILOR

Locațiile de vot sunt:

  • Pentru cadrele didactice ale Facultății de Medicină – Sala de Sport “Vasile Alecsandri”
  • Pentru cadrele didactice ale Facultăților de Medicină Dentară, Farmacie și Bioinginerie Medicală – Sala Rockefeller – Institutul de Anatomie

Programul de vot este 8.00 – 20.00.