Rectorul UMF Iași, invitat la ceremonia de deschidere a celui de-al 253-lea an academic a Universității Semmelweis din Budapesta

sept. 4, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

O delegație a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alcătuită din prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Monica Hăncianu, directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat și Andreea Dobrea Iacobescu, directorul Departamentului de Relații Internaționale, a efectuat săptămâna trecută o vizită la prestigioasa Universitate Semmelweis din Budapesta.

„Este a doua oară când particip la Ceremonia de deschidere a anului universitar și a treia oară când vizitez una dintre cele mai respectate instituții de învățământ medical din Europa. Universitatea Semmelweis din Budapesta, care pune accent puternic pe excelență și inovație în educație și cercetare, este, de câțiva ani, un partener strategic valoros pentru UMF Iași, o adevărată sursă de inspirație pentru dezvoltarea academică și îmbunătățirea programelor noastre”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În cadrul vizitei, reprezentanții UMF Iași s-au întâlnit cu rectorul Universității Semmelweis, prof. univ. dr. Béla Merkely, cu membri ai conducerii Centrului de Medicină Translațională (CTM), partenerul UMF Iași într-un program de studii doctorale în co-tutelă, au participat la Ceremonia de deschidere a programului de studii doctorale din cadrul CTM, pe 1 septembrie, precum și  la Ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024, care a avut loc pe 2 septembrie. De asemenea, reprezentanții UMF Iași s-au întâlnit cu studenții doctoranzi care au finalizat primul an la CTM și cei care au fost recent selectați.

La impresionanta ceremonie de deschidere a anului academic al Universității Semmelweis, prof. univ. dr. Béla Merkely, rectorul Universității, le-a urat „Bun venit în marea familie Semmelweiss” celor aproape 4000 de boboci din anul I, dintre care  1.100 studenți internaționali din 75 de țări.

Universitatea Semmelweiss este una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior medical din Europa, cu 6 facultăți și programe de studii în trei limbi: maghiară, engleză și germană. Istoria Universității de medicină Semmelweis a început la 7 noiembrie 1769, când Maria Theresa a adăugat o facultate de medicină sub cupola Universității din Nagyszombat. La 1 februarie 1951, Facultatea de Medicină a Universității din Budapesta a devenit o instituție independentă sub numele de Universitatea de Medicină din Budapesta și a adoptat denumirea Semmelweis în 1969, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la fondarea sa, după numele medicului Ignaz Semmelweis, unul dintre fondatorii asepsiei. În prezent, universitatea numără șase facultăți și peste 13.000 de studenți, dintre care aproximativ 18% sunt studenți străini.