Una dintre cele mai emoționante manifestări ale UMF Iași – ”Ceremonia de Halat Alb”, a ajuns la a cincea ediție. Festivitatea a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, în Aula ”George Palade”, în prezența prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa”, a prof. univ dr. Vasile Astărăstoae, fondatorul „Ceremoniei de Halat Alb” la Iași, a prof. univ. dr Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia instituțională din cadrul UMF Iași, a prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași și, nu în ultimul rând, a conf. univ. dr. Ovidiu Petriș, coordonatorul Programului de Practică de Vară prin Mentorat.
Festivitatea marchează debutul pregătirii practice a studenților din anul I, cu ajutorul direct al asistenților medicali. În timpul practicii de vară, studentul face echipă cu un asistent medical cu experiență – cel care va fi mentorul său timp de trei săptămâni. La festivitatea de început de an, studenții participanți la proiect primesc halatul alb de la mentorii lor.
”Această «Ceremonie a halatului alb», această sărbătoare, este finalizată la momentul depunerii Jurământului lui Hipocrat, dar este continuată de faptul că noi depunem în fiecare zi un «jurământ al lui Hipocrat» în fața oamenilor în suferință pe care îi tratăm”, s-a adresat întregii asistențe prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași. Rectorul UMF Iași a mai vorbit și despre importanța simbolisticii ceremoniei, aflată la cea de a V-a ediție, și a ținut să amintească, cu această ocazie, că UMF Iași are o nouă identitate vizuală, dezvăluită la Ceremonia de deschidere a anului universitar, identitate care ”ne dorim să confere o greutate mai mare simbolului și universității, per ansamblu”.
Prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, fondatorul „Ceremoniei de Halat Alb la Iași”, a amintit că UMF Iași a fost printre primele din lume – a șaptea universitate , care a îmbrățișat ideea acestei festivități la fiecare început de an universitar. Fostul rector le-a mai explicat studenților ce simbolizează ”halatul alb”: ”Ce înseamnă acest simbol? Că ați intrat într-o comuniune, ați intrat într-o breaslă în care trebuie să lucrați și individual, dar și în echipă. Că ați căpătat deprinderi practice să aveți contact cu pacientul”, s-a adresat studenților prof. univ. Vasile Astărăstoae.
Prof. univ. dr. Doina Azoicăi, prorector responsabil cu strategia instituțională din cadrul UMF Iași, a subliniat faptul că „Ceremonia de Halat Alb” este ”o manifestare unică în România”. ”Totul a început la un Consiliu profesoral, în urmă cu aproape opt ani, când dl. conf. Petriș, împreună cu d-na conf. Antohe au prezentat acest proiect interesat, generos, inspirându-se de la marile universități din lume”, a povestit celor prezenți prof. univ.dr. Doina Azoicăi. Prorectorul UMF Iași a explicat cât de important este acest program de mentorat prin care studentul, încă din anul I, învață abilitățile practice de îngrijire a bolnavului de la asistenți medicali cu experiență. ”Nu se poate în formarea voastră ca viitori medici, în ceea ce privește dobândirea unor abilități de îngrijire de bază, să nu fiți coordonați de către persoanele calificate, iar pe de altă parte este și aspectul de creare a legăturii care trebuie să existe în echipa medic-asistent medical”.
Prof. univ. dr. Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Iași a felicitat studenții din anul I absolvenți ai programului și le-a amintit că, ”odată cu conferirea halatului alb, faceți parte din echipa medicală”. ”Să nu uitați că echipă medicală nu înseamnă doar colaborarea cu medici, ci și cu asistentele medicale, fără de care un act medical corect și judicios nu ar putea avea loc”.
La final de festivitate, rectorul și prorectorul UMF Iași au înmânat diplomele de participare studenților din anul I, iar mentorii – asistenți medicali au oferit halatele albe învățăceilor.