La sfârșitul acestei săptămâni, între 8-10 iulie 2016, tema responsabilității sociale a facultăților de medicină va fi dezbătută într-o conferință care va avea loc la Gura Humorului.

Organizată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi și bucurându-se de susținerea Agenției Universitare a Francofoniei, Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, Conferinţei Internaţionale a Decanilor Facultăţilor de Medicină Francofone (CIDMEF) și Centrului de Reușită Universitară UMF Iași, conferința „Responsabilitatea socială a Facultăților de Medicină – pentru un acces mai bun la îngrijiri medicale de calitate” va avea loc la Gura Humorului, între 8-10 iulie 2016.

gura humorului 2„În septembrie 2015, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ a găzduit întâlnirea de lucru a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, ocazie cu care am discutat despre necesitatea implicării Facultăților de Medicină din România într-un amplu proiect național privind responsabilitatea socială a facultăților de medicină, pentru un acces mai bun la îngrijiri medicale de calitate. Argumentele care au fost în favoarea demarării acestui proiect au fost numeroase: migrația medicilor români, deficitul existent de anumite specialități medicale, faptul că există zone rurale fără medici, rolul și pârghiile pe care o școală medicală le poate folosi pentru ca profesioniștii din sănătate să-și găsească satisfacția profesională în țară. Tot atunci am stabilit și principalele direcții de acțiune ale proiectului: o mai bună înțelegere a fenomenului printr-o cercetare cu privire la soarta absolvenților și stabilirea traseului profesional optim al tinerilor absolvenți.” explică Prof.Dr. Doina Azoicăi, prorector al UMF Iași.

La întâlnirea din acest an, de la Gura Humorului, pe parcursul celor trei zile, activitatea conferinței va fi coordonată de către experți internaționali în domeniul responsabilității sociale: profesorul Joel Ladner de la Universitatea din Rouen, Franța, profesorul Dominique Pestiaux de la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia și profesorul Andre Jacques Neusy (Franța).

„Obiectivul principal al acestei întâlniri de la Gura Humorului este de a crea cadrul unei dezbateri științifice între decanii Facultăților de Medicină din România și din Republica Moldova, care, cu generoasa asistență a experților internaționali, vor împărtăși rezultatul cercetărilor lor și vom stabili împreună metodele și instrumentele de lucru pentru dezvoltarea acestui atât de necesar proiect.” a precizat Prof.Dr. Doina Azoicăi.

Proiectul național „Responsabilitatea socială a Facultăților de Medicină” este inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, universitate care și-a asumat ca misiune, pe lângă educație și cercetare și misiunea socială.