Lumea va avea mai mulți copii și adolescenți obezi decât subponderali până în 2022

10 octombrie 2017 – Londra: Colegiul Imperial din Londra și OMS au publicat în The Lancet un studiu care a calculat și a comparat indicele de masă corporală (IMC) în rândul copiilor, adolescenților și adulților din 1975 până în 2016 și a făcut proiecții pe baza tendințelor actuale ale ratelor de obezitate.

Studiul a analizat măsurătorile de greutate și înălțime de la aproape 130 de milioane de persoane cu vârste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani și 97,4 milioane cu vârsta peste 20 de ani), cel mai mare număr de participanți implicați vreodată într-un studiu epidemiologic. Peste 1000 de cercetători au contribuit la acest studiu, care a analizat indicele de masă corporală (IMC). Prof. Dr. Veronica Mocanu, de la Universitatea Grigore T. Popa din Iași, a făcut parte din cadrul echipei de cercetători NCD Risk Factor Collaboration și a participat la studiu cu datele culese de la peste 6000 de copiii cu vârste între 5 și 11 ani din județele Iași și Neamț, în cadrul programului ”Traista cu sănătate. Tradiții sănătoase pentru copii sănătoși”.

Numărul copiilor și adolescenților obezi (cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani) în întreaga lume a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, potrivit unui nou studiu condus de Colegiul Imperial din Londra și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). În cazul în care tendințele actuale continuă, mai mulți copii și adolescenți vor fi obezi decât moderat sau grav subponderali până în 2022.

În această perioadă, rata obezității la copii și adolescenți din lume a crescut de la mai puțin de 1% (echivalentul a cinci milioane de fete și șase milioane de băieți) în 1975 la aproape 6% la fete (50 de milioane) și la aproape 8% la băieți in 2016. Numărul copiilor obezi cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani a crescut de peste zece ori la nivel global, de la 11 milioane in 1975 la 124 milioane in 2016. De asmenea, in 2016, 213 milioane a fost supraponderali.

În Romania, rata de obezitate a fost mai mare la băieți (10,7%, locul 89 în lume, locul 7 în Europa Centrală și de Est ) față de fete (5,4%, locul 119 în lume, locul 10 în Europa Centrală și de Est).

Există soluții pentru a reduce obezitatea copilului și adolescentului

Paralel cu publicarea noilor estimări privind obezitatea, OMS publică un rezumat al Planului de implementare a terminării obezității la vârsta copilăriei (Ending Childhood Obesity, ECHO).

OMS încurajeaza țările să depună eforturi pentru a modifica mediul obezogen care astăzi crește șansele copiilor noștri de a deveni obezi. Țările ar trebui să vizeze, în special, reducerea consumului de alimente ieftine, ultra-prelucrate, cu conținut scăzut de calorii, cu conținut scăzut de nutrimente. De asemenea, acestea ar trebui să reducă timpul pe care copii îl dedică televizorului sau calculatorului și altor activități  sedentare, prin promovarea unei participări sporite la activitatea recreative activă și sportive active.

 

Mai mulți obezi decât subponderali cu vârste cuprinsă între 5 și 19 ani până în 2022

Autorii spun ca dacă tendințele post-2000 vor continua, nivelurile globale de obezitate a copilului și adolescentului vor depăși acelea pentru cei cu o greutate moderată și severă pentru aceeași grupă de vârstă până în 2022.

Autorul principal, profesorul Majid Ezzati, de la Școala de Sănătate Publică a Colegiului Imperial, a declarat: “In ultimele patru decenii, ratele de obezitate la copii și adolescenți au crescut la nivel mondial și continuă să faca acest lucru în țările cu venituri mici si medii. Mai recent, ratele de obezitate s-au menținut în platou în țările cu venituri mai mari, deși nivelurile de obezitate rămân inacceptabil de mari.”

Profesorul Ezzati adaugă: “Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă impactul marketingului și al politicilor alimentare pe tot globul, alimentele sănătoase nutritive fiind prea scumpe pentru familiile și comunitățile sărace. Tendința prezice o generație de copii și adolescenți care vor deveni obezi și, de asemenea, malnutriți. Avem nevoie de modalități de a face ca alimentele sănătoase și nutritive să fie mai accesibile la domiciliu și la școală, în special în familiile și comunitățile sărace, precum și de reglementări și taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase ”

Cu toate acestea, numărul mare de copii și adolescenți moderat sau sever subponderali în 2016 (75 de milioane de fete și 117 băieți) reprezintă în continuare o provocare majoră pentru sănătatea publică, în special în cele mai sărace părți ale lumii. Aceasta reflectă amenințarea reprezentată de malnutriție în toate formele sale, existând tineri subponderali și supraponderali care trăiesc în aceleași comunități.

Copiii și adolescenții au suferit un transfer rapid de la în majoritate subponderali la în majoritate supraponderali în multe țări cu venituri medii, inclusiv în Asia de Est, America Latină și Caraibe. Autorii spun că acest lucru ar putea reflecta o creștere a consumului de alimente bogate în energie, în special glucide foarte procesate, ceea ce duce la creșterea în greutate și la rezultate slabe pe tot parcursul vieții.

Dr. Fiona Bull, coordonator de programe pentru supravegherea și prevenirea bolilor non-comunicabile la nivelul OMS, a declarat: “Aceste date evidențiază, reamintesc și întăresc că excesul de greutate și obezitatea reprezintă astăzi o criză globală a sănătății și amenință să se înrăutățească în următorii ani dacă nu începem să luăm măsuri drastice. ”

Datele globale pentru obezitate și subponderali

În 2016, în lume au fost 50 de milioane de fete și 74 de milioane de băieți cu obezitate, în timp ce numărul global al fetelor și băieților cu greutate sub sau peste medie a fost de 75 de milioane și, respectiv, de 117 de milioane.

Numărul de adulți obezi a crescut de la 100 de milioane în 1975 (69 de milioane de femei, 31 de milioane de bărbați) la 671 de milioane în 2016 (390 de milioane de femei, 281 de milioane de bărbați). Alți 1,3 miliarde de adulți au fost supraponderali.

 

Date regionale / de țară pentru obezitate, IMC și subponderali

Obezitatea:

Creșterea obezității în rândul copiilor și adolescenților în țările cu venituri mici și mijlocii, în special în Asia, s-a accelerat începând cu 1975. În schimb, creșterea în țările cu venituri mari a încetinit și s-a menținut în platou.

Cea mai mare creștere a numărului de copii și adolescenți obezi a fost înregistrată în Asia de Est, regiunea de vorbitorilor de limbă engleză cu venituri mari (SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie), Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

În 2016, ratele de obezitate au fost cele mai ridicate în general în Polinezia și Micronezia, la 25,4% la fete și la 22,4% la băieți, urmată de regiunea de limbă engleză cu venituri mari. Nauru a avut cea mai mare prevalență a obezității pentru fete (33,4%), iar Insulele Cook au avut cea mai mare pentru băieți (33,3%).

În Europa, fetele din Malta și băieții din Grecia au avut cele mai mari rate de obezitate, respectiv 11,3% și respectiv 16,7% din populație. Fetele și băieții din Republica Moldova au avut cele mai scăzute rate de obezitate, la 3,2% și, respectiv, 5% din populație.

 

Indicele de masă corporală (IMC):

Cea mai mare creștere a IMC-ului la copii și adolescenți din 1975 a fost în Polinezia și Micronezia pentru ambele sexe, iar în America Centrală pentru fete. Cea mai mică creștere a BMI-ului pentru copii și adolescenți în cele patru decade acoperite de studiu a fost observată în Europa de Est.

Țara care a cunoscut  cea mai mare creștere a IMC la fete a fost Samoa, cu o creșterea de 5,6 kg/m2, iar la băieți au fost Insulele Cook cu 4,4 kg/m2.

 

Subponderali:

India a înregistrat cea mai mare prevalență a subponderalității moderate și severe la persoanele sub 19 ani, în decursul acestor patru decenii (24,4% dintre fete și 39,3% băieți au fost subponderali moderat sau sever în 1975 și 22,7% și 30,7% în 2016). 97 milioane dintre copiii și adolescenții subponderali sau adolescenți din întreaga lume trăiau în India în 2016.

Lucrarea prezintă primele date complete cu privire la suponderalitate până la obezitate pentru copiii și adolescenți cu vârste cuprinsă între 5 și 19 ani.Lucrarea oferă rezultate privind evoluția ratelor de obezitate la acest grup de vârstă la nivel mondial.

IMC este o măsură a greutății corporale și a masei corporale pentru înălțimea lor și indică dacă greutatea lor este sănătoasă.

Calculul IMC este cea mai simplă modalitate de a evalua starea de greutate a persoanei și cea mai obișnuită unealtă utilizată pentru a determina subponderiul, greutatea sănătoasă și supraponderabilitatea și obezitatea.

 

Bibliografie

“Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults” by NCD Risk Factor Collaboration (NCD-RisC), published 10 October 2017 in The Lancet. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/ S0140-6736(17)32129-3

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(17)32129-3/fulltext?elsca1=tlpr