Cea de a 23-a Ediție a Congresului Societăţii Balcanice de Stomatologie (BaSS), organizat pentru prima dată în capitala Moldovei, a debutat joi, 10 mai, la ora 11.00, cu o conferință de presă. Tot joi, de la ora 17.00, la Teatrul Național ”Vasile Alecsandri”, are loc ceremonia de deschidere a Congresului.

La întâlnirea cu jurnaliștii au participat prof. univ. dr. Norina Forna, preşedinte al Congresului, Preşedinte ales al Societăţii Balcanice de Stomatologie şi Decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, prof. univ. dr. Argirios Pissiotis – președintele BaSS, prof. univ. dr. Patrik Hescot – fost președinte al preşedinte al Federaţiei Dentare Internaţionale (FDI) între anii 2015-2017, Anna Lella – președintele ERO, prof.  univ. dr. Koffi Yolande, director pentru Regiunea Africană a FDI, prof. Rui Amaral Mendes – ADEE – Quality and Education Comitee, prof. Rui Amaral Mendes, Andrey Baltaev – președintele IADS si  dr. Magdalena Wilczack, presedintele YDW.

Atât organizatorii, cât și invitații speciali, au subliniat faptul că acest congres are o componentă specială, pe lângă latura științifică, de interes pentru tinerii medici: reunirea reprezentanților unora  dintre cele mai importante organizații de medicină dentară din lume și a decanilor Facultăților de Medicină Dentară din România și din restul țărilor balcanice, care vor dezbate politicile de sănătate privind internaționalizarea practicii medicale stomatologice.

În cadrul evenimentului care se desfășoară pe parcursul a trei zile (10 – 12 mai) vor fi dezbătute și enunţate politici de sănătate privind internaţionalizarea practicii medicale stomatologice.

Board-ul și Consiliul BaSS, precum și Consorțiul Decanilor Facultăților de Medicină Dentară din România și restul țărilor balcanice (care se va constitui cu prilejul acestui Congres) își vor stabili direcțiile viitoare de activitate.

Organizatorii îşi propun ca ediţia din acest an să rămână un reper în istoria BaSS şi a evenimentelor ştiinţifice din România, oferind practicienilor din întreaga lume o ocazie ideală de a continua procesul formativ de performanţă, racordându-se astfel la ultimele noutăţi din practica medicală

Congresul, a cărui tematică din acest an se axează pe  „medicina dentară a tânărului în raport cu cea a pacientului vârstnic”, reunește 60 de speakeri, peste 700 de participanţi din peste 20 de țări. Timp de trei zile, vor fi prezentate 500 de lucrări ştiinţifice, expoziţii de aparatură şi echipamente medicale de specialitate , conferinţe si sesiuni ştiinţifice.

Această întâlnire marchează un moment important în evoluţia Asociaţiei Dentare Române pentru Educaţie şi a Facultăţii de Medicină Dentară, sub egida interdisciplinarităţii şi avangardei. Alegerea temei Congresului nu este întâmplătoare: practica medicinei dentare ridică probleme particulare în tratamentul pacienţilor tineri sau vârstnici, ce reprezintă polii prioritari ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii enunţaţi în 2017 la Tokio, deschizând o arie largă de tematici pentru dezbaterile din domeniu. Reuniunea BaSS va aduce oraşul Iaşi în centrul comunităţii ştiinţifice dedicate studiului progreselor din medicina dentară. Distinşi speakeri din întreaga lume vor oferi cele mai recente actualităţi în domeniile clinice şi fundamentale, care acoperă o gamă largă de subiecte”, subliniază prof. univ. dr. Norina Forna, Preşedinte al Congresului, Preşedinte ales al Societăţii Balcanice de Stomatologie şi Decan al Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi.

BaSS este una dintre cele mai importante organizaţii profesionale în domeniul stomatologiei din ţările balcanice şi este afiliată la Federaţia Dentară Internaţională (FDI) – cea mai mare organizaţie mondială în domeniul stomatologiei pe bază de membership și care este forumul reprezentativ pentru mai mult de 1 milion de medici stomatologi din lumea întreagă. În plan naţional, Congresul BaSS este organizat de Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie, Asociaţia Societatea Română de Reabilitare Orală, sub egida Societăţii Balcanice de Stomatologie.

Evenimentul beneficiază de parteneriatul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, Primăriei Municipiului Iaşi, Academiei Române, Academiei de Ştiinţe Medicale din România, Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în colaborare cu Federaţia Dentară Internaţională, Organizaţia Regională Europeană a FDI (ERO), Organizaţia Regională Africană a FDI (ARO), Congresul Internaţional de Implantologie Orală (ICOI), Centrul German pentru Implantologie Orală (DZOI), Asociaţia Europeană a Studenţilor Dentişti (EDSA), Young Dentists Worldwide (YDW), Societatea Medicilor şi Naturaliştilor (SMN), Forum Odontologicum, Asociaţia Medicilor Stomatologi cu Practică Privată din România (AMSPPR), Uniunea Naţională a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS), Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi.