Inițiată anul trecut, seria Conferințelor Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” Iași continuă la sfârșitul lunii martie cu prelegerea prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca. Domnia sa va susține în Aula George Emil Palade”, în data de 28 martie, de la ora 14.30, conferința cu tema: „Țara Moldovei și formarea statului național român unitar”, care se înscrie și în programul UMF Iași de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri. Cu o zi înainte de prelegerea de la Iași, profesorul Pop este invitat și la Chișinău, unde se sărbătorește, pe 27 martie, 100 de ani de la unirea Basarabiei cu Regatul României.

Este o onoare să-l avem invitat pe domnul academician Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, un cărturar de viță veche, unul dintre cei mai buni istorici din România. Adăugăm astfel încă un nume valoros seriei evenimentelor de înaltă ținută academică  intitutulată <Conferințele Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa” Iași>”, a precizat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Prof.univ.dr. Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, aflat la al doilea mandat, este un reputat istoric și profesor universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie, la departamentul de Istorie Medievală, Premodernă și Istoria Artei. Și-a depus candidatura pentru funcția de președinte al Academiei Române (în 2001, la doar 46 de ani, devine cel mai tânăr membru corespondent al Academiei Române, iar din 2010 a fost ales membru titular). Este membru al Academiei Europene de Știință și Artă de la Salzburg, membru corespondent al Academiei Europene de Știință, Arte și Litere din Paris și membru de onoare al Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Din 1993 deține funcția de director al Centrului de Studii Transilvane din Cluj, iar în trecut a fost director al Centrului Cultural Român din New York și director al Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția.

În 2010, i-a fost acordat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler şi Ordinul de Onoare prin decretul Preşedintelui României și în 2015 a primit Ordinul National „Steaua României” în grad de Cavaler.

Academicianul Ioan-Aurel Pop este autor și coautor a peste 50 de cărți, tratate și manuale și a peste trei sute de studii și de articole. Printre cele mai importante lucrări publicate se numără Cultural Diffusion and Religious Reformation in Sixteenth-Century Transylvania. How the Jesuits Dealt with the Orthodox and Catholic Ideas, The Edwin Mellen Press, 2014, „De manibus Vallacorum scismaticorum…” Romanians and Power in the Mediaeval Kingdom of Hungary (The Thirteenth and Fourteenth Centuries), Editura Peter Lang, 2013, precum şi volumul Biserică, societate şi cultură în Transilvania secolului al XVI-lea. Între acceptare şi excludere, Editura Academiei Române, 2012.
Vezi aici CV-ul complet