Lansare de carte: „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative”

oct. 3, 2023 | @ Academic | 0 comentarii

Invitație la empatie: Centrul Cultural „I. I. Mironescu” al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în parteneriat cu Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, lansează volumul „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative”, coordonat de Oltița Cântec, Richard Constantinescu și Daniela Șilindean.

Evenimentul, care are loc miercuri, 4 octombrie, de la ora 17.00, în foaierul Teatrului „Luceafărul”, în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, precede un spectacol de excepție. Este vorba de piesa de teatru „Stai jos sau cazi”/ după romanul lui Bogdan Munteanu, care supune reflecției publicului stigmatizarea bolnavului de epilepsie, lipsa de compasiune și, în special, de empatie, a societății.

Având la baza parteneriatul dintre Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, prin Centrul Cultural „I.I. Mironescu”, și Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași, cartea „Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative, publicată la Editura „Gr. T. Popa” a UMF Iași, în Colecția „Medicină narativă” este un proiect‑pilot, care face parte dintr‑un demers mai amplu și unic în spaţiul universitar românesc – „Universitate pentru comunitate”.

Cartea este recomandată spre lectură nu doar studenților și medicilor, ci publicului larg, care va beneficia de o analiză complexă, interdisciplinară, a unei patologii care e necesar a fi extrasă din stigmatizare și teamă. Nucleul volumului îl constituie  experiența unui pacient, devenit ulterior autor – Bogdan Munteanu. Dramatizarea romanului, textele unor profesioniști epileptologi, ale unui teatrolog, unui iatroistoriograf, dublate de imagini din spectacol – oferă acele perspective narative atât de necesare unui lector din secolul al XXI-lea.

„Experienţa epilepsiei a fost considerată, de milenii, când terifiantă, când inspiratoare sau, pentru unii dintre autorii de geniu cuprinși de ea, potenţatoare a creativităţii. Textul pe care s‑a construit acest volum colectiv, «Stai jos sau cazi», semnat de Bogdan Munteanu și pus în scenă la Teatrul pentru Copii și Tineret «Luceafărul» din Iași, plasează o persoană cu epilepsie într‑un context contemporan, al vieţii sociale și medicale românești. Din nucleu au pornit raze care completeazăși sporesc demersul autorului. Culisele creierului. Epilepsia: perspective narative, coordonat de universitarii OltiţaCîntec, Richard Constantinescu și Daniela Șilindean, aduce un plus valoros unei multitudini de specialiști și, în principal, publicurilor care vor asista la spectacol, la dramatizarea romanului menţionat.”, a apreciat, în prefața cărții, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Coordonatorii albumului

Oltița Cîntec este critic de teatru, doctor în Teatrologie, conf. univ. dr. habil. la Facultatea de Teatru a Universității Naționale de Arte „George Enescu“ din Iași, profesor asociat la Facultatea de Teatru și Film a Universității „Babeș‑Bolyai“ din Cluj, curator al Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (FITPT), director artistic al Teatrului „Luceafărul“ din Iași; articolele și studiile sale au apărut în reviste academice de teatru și de cultură din țară și străinătate; a  făcut parte din jurii de specialitate și a susținut prelegeri despre teatrul românesc în România și în afara granițelor; este autoarea mai multor cărți de teorie și istorie recentă a artei spectacolului, multe dintre ele premiate.

Daniela Șilindean, conferențiar universitar dr. în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș“ din Timișoara, critic de teatru (membru al AICT.RO), traducător. Este arts editor al revistelor „Orizont“ și „DramArt“. A publicat articole și studii în diverse reviste culturale și a contribuit cu capitole la volume colective din țară și din străinătate. A semnat studii‑prefață la cărți din domeniul teatrului și a tradus texte de teatru și de istoria artei. A realizat dramatizări și a fost dramaturg de spectacol. A conceput, inițiat și coordonat multiple programe culturale și educaționale.

Richard Constantinescu este medic, iatroistoriograf, antreprenor cultural și realizator de emisiuni radio‑tv. Director al Centrului Cultural „I.I. Mironescu“, titular al disciplinei Istoria Medicinei  – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iași și vicepreședinte al Societății Române de Istoria Medicinei. Doctor în medicină, studii postuniversitare de psihologie socială, public speaking, cultură organizațională, etica cercetării, și management sanitar. Susține conferințe și prelegeri, cursuri și seminarii de istoria medicinei/ creier, gândire și creativitate/ sănătate și cultură fizică/ expresivitate corporală/ comunicare în sănătate/ branding personal și discurs public în medicină/ social media și design în medicină/ medicină narativă. Coordonator al „Fototecii medicinei românești“. Inițiator – în premieră pentru învățământul medical universitar românesc – al cursurilor universitare „Comunicare medicală“, „Medicină și religie“, „Creativitate, branding, social media și design în sănătate“ și al conferinței internaționale „Healing Architecture“ (București, 2014). A publicat volume de istoria medicinei, istorie literară, publicistică și spiritualitate.

Spectacolul „Stai jos sau cazi” se joacă miercuri, 4 octombrie, ora 17.30, la Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași.

Dramatizare: Bogdan Munteanu, Daniela Șilindean
Adaptare, regie și elemente scenografice: Cristi Avram
Asistentă regie: Miruna Hriscu
Distribuție: George Cocoș, Ioana Corban, Liliana MavrișVârlan, Ionela Arvinte, Cosmin Rotariu, Dragoș Maftei

„Unul din o sută de oameni are epilepsie. Cu toate astea, epilepsia se ascunde. La scurt timp după ce am privit condiția firesc și oarecum detașat, m-am gândit să scriu un roman pe această temă. Am căutat să înțeleg cât mai bine perspectivele celor care asistă la manifestările imprevizibile ale bolii, am citit alte cărți. M-a fermecat Epileptic, de David B., un roman grafic despre viața alături de un frate cu epilepsie. Într-o zi, am scris două replici:

– Cum te cheamă?

– Nu știu.

– Asta-i! am strigat. Așa începe cartea. Restul a venit de la sine.

Cipri, protagonistul din Stai jos sau cazi, se încăpățânează să povestească despre vulnerabilitatea lui. Să fie Cipri, cu tot cu Epi, nu invers, mai ales că normalitatea, așa cum o știm toți, poate fi pierdută atât de ușor. Boala e însoțită de un fel de umor – atât Cipri, cât și cei care asistă la crizele lui percep realitatea în mod distorsionat. Unii nu știu nimic despre epilepsie, alții știu prea multe.

Reacțiile cititorilor m-au copleșit. Mulți dintre ei s-au deschis. Am ascultat povești, am legat prietenii. Alături de câțiva oameni inimoși, am lucrat la alte proiecte de normalizare a dialogului despre epilepsie. Spectacolul generat de roman e un nou pas.” –  Bogdan Munteanu