Decentrarea interpersonală e un proces psihologic prin care trecem cu toţii, într-o anumită măsură. Înseamnă să descoperi punctul de vedere al celuilalt şi să poţi să gândeşti şi să accepţi ce e în capul altcuiva. Pentru mine, e echivalentul maturităţii psihice. Dacă rămâi în punctul tău, cazi în animalitate. Cam asta a fost obsesia mea din facultate, iar WC-ul era un loc de repaus, unde puteai să tragi o ţigară şi să te gândeşti. Când mă uitam pe fereastra care dădea spre blocurile de vizavi, din libertate, aveam tot felul de tentaţii voyeurist-psihologice. Oare ce se întâmplă dincolo de feresetrele alea? Ce fac oamenii acolo?” – Vintilă Mihăilescu, fragment dintr-un interviu acordat ziarului „Adevărul”

Vintilă Mihăilescu, cel mai cunoscut antropolog român, va susține la UMF Iași conferința „Corpul cultural”. Evenimentul va avea loc joi, 26 aprilie, de la ora 14.00, în Aula „George Emil Palade”.

Prof. univ. dr. Vintilă Mihăilescu (n. 23 mai 1951) este şeful Catedrei de Sociologie a Facultăţii de Ştiinţe Politice și directorul Școlii Doctorale din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA). Este specializat în etnopsihologie, identitate şi etnicitate, studiul comunităţilor. A fost directorul Muzeului Țăranului Român (2005-2010), a avut o rubrică permanentă în Dilema Veche (Socio-hai-hui) și a scris numeroase cărți (ultimele două, apărute la editura Polirom:„De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc” și „Hotel Ambos Mundos. Eseu de antropologie borgesiană”). În 2006, a fost decorat de preşedintele României pentru serviciile aduse culturii române (2006). Ultimul volum,  “Etnogeneză şi ţuică”, a apărut în această săptămână la editura Polirom. 

Fiu de medici (tatăl său a fost medic cardiolog,  Vintilă V. Mihăilescu), iar bunicul său a fost geograf, academicianul Vintilă M. Mihăilescu. Fratele său, Preda Mihăilescu, este un matematician de geniu – a demonstrat, în 2002, Conjectura lui Catalan (formulată în 1844 de matematicianul francez Eugène Charles Catalan), rezultatul fiind cunoscut ca „teorema lui Mihăilescu”.