Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași va decerna joi, 17 octombrie 2019, titlul onorific Doctor Honoris Causa Domnului Doctor Herman Berkovits, medic specialist pediatru din Ierusalim, în semn de profundă recunoştinţă şi înaltă apreciere atât pentru valorea activităţii sale profesionale, cât și pentru promovarea relațiilor bilaterale dintre statul israelian și cel român.

Evenimentul se va desfășura în Sala Senat a Universității, de la ora 17.30.

Domnul Dr. Herman Berkovits este o personalitate marcantă a lumii contemporane în domeniul ştiinţelor medicale, care se bucură de prestigiu atât în Israel, cât şi la nivel internaţional.

Domnul Dr. Herman Berkovits s-a născut la 14 martie 1947, la Târgu-Lăpuș în județul Maramureș și a urmat Liceul Teoretic din Târgu Lăpuș, iar apoi Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Cluj Napoca.

După ce profesat timp de patru ani ca medic în două sate din Maramureș și unul din Suceava, a emigrat în Israel, pentru a fi alături de familie. În perioada 1981-1985 a fost medic pediatru la Spitalul Bikur Holim din Ierusalim, ulterior înființându-și  propria clinică de medicină generală și pediatrie. În 2009, a fost desemnat medicul personal al premierului Benjamin Netanyahu.

O contribuție deosebită a avut-o cu ocazia evenimentelor din Clubul Colectiv, prin achiziția de medicamente de regenerare tisulară în valoare de 150.000 euro și prin ajutorul acordat la tratarea victimelor incendiului de către doi medici specialiști ai clinicii particulare pe care o conduce.

Pentru calitățile sale profesionale excepționale și pentru că a fost un ambasador excelent al școlii medicale românești, domnia sa a fost recompensat cu numeroase titluri și distincții. Președintele României, dl. Klaus Werner Iohannis l-a numit Consul Onorific al României în Israel și i-a decernat Ordinul Național Pentru Merit în grad de cavaler.