Ca în fiecare an, pe 4 martie – data producerii cutremurului din 1977, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Iași, organizează exerciții practice privind modul de comportare în timpul unui seism.
De la ora 12.00, timp de 60 de secunde, atât studenții, cadrele didactice și personalul administrativ de la UMF Iași trebuie să se adăpostească sub bănci, catedră, mese, birouri, în poziția ghemuit, după care vor fi evacuați din clădiri. Un ofițer de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă îi va ghida pas cu pas, explicându-le cum trebuie să se comporte și subliniind, de mai multe ori, să-și protejeze capul. Simularea va avea loc concomitent în toate clădirile Universității: Corpul Principal, sediul Facultății de Farmacie, Institutul de Anatomie, sediul Facultății de Bioinginerie Medicală, Centrul de Limbi Moderne, Biblioteca UMF Iași și Clădirea „Nicolae Leon”.
Acțiunea marchează împlinirea a 43 de ani de la seismul devastator din 1977, soldat cu peste 1.500 de morți și 11.000 răniţi.
REGULI DE COMPORTARE ÎN CAZ DE CUTREMUR
- Păstrați-vă calmul, nu intrați în panică. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
- Evitați tendința de a părăsi camera, locuința sau spațiul în care vă aflați, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, dar faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
- Rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușă, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul și ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul.
- Dacă avem surse de foc în incintă le vom închide.
- Nu fugiți, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația și îmbulzeala.
- Nu alergați în stradă.
- Dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, cărămizi, coșuri, parapet, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
- Acordați primul ajutor persoanelor rănite.
- În cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți căuta să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.