Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” găzduiește zilele acestea unul dintre cele mai importante evenimente în domeniul bioeticii din România – Conferința Malpraxis Medical, ajunsă la a treia ediție. Tema principală este „Riscul pentru malpraxis în actul medical”, iar programul științific include patru sesiuni dedicate „Satisfacției pacientului”, „Managementul riscurilor de malpraxis medical”, „Erori comune ale medicilor și unităților medicale” și „Când un caz medical poate deveni un caz de malpraxis?”.
Președinții conferinței sunt două personalități în domeniu: prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae și conf.univ.dr. Elena Toader.
„Această acțiune încearcă să realizeze punți între diferite fragmente ale societății – o societate conflictuală, și anume între juriști, medici, pacienți și, nu în ultimul rând, jurnaliști. Despre malpraxis s-a vorbit, se vorbește și se va vorbi foarte mult. Paradoxal este că, de fapt, majoritatea celor care vorbesc nu au cunoștințe în ceea ce privește dimensiunea acestui fenomen, în primul rând și, în al doilea rând, despre conținutul malpraxisulul”, a explicat prof.univ.dr. Vasile Astărăstoae, unul dintre amfitrionii evenimentului, care a subliniat că mesajul principal trebuie să fie acesta: „nu orice eroare medicală este malpraxis”.
Unitate de Bioetică UNESCO la Iași
Astăzi, 21 septembrie, în Amfiteatrul „George Emil Palade”, conferința a debutat cu prezentarea unui proiect de excepție: organizarea la UMF Iași a Unității de Bioetică UNESCO (UNESCO Chair in Bioethics), una dintre cele 164 de unități de bioetică ale UNESCO din întreaga lume. Unitatea de Bioetică a fost înfiinţată în luna aprilie a acestui an în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași și are ca scop desfăşurarea de activităţi de cercetare ştiinţifică, în vederea dezvoltării şi promovării bioeticii din perspective interdisciplinare. De altfel, conferința este un eveniment asociat al „UNIT of UNESCO Chair in Bioethics” Iași, România.
Comitetul director al unității este alcătuit dintr-un head – conf.univ.dr. Elena Toader (medic gastroenterolog și medicină internă, doctor în medicină, conferențiar și coordonator al Disciplinei de Bioetică, UMF Iași) și din cinci membri: prof.univ.dr. Vasile Cepoi (președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate), prof.univ.dr.Diana Bulgaru Iliescu (profesor universitar în cadrul disciplinei de Medicină Legală a UMF Iași, medic primar legist și Director al Institutului de Medicină Legală din Iași), Daniela Liliana Damir (expert criminalist la Institutul de Medicină Legală din Iași, lector la UMF Iași), Vladimir Poroch (medic specialist în îngrijirea paliativă și coordonator al Unității de Îngrijiri Paliative de la Institutul Regional de Oncologie Iași, lector la UMF Iași) și Gheorghita Gh. Bălan (medic rezident gastroenterolog, doctorand și asistent universitar în cadrul disciplinei de Semiologie Medicală – Gastroenterologie. Este autor/coautor a numeroase lucrări în domeniile gastroenterologiei, bioeticii, dreptului medical și a răspunderii juridice a personalului medical).
„Unitatea își propune ca promovarea și dezvoltarea bioeticii ieșene să atingă un nivel de vizibilitate care să fie o confirmare atât în plan național, cât și internațional, la un nivel remarcabil și remarcat prin acțiuni și parteneriate deja confirmate din partea Direcției de Sănătate Publică, din partea asociației pacienților – COPAC, din partea Autorității Naționale de Magament al Calității în Sănătate și din partea Asociației Echitate în Sănătate”, a subliniat prof.univ.dr. Elena Toader.
„Este o bucurie pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” să găzduiască cea de a treia ediție a Conferinței de Malpraxis Medical, manifestare științifică care devine tradiție. În plus, este onorant pentru noi să găzduim Unitatea de Bioetică UNESCO, sub egida UMF Iași”, a punctat prof.univ.dr. Beatrice Ioan, prorector al UMF Iași și unul dintre moderatorii și lectorii evenimentului.
Printre lectorii conferinței se numără atât personalități din domeniul medical, cât și din domeniul juridic și religios. Mâine, 22 septembrie, printre lectorii programați se află și prof.univ.dr. Tudorel Toader, ministrul Justiției, care va prezenta lucrarea: „Considerații privind necesitatea codificării legislației medicale”.