Aniversarea a 138 de ani de învățământ medical superior la Iași a continuat vineri, 8 decembrie, în Aula George Emil Palade”, cu o conferință interesantă susținută de cunoscutul sociolog Vasile Dîncu, cu dezvelirea basoreliefului unui mare chirurg, Eugen Lucinescu, și cu lansarea unei noii serii a Însemnărilor ieșene” – o revistă simbol pentru Iași. Din Aulă, manifestările s-au mutat la Muzeul de Istorie a Medicinei, unde au avut loc lansări de carte medicală iar apoi, seara,  la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, unde cadrele didactice ale UMF Iași au asistat la o gala de operă extraordinară.

 Niciodată medicii nu au avut această idee, de sănătate imagologică”

Intitulată „Imaginea medicului în societatea contemporană. Reprezentări sociale și provocări actuale” – conferința profesorului Dîncu are la bază un studiu sociologic ale cărui rezultate sunt neașteptate sau care mai spulberă dintre stereotipiile legate de acest subiect. De exemplul, în cadrul unui sondaj complex, la întrebarea legată de încrederea în medic, două treimi au răspuns că au multă și foarte multă încredere în doctori. „Într-o societate a neîncrederii, faptul că două treimi din populație spune că are încrede în medicii de aici, este un lucru foarte important”, a subliniat sociologul.

În conferința sa, profesorul Dîncu a reușit să zugrăvească medicul în culorile potrivite, surprinzând atât de bine calitățile, dar și vulnerabilitățile acestuia. Iar această fină cunoaștere a medicului se datorează unui cerc de prieteni – profesori la UMF Cluj, care l-au adoptat și l-au făcut să înțeleagă că medicii nu sunt acele persoane arogante, care se cred diferite de restul lumii, ci mai degrabă însingurate și absorbite total de profesie. „Am observat că medicii se îmbolnăvesc, că fumează și că nu respectă prescipțiile medicale. Și mi-am dat seama că medicii sunt oameni. Mi-am dat seama că medici sunt mai triști decît noi ceilalți și că de multe ori au sentimentul neputinței, că le este frică de moarte, că ei se luptă în fiecare zi cu moartea”.

Referitor  la imaginea medicului în societate, sociologul a vorbit despre lipsa unei strategii de construcție a imaginii publice pentru medici. Toate profesiile și-au făcut astfel de strategii, în diverse forme. Niciodată medicii nu au avut această idee, de sănătate imagologică, încât să-și proiecteze propria imagine, să se  gândească la propria imagine. Cred că este foarte  important să vedem modul în care se proiectează în conștiința publică importanța medicului și relația medicului cu sistemul”.

 

Dezvelirea basoreliefului unui mare chirurg

După conferință, rectorul UMF Iași, prof.univ.dr Viorel Scripcariu, a dezvelit un basorelief vechi, care înfățișează un mare chirurg despre care astăzi se mai cunosc puține lucruri. Este vorba despre medicul Eugen Lucinescu (1901-1939), unul dintre colaboratorii apropiați ai savantului Grigore T. Popa, care a murit în floarea vârstei, la 38 de ani, într-un accident de mașină. Profesorul Eugen Carasevici a descoperit basorelieful, care era depozitat la Institutul Regional de Oncologie, iar iatroistoriografului Richard Constantinescu, de la Disciplina de Istorie a Medicinei, a avut inițiativa de a-l restaura și de a-i găsi un spațiu adecvat la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Lansarea noii serii a „Însemnărilor ieșene”

Dezvelirea acestui basorelief a fost urmată, nu întâmplător, de lansarea noii serii a „Însemnărilor ieșene”, deoarece, după cum a precizat dr. Richard Constantiescu, „Eugen Lucinescu a fost una dintre personalitățile cele mai dragi profesorului Grigore T. Popa și totodată era secretar al revistei Însemnări ieșene”.

Despre „copilul lui Grigore T. Popa” a vorbit profesorul Eugen Târcoveanu, care a avut inițiativa publicării acestei  noi serii. „În urmă cu aproape un an, în această sală, cu ocazia lansării <Pericolului neisprăviților>, am promis, având acordul rectorului, că o să reînviem această revistă. Este o revistă care a apărut în 1936 și a ținut până în 1940. Nicio publicație din Iași și din țară nu a rămas în memoria publicului ca <Însemnări ieșene>”.

Noua serie a  „Însemnărilor ieșene” este coordonată de un colectiv condus de prof. univ.dr. Viorel Scripcariu – rectorul UMF Iași, prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu – directorul editorial al editurii Gr. T. Popa și de dr. Richard Constantinescu, de la disciplina de Istorie a Medicinei. Primul număr este dedicat Centenarului Marelui Război, printr-un dosar tematic la mijlocul revistei. Richard Constantinescu a scris despre activitatea lui Grigore T. Popa (1892-1948) pe frontul Marelui Război; profesorul, dermatologul și scriitorul I.I. Mironescu (Eugen Mironescu, 1883-1939), „acest mare umorist necunoscut al prozei românești”, după cum îl caracteriza Ionel Teodoreanu în „Masa umbrelor”, a evocat zilele cumplite din vremea teribilei conflagrații mondiale; co-fondatorul urologiei românești, profesorul și publicistul Mihai Ștefănescu-Galați (1874-1945) a oferit cititorilor un fragment din amintirile sale de pe front; Eugen Târcoveanu a prezentat o expoziție inedită și un album dedicat Regelui Ferdinand al României.

 

Lansări de carte medicală

În Muzeul de Istorie a Medicinei au fost lansate patru titluri de carte medicală extrem de valoroase atât pentru studenți, cât și pentru medici: „Genetica medical” (ediția a III-a revăzută integral si actualizată). Coordonatori: Mircea Covic, Dragoș Ștefanescu, Ionel Sandovici, Eusebiu Vlad Gorduza, editura Polirom, Iași, 2017; „Nutriția și cancerul”, sub coordonarea lui  Lucian Miron, editura Gr. T. Popa, UMF Iași, 2017; „Electrocardiografia” – De la Studenți și pentru studenți. Coordonatori: Maria Floria și Teodor Șerban, Editura Gr. T. Popa, UMF Iași, 2017 și „Ophthalmology for students”. Autor: Camelia-Margareta Bogdănici, Editura Gr. T. Popa, UMF Iași, 2017.

Prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu – directorul editorial al Editurii Gr. T. Popa, a prezentat „Genetica Medicală, un volum de referință, aflat la a treia ediție, dar care este, de fapt, „o carte nouă, pentru că mai mult de 50% este din ultimii doi ani, dacă vă uitați la bibliografie”. În „Cuvântul înainte” al acestei ediții care numără nu mai puțin de 38 de autori,  academicianul Bogdan C. Simionescu scria că „prin actualitate, mod de abordare, profunzime şi bogăţia informaţiilor oferite, prin caracterul ei interdisciplinar, lucrarea reprezintă un “must have” pentru reprezentanţii lumii medicale, indiferent de subdomeniul de activitate şi de vârstă şi pentru cercetători şi cadre didactice din domenii conexe”.

Prof.univ.dr. Ionela Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină, a prezentat volumul  „Ophthalmology for students”, adresat studenților de limbă engleză. Decanul Facultății de Medicină a apreciat, în mod deosebit, că această carte este dedicată memoriei marelui profesor Vancea, „ceea ce înseamnă mult, pentru că noi nu ne-am uitat mentorii noștri”. De asemenea, prof.univ.dr. Ionela Lăcrămioara Șerban a subliniat importanța unei astfel de sinteze ilustrate, atît pentru studenți, cât și pentru medici din alte specialități.

Prof.univ.dr. Lucian Miron a vorbit despre volumul pe care-l coordonează, „Nutriția și cancerul”, care „tratează un subiect neabordat până acum și pe care terapeuții îl ignoră”. În „Cuvântul înainte” al acestei cărți, reputatul oncolog sublinia că „rolul nutriției în cancer a devenit din ce în ce mai complex: de la rolul nutriției în prevenția cancerului la nutriția ca modalitate terapeutică: asistența nutrițională a pacienților cu cancer în timpul tratamentelor, consilierea dietetică, probleme de politici de sănătate  în practica curentă”.

Electrocardiografia – De la Studenți și pentru studenți noutate”, cea de a patra carte lansată în cadrul Zilelor UMF,  este coordonată de un cadru didactic –  Maria Floria și de un student din anul IV – Teodor Șerban. După cum a menționat prof.univ.dr. Eugen Târcoveanu, volumul reprezintă „o noutate pentru editura noastră și un debut de bun augur, pentru că în toate marele universități există această tradiție, a cărților scrise de studenți”.

Programul Zilelor UMF Iași din acest an s-a încheiat cu un spectacol extraordinar susținut de artiștii Operei Naționale Iași,  în Sala Mare a Teatrului Național Iași. La finalul galei de operă a avut loc, ca în fiecare an, premierea profesorilor emeriți ( Prof. Univ. Dr. Ileana Cojocaru, Prof. Univ. Dr. Dorin Chiseliţă, Prof. Univ. Dr. Teodor Stamate și  Prof. Univ. Dr. Dana Baran) și a celor onorofici (Prof. Univ. Dr. Adriana Bălan, Prof. Univ. Dr. Maria Vataman, Prof. Univ. Dr. Antoniea Poiată, Prof. Univ. Dr. Petru Octavian Ciobanu).