Conducerea Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa Iași a semnat sâmbătă, 8 iunie, un acord bilateral de colaborare cu reprezentații Universității de Medicină Chineză Shaanxi, din R.P. China. Din delegația chineză au făcut parte prof. Tang Zhishu, vice-președinte al Shaanxi University of Chinese Medicine și lector Xo Hongbo. Amfitrioni au fost prof. univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Ioana Grigoraș, președinte al Senatului, prorectori și decani ai UMF Iași, precum și prof. univ. dr. Anca Colibaba, directorul Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală din cadrul UMF Iași.

„Ne onorează colaborarea cu Universitatea de Medicină Chineză Shaanxi, una dintre cele mai importante universități de medicină tradițională chineză din Republica Populară China. Sperăm să aducem la UMF Iași spiritul Medicinei Tradiționale Chineze (MTC), care nu presupune doar medicină, ci și înțelegerea culturii uneia dintre cele mai valoroase civilizații din lume. Sperăm ca acest acord să fie un pas în realizarea a două obiective îndrăznețe: deschiderea unui Institut Confucius în cadrul  Universității noastre și realizarea unei direcții de studiu a  medicinei tradiționale chineze la UMF Iași”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași.

Acordul bilateral de colaborare semnat sâmbătă prevede schimburi de studenți, cadre didactice și cercetători, precum și derularea de către cele două universități a unor activități comune de cercetare, conferințe, seminarii, worshop-uri, simpozioane și programe academice.

Fundamentată pe Școala de instruire nord-vestică a medicinei tradiționale chinezești, Universitatea Shaanxi de Medicină Chineză a fost înființată în 1959. Din 1961, sediul universității este în orașul Xianyang ( provincia Shaanxi), care a fost capitală în timpul dinastiei Qin. Universitatea este una dintre cele mai prestigioase școli de medicină din nord-vestul Chinei, recunoscută pentru excelență în medicina tradițională chineză și farmacologie.

La Universitatea Shaanxi de Medicină Chineză studiază 15.000 de studenți, dintre care 10.000 sunt înscriși la studii de licență. Programul de licență include 5 ani de studiu și trei ani de practică.  Universitatea are și un număr impresionant de doctoranzi – 2000.

Medicina chinezească tradițională a evoluat de-a lungul a mii de ani. Practicanții acesteia folosesc diferite practici mintale și corporale (cum ar fi acupunctura și tai chi), precum și produse pe bază de plante pentru a aborda problemele de sănătate.

Institut Confucius de medicină tradiționala chineză

Un Institut Confucius funcţionează sub egida Hanban (Oficiul pentru Predarea Limbii Chineze în Străinătate) din Republica Populară Chineză, prin parteneriatul unei universităţi gazdă cu o universitate chineză. Misiunea sa principală este de a promova limba şi cultura chineză pe tot globul.

Primul Institut Confucius a fost deschis în Coreea de Sud, în 2014, ajungând astăzi  la o rețea de circa 500 de institute în întreaga lume.

 

În România, primul Institut Confucius s-a deschis în 2007 la Universitatea Lucian Blaga” din Sibiu. Ulterior, au fost înființate Institute Confucius la Universitatea Babeș-Bolyai” din Cluj, La Universitatea Transilvania” din Brașov și la Universitatea din București.

La Iași există o clasă Confucius, găzduită de Școala EuroEd, dar nu și un Institut Confucius. Dacă acesta va fi înființat în cadrul UMF Iași, în parteneriat cu Universitatea de Medicină Chineză Shaanxi, accentul va fi pus pe studierea principiilor medicinei tradiționale chineze.

„Activitățile desfășurate în cadrul unui Institut Confucius de medicină tradițională chineză sunt atât medicale ( tratament cu plante, masaj, presopunctură, acupunctură; activități de formare de competențe profesionale în domeniul medicinei tradiționale chinezești), cât și culturale și  educative (de predare și învățare a limbii chineze ) și a unor elemente de cultură chineză”, a precizat prof. univ. dr. Anca Colibaba, coordonator al Centrului de Limbi Moderne și Integrare Culturală Gr. T. Popa.