Creativitate, umor și  multă… cafea – ingredientele de bază folosite de trei studenți de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași pentru a câștiga concursul “Parle-moi science!”, organizat de Biroul pentru Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei (AUF). Studenții ieșeni au fost premiați chiar de domnul Mohamed Ketata, directorul Biroului pentru Europa Centrală și Orientală al AUF, în cadrul Zilelor Francofoniei la UMF Iași, pe 24 martie.

Concursul a fost o provocare adresată tuturor studenților universităților membre AUF de a crea producții video de maxim trei minute, în care să explice, pentru publicul larg, un concept științific învățat, totul într-o manieră comprehensivă, atractivă și inteligentă.

Două echipe au câștigat: una din Republica Moldova, și cea formată ad-hoc la UMF Iași din studenți ai Facultății de Farmacie, dar în ani diferiți: Claudia Cornea, care este decana de  vârstă, în anul V, Alexandru Mandici, din anul IV și Teodor Iacob, care  abia a scos capul din rândul bobocilor, în anul II. Cei trei s-au cunoscut la sediul Societății Studenților Farmaciști Iași (SSFI) și s-au împrietenit.

Câștigatorii recunosc că au fost încurajați să participe la concurs de către  conducerea facultății și ca la început au fost ușor reticenți, la început, pentru că niciunul dintre ei nu stăpânea prea bine limba franceză. Au depășit însă bariera lingvistică printr-un scenariu bine conturat și prin faptul că au fost ajutați, în final, de cadre didactice de la Catedra de limbă franceză.

Subiectul trezește interesul tuturor: “Propriétés pharmacodynamiques du café”. “Am zis că toată lumea bea cafea. Clau a venit cu scenariul, Teo cu vocea, alt coleg, Răzvan Rusu, cu filmatul…”, povestește Alexandru Mandici cum a început totul. “Scenariul l-am făcut într-o seară, în sediul SSFi, trei ore ne-a luat. Am avut noroc că fiecare are imaginație și chiar nu s-a lăsat deloc cu o ceartă. Eram pe aceeași lungime de undă>”, continuă Teodor Iacob. “Am venit cu ideile și le-am pus pe hârtie…”, punctează și Claudia Cornea.

După realizarea scenariului, au purces la filmarea clipului, în camera de cămin a unuia dintre colegi. Alexandru și Claudia au fost actorii principali, iar Teodor era naratorul. Rezultatul: un clip informativ despre efectele cafeinei, prezentat într-o maiera accesibilă publicului, umoristică și care a fost remarcat și premiat. Vizionare plăcută!: Propriétés pharmacodynamiques du café”.