Mai sunt câteva zile până la deschiderea oficială a celui mai important eveniment stiințific al mediciniștilor ieșeni: Congressis – Congresul Internațional pentru Studenți și Tineri Medici. Ajunsă la a 14-ediție, manifestarea, a cărui motto, în acest an, este “Embrace the art of medicine!”,  se anunță un adevărat tur de forță al organizatorilor – membrii Societății Studenților Mediciniști Iași (SSMI). În perioada 6-9 aprilie, se vor desfășura 40 de workshopuri și 15 conferințe, dar și trei petreceri tematice.

La eveniment vor fi prezenți patru invitați de onoare: Margitta Seeck, profesor de epileptologie la Universitatea din Geneva, Gheorghe Zastavnitchi, medic chirurg, cunoscutul psiholog Cristian Andrei și, nu în ultimul rând, Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog și psihiatru, devenit faimos după publicarea cărții “Inteligența materiei“.

Ceremonia de deschidere va avea loc joi, 6 aprilie, de la ora 20, în incinta Palatului Culturii din Iași, în sala Voievozilor. Pe parcursul celor patru zile ale congresului, participanții se vor putea implica și activ, prin prezentarea lucrărilor științifice și a posterelor, ce se vor concentra în jurul ariilor de Științe fundamentale, Medicină Internă, Chirurgie, Științe sociale și ale comportamentului. Sesiunile vor fi jurizate de către cadrele didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T.Popa” Iași, urmând a fi premiate la final lucrările științifice elaborate remarcabil.

Interviu cu Loredana Curecheriu, președinte al SSMI

Acesta este a două ediție a Congressis-ului pe care o prinzi din postură de președinte al SSMI. Sunt patru zile pline, cu tot felul de manifestari: wprkshopuri, conferințe și chiar petreceri. 

Începem joi, de la ora 10.00, când îi așteptăm pe studenți să vină în Sala Rockefeller de la Institutul de Anatomie pentru a-și face check-inul și să-și ia materialele. Sunt întâmpinați de Echipa de Secretariat.

Câte echipe sunt în total?

Avem nouă echipe mari, compuse din voluntari, fiecare echipă fiind  coordonată de unul până la trei membri ai SSMI: la check-in avem Secretariatul și pe cei de la IT, care fac parte din echipă Științifică și care vor prelua prezentările în PowerPoint ale participanților active; echipa Științifică, formată din cel care ține “timerul” pentru prezentări și prezentatorul din sală, care o să prezinte lucrările active; echipa Persoanelor de contact, formată din cei care țin legătura, încă de la începutul lui februarie, cu cei care vin din afară Iașului, atât din țară, cât și din străinătate; echipa de Coffee-break – care se instalează în holul Facultății de Farmacie, dar vor mai fi “pauze de cafea” și la spitalele unde se vor desfășura workshop-urile: la Spitalul Parhon, la IML și chiar la Institutul de Psihiatrie; de Workshop-uri și conferințe – echipa care se ocupă de manifestările științifice și echipa care se ocupă exclusiv de petreceri și de ceremoniile de deschidere și de închidere.

În fiecare seară va fi organizată câte o petrecere tematică?

Da, în prima seară va fi Masquerade – bal mascat, cu măști, a două seară suntem mai eleganți, cu o tonalitate de casual,   iar în a treia seară o să ne distrăm – Hawaiian theme party.

Anul acesta aveți mai multi invitați speciali.

Da, sunt patru invitați: doamna profesor Margitta Seeck, de la Universitatea din Geneva, o prezență extraordinară, domnul doctor Gheorghe Zastavnitchi – care vine să ne povestească despre experiența sa  în cadrul organizației “Medicine Sans Frontieres”, domnul doctor Cristian Andrei, pe care-l cunoaște toată  lumea si domnul Dumitru Constantin Dulcan, care va susține singura conferință în limba română din cadrul Congressis – pentru că nu poți să traduci în engleză ceea ce e pentru suflet, ce e românesc.

Congressis 2017, in cifre

  • 9 echipe
  • 90 de voluntari
  • 756 de participanți
  • 40 de workshop-uri
  • 15 conferințe
  • 4 invitați speciali
  • 3 petreceri

Website: http://congressis.ro