În perioada 7-9 noiembrie s-a desfășurat la Iași Primul Simpozion al Societății Balcanice  de Stomatologie (BaSS), cu tema „Evoluția în Medicină. Era digitală în practica medicală curentă”.

„Simpozionul  BaSS a adus Iașul din nou  în centrul comunității medicale și de medicină dentară din sud-estul Europei, reunind reprezentanți ai Asociațiilor Profesionale din Albania, Bosnia – Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Muntenegru, Rep. Macedonia de Nord, România, Serbia şi Turcia, precum şi Board-uri ale Organizațiilor  Internaționale de Prestigiu din domeniul Medicinei Dentare”, a declarat prof. univ. dr. Norina Forna, decanul Facultății de Medicină Dentară si președintele Societății Balcanice  de Stomatologie.

Printre speakerii internaționali prezenti  la Iași la Primul Simpozion al BaSS s-au numărat:

–          Prof. Dr. Atanasios Poulopoulos, Secretar general BaSS (Grecia)

–          Prof. Dr. Anton Filchev, Consilier BaSS (Bulgaria)

–          Dr. Helmut Berthold Engels, Președinte al German Center for Oral Implantology DZOI (Germania)

–          Dr. Rodos Irodotou, Consilier BaSS (Cipru)

–          Dr. Huseyin Bicak,  Consilier BaSS (Cipru)

–          Profesor Asociat Dr. Sorin Uram-Tuculescu, VCU School of Dentistry (SUA)

Programul  evenimentului a cuprins  40 de conferințe, susținute de speakeri din România și din străinătate, peste 100 de comunicări orale și 40 de postere, workshop-uri și cursuri postuniversitare, care le-a oferit medicilor practicieni ocazia de a se informa despre cele mai noi tehnici și tehnologii din domeniul medicinei dentare și de a-și îmbunătăți competențele în acest domeniu.

Un exemplu relevant l-a reprezentat conferința și workshop-ul dedicate aplicațiilor laserilor în stomatologie, desfășurate sub coordonarea Dr. Francesco Maria Manconi (ITALIA) – lector național și internațional în acest domeniu.

Alte workshop-uri care s-au desfășurat în cadrul evenimentului au abordat: tehnici de chirurgie și regenerare parodontală, tehnica „stamp“ de restaurare directă a leziunilor carioase utilizând rășinile compozite, modalități de reconstrucție ocluzală având la bază traiectoriile de dinamică mandibulară și tehnici de analiză model: simulare DentScan – alături de 2 cursuri post-universitare propuse pentru participanții la congres și creditate EMC, respectiv Boli parodontale acute – Urgențe în diagnostic și tratament (Speaker: Prof. Dr. Silvia Mârțu) și Reabilitarea estetică a dinților frontali cu materiale bio-mimetice (Speaker: Prof. Dr. Gianina Iovan).