Luni, 24 octombrie 2016, Aula ”George Emil Palade” a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași s-a dovedit neîncăpătoare pentru studenții veniți să audieze conferința ”Epilepsy: Challenges and Therapies” susținută de doamna Dr. Margitta Seeck, Profesor de Neurologie la Universitatea din Geneva.

Înainte de eveniment, doamna Dr. Margitta Seeck a avut o întâlnire cu Prof.univ. Dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie, în care au discutat posibilitatea dezvoltării unui nucleu de cercetare în domeniul epilepsiei.

Prof. Seeck a fost co-director al tezei mele de doctorat în neuroștiințe, la Geneva, pe tema reactivărilor neuronale în timpul somnului și a plasticității cerebrale subiacente proceselor de consolidare a memoriei, în care am abordat studiul proceselor mnezice și prin utilizarea tehnicii EEG intracranian, la pacienții cu epilepsie farmacorezistentă. Ulterior, am avut ocazia să lucrez în unitatea de EEG și evaluare prechirurgicală a epilepsiei, în cadrul Spitalului Cantonal din Geneva, condusă exemplar de Prof. Margita Seeck este nu numai un clinician cu vastă experiență în domeniul epilepsiei, dar și un cercetător activ, contribuind la cercetarea clinică, dar și fundamentală, în strânsă colaborare cu cercetători preclinici, așa cum reise din lungă lista de publicații în reviste importante în domeniu”, a precizat ș. l. dr. Irina Constantinescu, disciplina Neurologie, UMF Iași.

margitta-seeck_1Este o personalitate medicală, suntem onorați că o putem asculta și am fi bucuroși dacă ar fi alături de noi și la CONGRESSIS”, a mărturisit Loredana Curecheriu, președinte al SSMI.

Epilepsia este una dintre cele mai întâlnite boli neurologice din lume, cu o statistică îngrijorătoare: peste 50 de milioane de cazuri. În România sunt în jur de 500.000 de pacienți diagnosticați cu  această boală complicată.  ”Tendința actuală în managementul epilepsiei este de a diagnostica cât de repede poți și de a  începe tratamentul cât mai repede”, a explicat prof. Margitta Seeck.

Invitatul special al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași și al SSMI (Societatea Studenților Mediciniști Iași) la Conferința ”Epilepsy. Challenges and Therapies”,  care a avut loc luni,  24 octombrie, în Aula ”George Emil Palade” are un CV impresionant. Prof. univ. dr.  Margitta Seeck este  profesor de epileptologie la Universitatea din Geneva, Elveția și coordonator al Unității de EEG și evaluare prechirurgicală a epilepsiei din cadrul Spitalului Cantonal din Geneva. A urmat studiile medicale la Munchen, apoi și-a aprofundat cunoștințele în  neurofiziologie și epileptologie prin intermediul  unor burse post doctorale la Berlin și Boston. În 1998 a înființat, la Geneva, un centru pentru cazurile dificile de pacienți cu epilepsie. A fost președinte al Societății Elvețiene de Neurofiziologie. Domeniile sale de interes sunt EEG, epilepsie, înregistrari intracraniene, cogniție, neuropsihologie.

 În 2004  a primit premiul Pfizer Prix de Recherche pentru cercetarea  fenomenelor   ”în afara corpului” si premiul Kahn pentru descoperirile în domniul epilepsiei, în 2000. ”A fost o descoperire întîmplătoare, în urma unui diagnostic făcut la centrul de cercetare”, afirmă, cu modestie, prof. Margitta Seeck, despre premiul Pfizer Prix de Recherche.