Metodologia de admitere pentru anul universitar 2019/2020: două propuneri de specializări noi
17/01/2019
news@umfiasi.ro (497 articole)
20 comentarii
Distribuie

Metodologia de admitere pentru anul universitar 2019/2020: două propuneri de specializări noi

În ședința din 15 ianuarie 2019, Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași a aprobat Metodologia proprie privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în UMF Iași în 2019. Noutățile din acest an sunt două programe de licență noi, în cadrul Facultăților de Farmacie și de Medicină Dentară, sub rezerva acreditării programului de către ARACIS și publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior.

În cadrul aceleiași ședințe, Senatul UMF Iași a fost aprobat și calendarul concursului de admitere, pentru sesiunea iulie 2019:

 • Perioada înscrierilor: 15-20 iulie 2019
 • Testul grila: 24 iulie 2019

Calendar concurs de admitere – români de pretutindeni, iulie 2019

 • Perioada înscrierilor: 08-14 iulie 2019
 • Evaluare dosare: 15, 16 iulie 2019
 • Afișarea rezultatelor: 16 iulie 2019
 • Depunerea contestatiilor: 17 iulie 2019
 • Soluționare contestații și afișare rezultate finale: 19 iulie 2019

Pentru admiterea din acest an, propunem două specializări noi: <Cosmetică medicală și Estetică> (180 credite – durata studiilor 3 ani), în cadrul Facultății de Farmacie, și <Asistență de Profilaxie Stomatologică  (reglementată general, 180 credite, durata studiilor 3 ani), în cadrul Facultății de Medicină Dentară, cu precizarea că ambele specializări sunt supuse aprobării Ministerului Educației. Ambele programe de licență răspund unor cerințe reale pe piața muncii. De exemplu, un student care va absolvi Facultatea de Farmacie – specializarea Cosmetică medicală și Estetică, va avea diverse oportunități de carieră, de la clinicile de dermatocosmetică, până la saloanele și centrele de înfrumusețare. De asemenea, toate statisticile arată că avem nevoie de asistenți specializați în domeniul profilaxiei stomatologice, de aceea cred că este important ca universitatea noastră să aibă inclusă în oferta academică și o astfel de specializare, în cadrul Facultății de Medicină Dentară”, a declarat prof. univ. dr Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Conform Metodologiei din acest an, se mențin aceleași discipline de examen pentru testul grilă și aceeași pondere a notei obținute la examenul de bacalaureat față de anul trecut. Admiterea la studii de licență în Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, pentru toate ciclurile universitare (atât pentru locurile finanțate de  bugetul de stat cât și pentru locurile cu taxă) se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv. Numărul de locuri aprobat va fi publicat imediat după primirea Ordinului Ministerului Educației Naționale.

În cadrul Concursului de admitere, selectarea candidaților ține cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora și se realizează prin două modalități:

 • Susținerea unui probe scrise (test grilă), în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei.
 • Evaluarea performanțelor școlare și, eventual, universitare ale candidaților, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută și locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate.

Concursul de admitere se organizează de către UMF Iași pe domenii de licență, la următoarele specializări:

 • Medicină (durata studiilor 6 ani)
 • Medicină Dentară (durata studiilor 6 ani)
 • Farmacie (durata studiilor 5 ani)
 • Asistență Medicală Generală (durata studiilor 4 ani)
 • Nutriție și Dietetică (durata studiilor 3 ani)
 • Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare (durata studiilor 3 ani)
 • Tehnică Dentară (durata studiilor 3 ani)
 • Asistență de Profilaxie Stomatologică (durata studiilor 3 ani) – sub rezerva acreditării programului de către ARACIS și publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior
 • Cosmetică medicală și Estetică (durata studiilor 3 ani) – sub rezerva acreditării programului de către ARACIS și publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior
 • Bioinginerie (durata studiilor 4 ani).

Concursul pentru admiterea la ciclul de studii universitare de licență va avea loc sub forma unui test grilă, cu durata de trei ore. Clasificarea candidaților se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obținută la testul grilă, iar 10% media de la bacalaureat.

Disciplinele de concurs sunt următoarele:

Pentru specializările: Medicină și Medicină Dentară – Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu și Chimie Organică sau Fizică – la alegere.

Pentru specializarea Farmacie – Chimie Organică – obligatoriu și Biologie Vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.

Pentru specializările: Asistență Medicală Generală, Tehnică Dentară, Nutriție și Dietetică, Cosmetică medicală și Estetică, Asistență de Profilaxie Stomatologică – la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie Organică.

Pentru specializarea Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare – Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru specializarea Bioinginerie – la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului).

*Procentul din paranteză reprezintă ponderea numărului de întrebări din caietul de teză.

**Sub rezerva acreditării programului de către ARACIS și publicării în Monitorul Oficial a Hotărârii de Guvern privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi a structurii instituţiilor de învăţământ superior

Metodologia proprie privind organizarea și desfășurarea concursului de admitere în UMF Iași în 2019 poate fi găsită pe site-ul Universității urmând acest link: https://www.umfiasi.ro/wp-content/uploads/2019/01/Metodologia-proprie-pentru-concursul-de-admitere-2019-aprobata-in-Senat.pdf

Taguri admitere 2019
news@umfiasi.ro

news@umfiasi.ro

News@umfiasi.ro este portalul de știri al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași.

Comentarii

 1. Bianca
  Bianca ianuarie 17, 19:49
  Cand vor aparea culegerile de grile 2019?
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 18, 13:02
   În luna februarie. Vom anunța pe site și pe pagina oficială de facebook când vor apărea culegerile de grile.
 2. Sara
  Sara ianuarie 18, 09:47
  De unde se poate lua cartea de teste pentru admitere 2019 ( anatomia si fiziologia omui) ?
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 18, 13:01
   Cărțile de teste pentru toate disciplinele de concurs vor fi puse în vânzare la puncțul de vânzare al Editurii Grigore T. Popa, în incinta Facutății de Farmacie a UMF, la parter. Vom anunța pe site și pe pagina oficială de facebook când vor putea fi găsite la vânzare
 3. monica
  monica ianuarie 18, 12:19
  Buna ziua ! Cand se vor da simularile ? La prima simulare vor fi editate si brosurile cu teste ? Multumesc anticipat !
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 18, 12:58
   Bună ziua! Simulările vor avea loc în lunile martie și mai, la o dată pe care o vom anunța imediat ce se va stabili. Sperăm ca la prima sesiune de simulare să fie puse în vânzare cărțile de teste.
 4. Razvan
  Razvan ianuarie 18, 20:54
  Unde pot gasi tematica si bibliografia pentru 2019? Daca inca nu au fost publicate, aveti idee cand vor aparea?
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 21, 15:59
   Bună ziua! Tematica și bibliografia este deja publicată, o găsiți în Metodologie (de la pg.16) https://www.umfiasi.ro/wp-content/uploads/2019/01/Metodologia-proprie-pentru-concursul-de-admitere-2019-aprobata-in-Senat.pdf
 5. Elena assss
  Elena assss ianuarie 19, 17:39
  Pentru a da simularea trebuie să ne înscriem pe vrun site?asa am auzit
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 21, 15:57
   Bună ziua! Puteți deja să vă înscrieți pentru sesiunea de simulare din 3 martie. Informații și formular de înscriere găsiți aici: http://simulare-admitere.ssmi.ro/
 6. Cristina Mihaela
  Cristina Mihaela ianuarie 19, 23:27
  Bună ziua! Câte locuri sunt la medicina generală si la medicina dentara?
  • Ivona Burduja
   Ivona Burduja ianuarie 21, 15:54
   Bună ziua! Vom publica repartizarea cifrei de școlarizare imediat ce va fi aprobată de Ministerul Educației
 7. Andreea
  Andreea ianuarie 23, 13:46
  Buna ziua. Care este ponderea intrebarilor la prima vedere in acest an? A ramas 50%-50%?
 8. Prisacaru
  Prisacaru ianuarie 23, 21:26
  Buna seara! Care este pagina oficială de Facebook? Va multumesc anticipat!
 9. Alina
  Alina ianuarie 27, 00:52
  Buna ziua! Am 33 de ani 2 copii servici si nici nu sunt din Iasi .Ce sanse am sa urmez Asistenta Medicala Generala in regim cu fregveta redusa? Pentu simulari se platesc taxe?
 10. Cristian Negrea
  Cristian Negrea ianuarie 27, 17:55
  Cat este taxa pentru medicina generala anul asta? Si cate locuri sunt la buget/taxa?
 11. Mihai
  Mihai ianuarie 29, 16:36
  Buna ziua! Ne puteti spune mai exact cand are loc concursul de admitere? Intr-un loc am gasit ca inscrierile se fac in perioada 15-20 iulie si examenul pe 24 iar in alt loc e altceva, data concursului fiind alta.
 12. Marta Tataru
  Marta Tataru ianuarie 30, 02:55
  Buna seara! Cand se va afla daca au fost aprobate cele doua noi specializari? Se vor putea da simulari si pentru cele doua noi specializari propuse? Multumesc anticipat!
 13. Andreea
  Andreea februarie 27, 19:43
  Intrebarile din cartea de teste 2018 sunt aproximativ aceleasi cu cele din 2019?
 14. Lucia
  Lucia aprilie 02, 20:58
  Buna ziua, pentru a doua specializare se mai da admitere in toamna, cu dosar? Mulțumesc.

Scrie un comentariu