Conducerea UMF Iași, în vizită la prestigioasa universitate Semmelweis din Budapesta

iun. 7, 2022 | @ Academic | 0 comentarii

În perioada 29-31 mai a.c., o delegație a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, alcătuită din prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Radu Iliescu – prorector strategie instituțională, evaluare academică și relații cu organizațiile studențești, sindicale, ONG-uri și comunitatea locală și prof. univ. dr. Monica Hăncianu, Directorul Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat a UMF Iași, au vizitat cea mai veche universitate de științe medicale din Ungaria: Universitatea Semmelweis din Budapesta. Delegația României s-a întâlnit cu membri din conducerea Universității Semmelweis, în frunte cu rectorul, prof. univ. dr. Béla Merkely, dar și cu membri ai conducerii Centrul de Medicină Translațională: dr. Péter Hegyi – director strategic și dr. Gábor Varga, director operațional.

„Este a doua oară când vizitez această prestigioasă universitate: prima dată am fost invitat să particip la ceremonia de deschidere a anului universitar, în 2019, când Universitatea Semmelweis sărbătorea 250 de ani de existență. Am fost impresionat de politica de dezvoltare continuă – în special în ceea ce privește extinderea relațiilor internaționale, a numărului de studenți și de cursuri. Mi-am dorit ca Universitatea Semmelweis să fie unul dintre modelele de reformă curriculară pentru UMF Iași, dar și un partener valoros în diferite proiecte de cercetare. La vizita efectuată la sfârșitul lunii mai au fost discuții legate de întărirea relațiilor de colaborare dintre cele două universități și posibilitatea aderării UMF Iași la alianța EUniWell, în cadrul căreia Semmelweis este membru. De asemenea, am avut ocazia de a vizita Centrul de Medicină Translațională al Universității Semmelweis, deschis în 2021, în cadrul căruia s-a lansat un program de doctorat în medicină translațională”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Universitatea Semmelweis este una dintre cele mai respectate instituții de învățământ medical din Europa, cu șase facultăți și programe de studii în trei limbi: maghiară, engleză și germane. Pe lângă predare, Universitatea Semmelweis este cel mai mare furnizor de servicii de sănătate din Ungaria, deținând clinicile proprii universitare.

Istoria Universității de medicină Semmelweis a început la 7 noiembrie 1769, când Maria Theresa a adăugat o facultate de medicină sub cupola Universității din Nagyszombat. La 1 februarie 1951, Facultatea de Medicină a Universității din Budapesta a devenit o instituție independentă sub numele de Universitatea de Medicină din Budapesta și a adoptat denumirea Semmelweis în 1969, cu ocazia aniversării a 200 de ani de la fondarea sa, după numele medicului Ignaz Semmelweis, unul dintre fondatorii asepsiei. În prezent, universitatea numără șase facultăți și peste 10.000 de studenți, dintre care aproximativ 18% sunt studenți străini.