Peste câteva zile, absolvenții universităților de medicină și farmacie din țară vor da concursul de intrare în rezidențiat pe post și rezidențiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie, organizat de Ministerul Sănătății. Concursul se desfășoară duminică, 8 decembrie 2019, în șase centre universitare: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara.

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași s-au înscris, în acest an, 1.528 de candidați (cu 161 mai mulți față de anul trecut): 1087 la medicină, 314 la medicină dentară și 127 la farmacie. Pe ţară, clasamentul în funcţie de numărul de înscrişi poziţionează Bucureştiul pe primul loc, cu 3.259 de candidaţi, urmat de Iaşi, cu 1.528 de candidaţi şi de Cluj, cu 1.283 de candidaţi.

Ministerul Sănătății a scos la concurs, în acest an, 4.710 de poziții (locuri și posturi): 3.960 pentru domeniul medicină, 398 pentru medicină dentară și 256 pentru farmacie, pentru care vor concura 8.876 de candidați. Pe centru universitar Iași, sunt 641 de poziții, dintre care 618 locuri (pentru Medicină – 512, pentru Medicină Dentară – 61 și pentru Farmacie – 45) și 23 de posturi.

„Am avut emoții legate de acest concurs, s-a amânat și exista pericolul ca acesta să nu mai poate fi susținut în acest an. Din fericire s-a rezolvat și absolvenții noștri vor putea intra duminică, 8 decembrie, în această competiție care, din 2017, este la nivel național. Dar am încredere că vor fructifica cunoștințele dobândite în anii facultății și că vor obține rezultate bune, care să le permită alegerea specializării dorite. Le doresc succes!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Cum se desfășoară concursul

Duminică, 8 decembrie, li se va permite candidaţilor intrarea în sălile de concurs la ora 8.30.

Vezi repartiția pe săli a candidaților

Vezi locațiile sălilor de concurs

Începând cu ora 9.00, candidaţilor li se împart grilele pentru răspuns şi câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei (atât pentru completarea răspunsurilor considerate corecte, cât şi pentru completarea datelor de identitate). Subiectele se vor deschide la ora 10.

Concursul se desfăşoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de 4 ore. Cele 200 de întrebări de concurs sunt de două tipuri, astfel:

  1. a) 25% din total sunt întrebări tip complement simplu, cu un singur răspuns correct posibil din 5; se notează fiecare întrebare cu răspuns corect cu 4 puncte; dacă la aceste întrebări candidaţii marchează mai mult sau mai puţin de un răspuns corect, întrebarea se anulează (punctaj 0);
  2. b) 75% din total sunt întrebări tip complement multiplu, cu 2 – 4 răspunsuri corecte; fiecare întrebare cu răspunsuri corecte este notată cu 5 puncte; dacă la aceste întrebări candidatul marchează mai puţin de două sau mai mult de 4 răspunsuri, întrebarea se anulează (punctaj 0).

În caietul de concurs se precizează întrebările de tip complement simplu şi întrebările de tip complement multiplu.

Alegerea unui loc sau post este condiţionată de obţinerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obţinut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare naţională pentru fiecare domeniu. În zilele de 17, 18 și 19 decembrie candidații își vor alege posturile/locurile în funcție de punctajul obținut, urmând ca în ianuarie 2020 să semneze contractul cu spitalul la care au fost acceptați. Medicii, medicii dentişti şi farmaciştii care devin rezidenţi pe locuri încheie un contract individual de muncă pe perioadă determinată, egală cu durata rezidenţiatului, cu unitatea sanitară la care au fost repartizate locurile pentru rezidenţiat, iar cei care devin rezidenţi pe post încheie contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată cu unitatea sanitară publică ce a publicat postul respectiv.

Click pentru a vedea posturile scoase la concursul de rezidențiat.

Click pentru a vedea locurile scoase la concurs.

Click pentru a vedea metodologia de concurs.

Mai multe amănunte despre concursul de rezidențiat, AICI.