Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (UMF Iași) este singura instituţie de învăţământ medical din România cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe, dat publicității pe 27 aprilie 2018. Din România, cinci instituții au intrat în acest top al celor 53 de universităţi din cele 13 ţări care au aderat din 2004 la Uniunea Europeană : Universitatea «Babeş-Bolyai» Cluj – Napoca (poziţia 17), Universitatea de Vest Timişoara (poziţia 29), Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi (poziţiile 31-40), Universitatea Bucureşti (poziţiile 31-40), Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași (poziţia 41+)

La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și pe locul 10 între universitățile analizate în clasamentul Times Higher Education 2018 New Europe.

„Sunt mândru că Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este, din nou, singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education 2018 New Europe. Clasarea reprezintă un loc onorant, în acord cu eforturile pe care comunitatea academică a Universității noastre le depune în activitatea didactică și de cercetare.” a declarat prof.univ.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

În premieră, clasamentul este realizat pentru țările din “Noua Europă” – cele 13 țări din Europa Centrală/de Est/de Sud-Est care au aderat la Uniunea Europeană după anul 2004: Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria. România ocupă locul 4 în clasament (cu 5 universități înscrise), pe primul loc situându-se Cehia (cu 13 universități), urmată de Polonia (cu 12 universități) și Ungaria (cu 7 universități). Primele poziții în acest clasament sunt ocupate de University of Tartu, Estonia, Cyprus University of Technology și University of Cyprus din Cipru şi Charles University in Prague din Cehia.

Metodologia este aceeași cu cea folosită în Clasamentul Internațional al Universităților Times Higher Education World University Ranking. Clasificarea evaluează universitățile sub aspectul următoarelor cinci dimensiuni: activitatea de predare, activitatea de cercetare, impactul activităților de cercetare ca urmare a numărului de citări, activitatea internațională și transferul de cunoștințe către mediul socio-economic. În cadrul acestora se regăsesc 13 indicatori de performanță, cu valoarea atribuită în clasificarea generală.

Sursa: https://www.timeshighereducation.com/news/best-universities-new-europe-ranking-2018#survey-answer