Prof. univ dr. Doina Azoicăi, prorector al Universității de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” Iași și prof. univ. dr. Ionela-Lăcrămioara Șerban, decanul Facultății de Medicină a UMF Iași participă zilele acestea, între 27 — 28 octombrie, la de-a VII-a ediție a Conferinței Naționale a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România (ADFMR). Anul acesta, gazda evenimentului este  Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

Conferința va cuprinde o dezbatere despre ”Responsabilitatea socială a Facultăților de Medicină în contextul globalizării”— o temă actuală care vizează modul în care facultățile de medicină se adaptează nevoilor în permanentă schimbare ale societății. În prezent, ADFMR derulează un proiect privind amplificarea responsabilitătii sociale a Facultăților de Medicină, proiect inițiat și coordonat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi, universitate care și-a asumat ca misiune, pe lângă educație și cercetare și misiunea socială. La conferință, prof. univ. dr Doina Azoicăi va prezenta un bilanț de etapă a proiectului.

La manifestare vor mai fi dezbătute relația dintre Facultatea de Medicină și spitalul clinic, noile standarde de calitate ale Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) pentru Facultățile de Medicină, introducerea în curriculumul facultăților de medicină a noțiunilor de profesionalism medical, respectiv comportamentele și atitudinile specifice profesiei medicale.

Formarea medicală începe de pe băncile Facultății, iar datoria noastră, a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România, este să găsim soluțiile optime pentru ca învățământul medical românesc să corespundă standardelor internaționale. Cred cu tărie că medicina se învață în Facultate, iar profesia de medic se învață în spital. De aceea, pe lângă partea teoretică, este necesar că viitorii medici să ia contact cu unitățile sanitare, iar una dintre prioritățile noastre este cooperarea cu autoritățile pentru a asigura condiții mai bune de practică în spitalele publice, dar și implementarea unui cadru legislativ ca, în anumite circumstanțe, practica în medicină să se poată realiza și în instituții medicale private. Un sistem educațional performant, urmat de un sistem sanitar functional la standarde ridicate de calitate, este cheia pentru că viitorii medici să își dorească să profeseze în țara lor. Scopul nostru este să le oferim cadrul propice educației și dezvoltării și astfel să asigurăm viitorul resursei umane în sistemul de sănătate românesc”, a declarat Prof. Dr. Anca Dana Buzoianu, Presedinte al ADFMR si Decan al Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj-Napoca.

La Conferința Națională a Asociației Decanilor Facultăților de Medicină din România participă cadre universitare cu responsabilități de conducere, decani, prorectori și prodecani ai Facultăților de Medicină din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Târgu Mureș, Craiova, Sibiu, Oradea, Brașov, Constanța, Arad, precum și din Chișinău.