UMF Iași își păstrează poziția în cel mai prestigios clasament internațional al universităților din lume realizat de Times Higher Education – World University Rankings, și rămâne singura universitate de medicină din România prezentă în acest clasament.

Times Higher Education a publicat miercuri, 11 septembrie 2019, World University Rankings 2020, clasament care include aproximativ 1.400 de universități din 92 de țări. România este prezentă în top cu 9 universități (anul trecut au fost 7), dintre care două se clasează în intervalul de locuri 801-1000, iar celelalte, printre care și UMF Iași, sunt pe poziții 1001+.

Ne mândrim că UMF Iași, care anul acesta va sărbători 140 de ani de învățământ medical superior la Iași, este și în acest an singura universitate de medicină și farmacie din țară prezentă în World University Rankings. Această poziție onorantă, într-unul dintre cele mai importante topuri ale universităților din lume, reflectă activitatea didactică și de cercetare a  întregii comunități academice a Universității, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași

Universitățile românești prezente în top

Anul acesta, trei noi universități din România au intrat în clasamentul realizat de Times Higher Education: Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca. Centrul universitar Iași este reprezentat de Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa și de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Intervalul 801-1000: Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și Academia de Studii Economice din București (ASE)

Intervalul 1001+: Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea din București, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Politehnică din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara.

Pentru realizarea clasamentului s-au analizat 13 indicatori de performanță, grupați în 5 domenii:

 • Procesul educațional și mediul de predare (30%)
 • Cercetare – volum, venituri și reputație (30%)
 • Citări – cercetare (30%)
 • Internaționalizare –studenți, cadre didactice, parteneri internaționali (7,5%)
 • Venituri din industrie – transfer de cunoștințe spre mediul socio-economic (2,5%)

Primele 10 universități din lume

Pentru al patrulea an consecutiv Universitatea Oxford este pe primul loc, însă realizatorii topului atrag atenția că multe dintre universitățile din Marea Britanie au coborât pe poziții inferioare, fiind devansate de universități din Germania și China, care în ultima perioadă au investit mult în educație și cercetare.

 1. University of Oxford – Marea Britanie
 2. California Institute of Technology – SUA
 3. University of Cambridge – Marea Britanie
 4. Stanford University – SUA
 5. Massachusetts Institute of Technology – SUA
 6. Princeton University – SUA
 7. Harvard University – SUA
 8. Yale University – SUA
 9. University of Chicago – SUA
 10. Imperial College London – Marea Britanie