Prorectoratul Relaţii Internaţionale al UMF Iași – Biroul Erasmus a organizat, pe 15 octombrie, de la ora 12.00, în Aula „George Emil Palade”, tradiționalul „Erasmus Welcome Day” pentru studenții din alte țări care au ales să studieze un semestru sau un an academic la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași. Evenimentul a fost un bun prilej de a facilita integrarea în viaţa socială, academică şi culturală a studenţilor Erasmus, de a le prezenta oportunitățile, dar și obligațiile pe care le au cei care studiază la UMF Iași. Studenții au primit halate, tricouri şi souveniruri care să le amintească de experienţa în cadrul Programului Erasmus în UMF Iaşi.

Amfitrionii evenimentului au fost prof. univ. dr. Monica Hăncianu, prorector responsabil cu Relațiile Internaționale, prof. univ. Dr. Cătălin Pricop – coordonatorul instituţional Erasmus, prof. univ. dr. Cornelia Amălinei – coordonatoarea Erasmus a Facultăţii de Medicină și Mihaela Vacariu Sirotta – secretar Birou Erasmus.

Prof. univ. dr. Monica Hăncianu i-a întâmpinat pe tinerii „Erasmuși” cu un călduros „Welcome!” și i-a sfătuit să-și facă cât mai mulți prieteni în perioada pe care o vor petrece în România.

Prof. univ. dr. Cătălin Pricop, coordonatorul instituţional Erasmus, le-a prezentat studenților străini cele mai importante beneficii ale alegerii lor de a fi student Erasmus la o universitate de medicină și farmacie din România, unul dintre acestea fiind posibilitatea de a participa la vizite și de a discuta direct cu pacientul – „care este cea mai important carte medicală care a existat vreodată.” Recomandarea mea este de a vă implica în această activitate, deoarece în anii IV, V și VI  vă veți forma propriul stil de a vă apropia de pacient”.

Coordonatorul Erasmus al UMF Iași le-a dat studenților și o veste bună, aceea că au toate actele necesare pentru a putea călători cu trenul. „Chiar dacă scopul vostru principal, când ați venit aici, a fost să vă îmbunătăți abilitățile medicale, este păcat să risipiți această oportunitate de a călători în weekend pentru a vizita monumentele Unesco, pentru a cunoaște România”.

Prof. univ. dr. Cătălin Pricop a mai subliniat că, în perioada studiilor la UMF Iași, vor trebui să respecte regulamentul Universității, și nu cel al universității lor. „Nu avem reguli special pentru studenții Erasmus, sau pentru studențiile de la seriile de limbă franceză și engleză. Așa cum și studenți noștri plecați cu burse Erasmus respectă regulile universităților unde studiază”.

În anul universitar 2019/2020, la UMF Iași au venit la studiu, în primul semestru, 28 de studenți internaționali, doi la plasamente, iar alți doi vor sosi în semestrul al II-lea. Aplicațiile pentru cel de-al doilea semestru se mai pot depune până în noiembrie 2019. Marea majoritate a acestora provin din Italia (23 de studenți Erasmus vin de la universități din Torino, Chieti, Palermo, Bari, Roma, Parma), cinci din Spania (Valladolid și Salamanca) și patru din Franța (Brest și Grenoble).

În plus, prin proiectul Erasmus KA107 cu țările partenere (din afara UE), trei studenți de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova vor urma un semestru la Facultatea de Medicină a UMF Iași, linia de predare în limba română.