Rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, a participat vineri, 25 octombrie, la ora 17.00, în Sala Tronului de la Palatul Regal din București, la ceremonia organizată de Casa Regală a României, ocazie cu care Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a primit Decorația Regală „Nihil Sine Deo”. UMF Iași este singura universitate de medicină și farmacie din România căreia i s-a acordat această distincție.
Decorația a fost înmânată rectorului UMF Iași de către Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei Regale, iar motivația a fost scrisă pe un brevet: „La o sută patruzeci de ani de la înființare, pentru a onora misiunea Universității, centru al educației medicale din Estul României, dar și realizările sale unicat în țara noastră, precum activitatea Facultății de Bioinginerie Medicală. Pentru a recunoaște generațiile de profesori și studenți care au ostenit aici, contribuind la progresul științei românești, precum Grigore T. Popa și Petru Poni, dar și pentru a încuraja colectivul actual în proiectele și programele sale de afiliere internaționale care aduc oportunități și cunoaștere generațiilor viitoare”.
„A fost un moment deosebit și mulțumesc, în numele întregii comunități academice a UMF Iași Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române pentru Decorația «Nihil Sine Deo» – «Nimic fără Dumnezeu», distincție care ne onorează. Am fost cu atât mai emoționat cu cât Universitatea noastră sărbătorește 140 de ani de când s-a înființat la Iași, după îndelungi strădanii, Facultatea de Medicină, iar această decorație este o recunoaștere a eforturilor tuturor «generațiilor de profesori și studenți care au ostenit aici», care și-au dedicat viața științei și care au îndeplinit cea mai nobilă misiune, aceea de a transforma Universitatea de Medicină și Farmacie «Grigore T. Popa» din Iași într-un reper al excelenței în educație și cercetare. Nihil Sine Deo!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
În cadrul ceremoniei de vineri, s-au mai oferit și alte distincții, precum Medalia Regală pentru Loialitate, Crucea Casei Regale a României, Ofițer al Ordinului Coroana României, precum și patru burse acordate studenților. Decoraţia Regală Nihil Sine Deo au mai primit domnul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iaşi, doamna senator Iulia Scântei, Universitatea Naţională de Apărare Carol I și Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.
Alături de Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate” și de Crucea Casei Regale a României, Decorația regală „Nihil Sine Deo” este o distincție ce se acordă prin decizia Șefului Familiei Regale a României.
Decorația poate fi acordată personalităților marcante din domeniul social, științific, educațional, cultural, spiritual, economic, politic și militar care au ajuns la un respectabil număr de ani în profesie sau au realizat o performanță de înalt nivel, au avut o inițiativă ieșită din comun, au dat dovadă de generozitate și spirit de răspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a îmbogăți prezentul românesc. Decorația se poate acorda unui număr de maximum 200 de personalități în viață, cetățeni români și străini. În numărul de 200 se includ și instituțiile sau organizațiile distinse.
Decorația regală respectă cu fidelitate distincțiile create de fondatorul Casei Regale și Statului român modern, Carol I. Totodată, ea este un simbol al trăiniciei, continuității, tradiției și legitimității istorice a Casei Regale.
Posesorii decorației regale „Nihil Sine Deo” vor sărbători ziua Decorației în fiecare an la 20 aprilie, ziua de naștere a Regelui Carol I (1839) și ziua în care a fost ales Domnitor al Principatelor Române Unite (1866).