Anul acesta, tema aleasă de către Societatea Internațională de Nefrologie este legătura dintre boala de rinichi și obezitate, sub sloganul: “Stil de viață sănătos pentru rinichi sănătoși“. O temă care pune în discuție una dintre cele mai îngrijorătoare statistici: în 2016, erau înregistrați peste 600 de milioane de oameni în întrega lume care suferă de obezitate.

Medicii avertizează că obezitatea este un factor de risc important în apariția bolilor de rinichi. Obezitatea crește acest risc prin asocierea cu diabetul zaharat și hipertensiunea arterială, ambele afecțiuni fiind cauzele principale de apariție a bolii cronice de rinichi și insuficiență renală terminală. Din fericire, obezitatea se poate preveni și trata. Educația precoce și conștientizarea legăturii dintre obezitate și un stil de viată nesănătos, suportul miscării fizice regulate, al unei diete sănătoase, vor putea preveni aceste afecțiuni. În acest an, Ziua Mondială a Rinichiului promovează stilul de viată sănătos, activitatea fizică regulată și beneficiile acestor pentru a ne menține rinichii sănătosi.

De Ziua Mondială a Rinichiului, medicii vă invită să faceți o plimbare, să mergeți să practicați sportul dumneavostră preferat, să mergeți să alergați, să renunțați la lift sau într-un cuvânt – să faceți mișcare! Acesta este un punct de plecare și un apel pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la riscurile și pericolele bolii de rinichi și obezității. Mișcarea fizică este esențială în buna funcționare a rinichilor.

Ziua Mondială a Rinchiului își propune să crească gradul de conștientizare a faptului că boala de rinichi este una frecventă, extrem de periculoasă, dar tratabilă dacă este depistată la timp.

Aveţi grijă de sănătatea rinichilor voştri! Acționați din timp pentru a putea preveni! Healthy lifestyle for healthy kidneys!

  • Eliminaţi sedentarismul! Adoptaţi un stil de viaţă activ
  • Păstraţi-vă nivelul glicemiei şi al colesterolului în limite normale
  • Consumaţi o cantitate suficientă de apă
  • Păstraţi-vă valorile tensiunii arteriale de 12/8Adoptaţi o alimentaţie echilibrată, fără alimente procesate
  • Menţineţi-vă o greutate corporală normal
  • Nu fumaţi
  • Reduceţi pe cât posibil consumul de sare

Pentru a marca această zi specială, Societatea Studenților Mediciniști din Iași îi așteaptă pe ieșeni, joi, 9 martie 2017, în Parcul Copou (la Teiul lui Eminescu), la ora 12.00, la o lecție deschisă de fitness cu un instructor profesionist.

 

EXCELENȚA ÎN EDUCAȚIE

Ziua Mondială a Rinichiului este și un bun prilej de a celebra aici, la Iași, EXCELENȚA în Nefrologie pe toate planurile: academic, al cercetării și, nu în ultimul rând, al practicii medicale.

Pe plan academic, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași se mândrește cu cel mai bun și complet program de rezidențiat în Nefrologie din România, sub coordonarea prof. univ. dr. Adrian Covic, prorector responsabil cu cercetarea științifică la UMF Iași .

Dacă în perioada 2010 – 2016 programul de rezidențiat în Nefrologie era de patru ani, începând cu acest an, durata acestuia a crescut cu un an, în spiritul unei pregătiri mai temeinice. În prezent, la UMF Iași sunt înscriși 31 de rezidenți în programul de Rezidențiat în Nefrologie. În primii doi ani, rezidenții fac stagii de pregătire generală de Medicină Internă. Începând cu anul al III-lea, tinerii medici aprofundează specialitatea aleasă prin stagii de Nefrologie clinică – adulți, TI nefrologică – adulți, Nefrologie clinică-pedatrie și Ecografie generală, iar în ultimii ani de rezidențiat (anul IV și anul V) fac stagii de Dializă, Chirurgie de abord și Transplant renal + Urologie.

 

EXCELENȚA ÎN CERCETARE

În domeniul cercetării, întregul colectiv al Clinicii de Nefrologie și Disciplină de Studiu „Medicină Internă, Nefrologie, Geriatrie”, coordonată de Prof. Univ. Dr. Adrian Covic, în cadrul Departamentului Medicale II, de la Facultatea de Medicină a Universitătii de Medicină „Grigore T. Popa”, Iași, au ridicat ștacheta la nivelul rezultatelor celor mai mari centre universitare din lume.

În cadrul colaborării dintre Spitalul „Dr.C.I. Parhon” și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi , în clinicile aflate în componenţa spitalului lucrează specialişti de valoare recunoscută pe plan naţional şi internaţional: profesori, conferenţiari, şefi lucrări și asistenţi, medici primari, specialişti în nefrologie, urologie, ATI, medicină internă. Personalul medical şi cel mediu a fost instruit atât în ţară cât şi în centre de prestigiu din Europa, Autralia şi USA. Aceşti medici deţin întreg arsenalul de tehnici de vârf utilizate în prezent în patologia renală.

Unele dintre cadrele medicale din aceste unităţi sunt membri în conducerea societăţilor naţionale şi internaţionale de profil. Membri ai echipei Disciplinei de Nefrologie au primit premii şi distincţii naţionale şi internaţionale. Colectivul Clinicii de Nefrologie și de Transplant Renal a publicat în ultimii 5 ani aproximativ 200 de articole în jurnale internaționale recunoscute pe plan mondial și indexate în toate bazele de date internaționale. Cadrele didactice au participat cu lucrări la congresele internaţionale de profil. Nucleul de cercetători de la Centrul de Dializă Iaşi este recunoscut pe plan internaţional ca unul dintre grupurile de vârf în ceea ce priveşte studiul complicaţiilor cardiovasculare la pacienţii renali, fapt concretizat prin numeroase invitaţii ca lectori la congresele şi cursurile internaţionale de nefrologie.

 

EXCELENȚA ÎN PRACTICA MEDICALĂ

Excelența în cercetare și educație stau la baza unor rezultate meritorii de practica medicală în nefrologie la Spitalul “Dr. C.I. Parhon”, spital de specialitate și referință pentru tratamentul bolilor de rinichi prin secțiile de nefrologie, urologie și transplant renal.

Centrul de Transplant din cadrul Spitalului a reușit performanța de a avea rata de supraviețuire a pacienților cea mai mare din țară, atât ca supraviețuire la un an, cât și pe termen mai lung. Din analiza datelor legate de evoluția pacienților urmăriți în Centrul de Transplant Renal Iași, la un an de urmărire, a fost raportată o supraviețuire de 99.3%, iar analiza pe toată perioada de urmărire obiectivează o supraviețuire de 99.7%, cu 7 decese (2.4%) și 8 pacienți reintrați în dializă (2.7%). Aceste rezultate sunt superioare rezultatelor din foarte multe centre din Europa. Media europeană este de 95% în cazul analizei supraviețuirii la un an și aproximativ 90%, la 3-5 ani.

Programul de transplant renal din cadrul Spitalului “Dr. C. I. Parhon” Iași a debutat în anul 2000, până în prezent fiind efectuate 180 de intervenții de transplant renal în Centrul Iași. Până în anul 2006 s-au efectuat doar intervenții de transplant renal de la donator viu, începând cu anul 2006 fiind efectuate atât intervenții de la donator viu cât și de la donator aflat în moarte cerebrală.

La Stația de Hemodializă, pacienții beneficiază de tratament adecvat stadiului bolii renale (tratament conservator, de substituție renală prin hemodializă, dializa peritoneală și transplant renal); în plus secția de dializă este dotată cu aparate de dializa hepatică și plasmafereză, singurele aparate disponibile din regiunea Moldovei, tehnici de epurare sangvină ce sunt folosite în intoxicații acute hepatice, pre-transplant hepatic sau în cazul plasmaferezei în tratamentul bolilor autoimune, de natură neurologică, oncologică sau nefrologică.

Dializa acută este asigurată 24 de ore din 24, iar la nevoie acest serviciu poate fi extins, fiind inclus în planul de acțiune secundar dezastrelor naturale, insuficiența renală acută fiind una din primele complicații secundar sindroamelor de strivire.

 

 

Dr. Ionuț Nistor, medic specialist nefrologie – Purtător de cuvânt Spital clinic “Dr. C. I. Parhon” Iași

Oana Bugeag, redactor la Departamentul de Comunicare și Marketing Universitar al Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași