Potrivit unui studiu realizat de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), la care s-au folosit date preluate de la 28 de universități de stat, mai mult de un sfert dintre studenții admiși la programele de studiu de licență și de master renunță la facultate. De exemplu, două dintre cele mai mari universități din România,  Universitatea “Babes Bolyai” din Cluj Napoca și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași înregistrează o rată de renunțare de 50,11%, respectiv 45,48%, ambele la programul de licență de trei ani.

Potrivit aceleiași analize, universitățile de medicină au o poziție favorabilă în clasamentul general, cu un procent semnificativ mai mic, iar dintre acestea, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași înregistrează cea mai mică rată de abandon la studiile de licență de șase ani.

Clic pentru a deschide imaginea

Astfel, la specializările Medicină și Medicină Dentară, rata de abandon este de 14,2%. Comparativ, Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova are un procent de abandon de 19,25%, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca de 28,22%, iar Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” Timișoara, de 28,75 %. La specializările de patru ani – Asistență Medicală Generală și Bioinginerie Medicală, procentul celor care renunță la facultate este de 20,68%,  iar la specializările de 3 ani – Nutriție și Dietetică, Tehnică Dentară și Balneofiziokinetoterapie și Recuperare, rata de abandon este de 15%.

Media abandonului – universități
Clic pentru a deschide imaginea

Principalele cauze ale abandonului universitar 

Cea mai mare rată de abandon se înregistrează la studenții din anii mai mici care, după primul sau al doilea an, realizează fie că este un domeniu care nu le place, fie că este prea greu, fie au fost direcționați forțat către această facultate și trăiesc o serie de sentimente de devalorizare și eșec. În cazul studenților de ani mai mari, cea mai întâlnită cauză este cea financiară, care îi împiedică să meargă mai departe, iar la alții intervin și motivații din sfera personală și/ sau familială în care iau decizia să plece în alt oraș sau în altă țară alaturi de partenerul de viață”, explică Monica Ciolan, psiholog în cadrul Serviciului de Consiliere şi Orientare Profesională al UMF „Grigore T. Popa“ Iaşi.

În cazul studenților străini care renunță la oferta de studii din România, psihologul Monica Ciolan a identificat câteva cauze specifice: “Motivul principal de retragere în cazul studenților străini este faptul că nu fac față gradului de dificultate al universității sau că nu sunt atrași de domeniul medical, unii dintre aceștia neavând nici numărul de credite necesare pentru a-și putea continuă studiile. De asemenea, apar și motivațiile financiare sau familiale și iau decizia să se întoarcă să studieze în țara lor natală”.

Conf. univ. dr. Daniela Druguș,
directorul general al UMF Iași

Linie de finanțare ”Student la UMF Iaşi”

Alegerea greșită a domeniului de studiu nu poate fi corectată de către universitate, dar, pentru a preveni abandonul din motive financiare, conducerea UMF Iași a propus studenților o soluție extrem de accesată din străinătate. Astfel, pe 28 septembrie 2016, în prezența conducerii Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași  și a reprezentanților Băncii Române pentru Dezvoltare – Groupe Société Générale, s-a semnat protocolul de parteneriat între cele două instituții pentru linia de finanțare a studiilor de licență ”Student la UMF Iași”.  Parteneriatul permite  tuturor studenților universității de medicină ieșene, care sunt înmatriculați în regim cu taxă, să acceseze o linie de finanțare  pentru plata studiilor, iar ratele le vor putea achita la sfârșitul facultății, din salariul de medic rezident. Directorul general al UMF Iași, conf. univ. dr Daniela Druguș, explica la data semnării parteneriatului cu BRD cât este de important ca studenții sa aibă o alternativă financiară: “Programul s-a născut după identificarea unei probleme: sunt studenți care sunt nevoiți să renunțe la studii când trec la regim cu taxă. UMF Iași susţine de circa cinci ani de zile un program social din veniturile proprii ale universităţii, acordând studenţilor pe criterii, din păcate, strict cu privire la veniturile obţinute, un sprijin financiar ce reprezintă doar un sfert din taxa de studiu. Am constatat că, de la an la an, această cerere creşte şi că plafonul acordat nu mai rezolvă această problemă“.

În primul semestru al anului universitar, din cei 24 de studenți care s-au arătat interesați de program, patru au accesat linii de credit între 6.000 și 18.000 de lei. „Așa cum am și preconizat, în primul an numărul creditelor solicitate nu are cum să fie semnificativ, deoarece lansarea a fost făcută la început de an universitar, iar studenții înmatriculați la taxă aveau o sursă sigură pentru plata acesteia pentru anul universitar început. Preconizările noastre sunt de creștere, începînd cu anul universitar viitor”, a punctat conf. univ. dr. Daniela Druguș, directorul general al UMF Iași.